Siirry suoraan sisältöön

Kemian ja lämpöopin perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER78-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 30.11.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Elintarviketekniikan koulutus

Opettaja

  • MYY ELLUT
  • Marjo Malinen

Vastuuopettaja

Marjo Malinen

Ajoitusryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • ELKV23SP
    Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus

Pienryhmät

  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet

Hallitset kemian peruskäsitteet ja peruslaskutoimitukset. Osaat soveltaa kemian tietojasi oman alasi ammatillisissa opinnoissa ja työelämässä.
Hallitset lämpöopin perusteet. Tunnet ja osaat soveltaa lämpöoppia fysikaalisena ilmiönä oman alan ammatillisissa opinnoissa ja työelämässä. Tunnet lämpömittareiden erilaisia toimintaperiaatteita. Osaat mitata erilaisia lämpötiloja erilaisilla menetelmillä erilaisista kohteista sekä arvioida tuloksen oikeellisuutta.

Sisältö

Mitkä ovat lämpöopin perusilmiöt, tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait, miten niitä käytetään fysiikassa ja tekniikassa esiintyvien ongelmien ratkaisemiseen. Mitä pitää huomioida mitattaessa lämpötilaa nesteestä, yksittäisestä kappaleesta, kuumasta tai kylmästä? Mikä ero on kappaleen ja ympäröivän ilman lämpötilalla? Miten lämpötiloja mitataan erilaisilla mittareilla ja millainen menetelmä on soveltuva kunkin lämpötilamittauksen tavoitteisiin. Kuinka mittauksia raportoidaan arvioidaan tuloksen luotettavuus.

Mitkä ovat kemian tärkeimmät suureet, yksiköt, määritelmät ja luonnonlait? Miten aine rakentuu ja mitä erityyppisissä kemiallisessa reaktiossa tapahtuu? Minkälaisia ovat epäorgaaniset ja orgaaniset yhdisteet, miten niitä jaetaan ryhmiin ja nimetään? Minkälaisia ominaisuuksia kemiallisilla aineilla on?

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali.
Muu mahdollinen opettajan opintojakson alussa ilmoittama kirjallisuus tai materiaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja
ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten lähiopetuksen ja laboraatioharjoitusten
mukaan.
Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson
tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin
ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.
Huomioi laboraatioiden pakollinen tekeminen tai niiden hyväksyminen AHOT-menetelmän kautta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

Tentit ja muut määräajat

Oppimistehtävien ja työselostusten palautusajat sekä tenttien ajat ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

135 h, joista laboraatioita 18 h.

Toteutuksen osien kuvaus

Teoriassa perehdyt lämpöoppiin ja sen merkitykseen etenkin elintarviketuotannossa. Kemialliset reaktiot tulevat tutummiksi, tunnet lämpömittareiden erilaisia toimintaperiaatteita.

Laboraatioissa opit työskentelemään laboratorioissa, tunnistat välineet ja osaat sanaston. Opit mittaamaan lämpötiloja erilaisilla mittareilla ja erilaisissa ympäristöissä ja erilaisista kohteista. Laboraatioista kirjoitetaan työselostukset.

Lisätietoja opiskelijoille

Varaudu siirtymään kampuksen ulkopuolelle laboraatioita tekemään. Laboraatioissa on pakollinen läsnäolo.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmät sekä arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.