Terveyden edistäminen ja ravitsemus (5 op)
Toteutuksen tunnus: HY00EP38-3021
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
08.04.2024 - 21.04.2024
Ajoitus
26.08.2024 - 13.12.2024
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 200
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Niina Luukkonen
- Pirjo Heimo
- Alina Jurvanen
- Johanna Koskenniemi
- Sari Engelhardt
- Sirpa Gardemeister
Ryhmät
-
SHKT24KMSairaanhoitaja, monimuoto
-
SHSA24KMSairaanhoitaja, monimuoto
-
EHKT24KMEnsihoitaja, monimuoto
-
THMI24KMTerveydenhoitaja, monimuotototeutus
-
SHMI24KMSairaanhoitaja, monimuoto
- 09.09.2024 16:15 - 17:15, Terveyden edistäminen ja ravitsemus HY00EP38-3021
Tavoitteet
Terveyden edistäminen
Ymmärrät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lähtökohdat ja tasot.
Tunnistat yksilön ja yhteisön terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät.
Tiedät globaalit terveysuhat ja haasteet.
Osaat etsiä ja soveltaa indikaattoripankeista saatavaa tietoa väestön hyvinvoinnista ja terveydestä sekä tehdä kansanterveyttä tukevia johtopäätöksiä.
Ymmärrät hyvinvointiteknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä.
Ymmärrät väestöryhmien terveyserojen merkityksen ja osaat toimia omalta osaltasi niiden vähentämiseksi.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.
Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat huomioida kestävää kehitystä ja eettisyyttä ravitsemushoidossa ja –ohjauksessa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.
Sisältö
Terveyden edistäminen
Mitkä ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohdat?
Mitä tarkoittavat promootio ja prevention eri tasot terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät?
Miten hyödynnät sosiaali- ja terveydenhuollon ja kolmannen sektorin osaamista asiakkaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä?
Mitkä ovat ajankohtaisia globaaleja haasteita ja uhkia terveyden edistämisessä?
Miten hyödynnät eri indikaattoripankkien tuottamaa tietoa terveyden edistämisessä?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa, terveysteknologiaa ja tekoälyä?
Mikä merkitys on väestöryhmien välisillä terveyseroilla ja miten huomioit ne hoitotyössä?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?
Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten huomioit kestävää kehitystä ja eettisyyttä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali ilmoitetaan Learn-alustalla.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä ei ole käytössä tällä toteutuksella. Myöskään työhön integroitu oppimisväylä ei ole käytössä. Opintojakso toteutuu täysin verkossa, joten aikatauluja voi suunnitella yksilöllisesti opintojakson toteutusaikana.
Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojaksoa vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Ei sisälly tähän toteutukseen.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Terveyden edistämisen osiossa numeraalisesti arvioitava oppimistehtävä palautetaan annetun määräajan puitteissa.
Ravitsemuksen osiossa on oppimistehtävä ja numeraalisesti arvioitava tentti.
Kansainvälinen yhteistyö
Opintojaksolla voi olla mukana englanninkielistä materiaalia.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakso sisältää 135 tuntia opiskelijan työtä. Opiskelijan on mahdollista suunnitella työskentelynsä niin, että kuormitus jakautuu tasaisesti.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojaksolla on kaksi erillistä sisältöaluetta: Terveyden edistäminen 3 op ja Ravitsemus 2op.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson aloitukseen tarvittava informaatio löytyy opintojakson Learn-alustalla.
Opintojakson aloitusinfo on 19.9. klo 16.15-17.15. Linkki tapaamiseen löytyy työjärjestyksestä ja opintojakson alustalta Learnista.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso sisältää yksilö-ja ryhmäoppimistehtäviä sekä tentit. Kaikki osiot tulee olla suoritettuna hyväksytysti ennen toteutusajan päättymistä. Mikäli opintojakson osasta/osista jää suorituksia puuttumaan, kyseinen osa suoritetaan kokonaisuudessaan seuraavalla toteutuksella.
Esitietovaatimukset
Ei vaadita edeltävää osaamista