Siirry suoraan sisältöön

Varhaiskasvatus (5 op)

Toteutuksen tunnus: SO00DT47-3013

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

08.04.2024 - 21.04.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3.5 op

Toteutustapa

30 % Lähiopetus, 70 % Etäopetus

Yksikkö

Sosiaali- ja terveysalan Mikkelin koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 50

Koulutus

  • Sosiaalialan koulutusohjelma

Opettaja

  • Virve Jussila

Vastuuopettaja

Virve Jussila

Ryhmät

  • SOMI23SP
    Sosionomi, päivätoteutus

Tavoitteet

Perehdyt suomalaiseen varhaiskasvatuksen lainsäädäntöön ja Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin sekä palvelujärjestelmään.
Osaat huomioida lapsilähtöisyyden kasvatuksellisena lähtökohtana.
Perehdyt oppimisen alueisiin ja oppimisympäristön merkitykseen varhaiskasvatuksessa ja osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista toimintaa.
Osaat tarkastella ja havainnoida leikkiä kehitysteoreettisesta ja vuorovaikutuksen näkökulmasta.

Sisältö

• Miten lainsäädäntö ja Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet määrittelevät varhaiskasvatuksen toteuttamista?
• Miten lapsilähtöisyys määritellään ja mitä se merkitsee kasvatuksellisena lähtökohtana?
• Mitä ovat oppimisen alueet ja mikä on oppimisympäristön merkitys pedagogisessa suunnittelussa?
• Miten suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan toimintaa lapsiryhmässä?
• Mitä leikki on ja miten se kehittyy varhaislapsuudessa?
• Mikä on leikin rooli lapsen kehityksessä ja oppimisessa?

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä: Opintojaksolla työskentelet sekä itsenäisesti että ryhmän jäsenenä. Osallistut työjärjestyksen mukaisesti opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaiseen aikaan ja paikkaan sidottuun työskentelyyn (kontaktiopetus on yksi pakollinen osa kurssisuoritusta) sekä itsenäisesti ja pienryhmissä toteutuvaan ajasta ja paikasta riippumattomaan opiskeluun (sekä itsenäinen opiskelu että työelämässä toteutettavat tehtävät). Opintojakson lähiopetus toteutetaan käänteisen opetuksen perusteella eli opiskelija perehtyy ensin kurssiosa-alueen videoluentoihin ja osallistuu sen jälkeen kyseistä osa-aluetta koskeville lähitunneille kampuksella.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Voit suorittaa opintojakson nopeutetusti valitsemalla toteutuksen jonkin toisen ryhmän työjärjestyksestä.

Työhön integroitu oppimisväylä: Jos sinulla on varhaiskasvatuslain määrittelemä ammatillinen kelpoisuus varhaiskasvatukseen ja työskentelet opintojakson aikana varhaiskasvatuksessa, voit integroida osan opintojakson tehtävistä työhösi.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan aitoja työelämätoimeksiantoja ja/tai suoritetaan työelämäläheisiä tehtäviä. Opiskelijat harjoittelevat opintojaksolla työelämässä vaadittavia taitoja ja ajantasaisia työskentelytapoja.

Tentit ja muut määräajat

Perehdy kurssialustan ohjeisiin viikolla 36 ennen kontaktiopetuksen alkamista ja vastaa ennakkokyselyyn Learn-alustalla.

Itsenäisesti suoritettavan tentin voit suorittaa Learnissä ajasta ja paikasta riippumattomasti opintojakson toteutuksen aikana. Kaikkien osasuoritusten osalta varsinaiset ja uusintasuorituskerrat ajoittuvat opintojakson toteutusajalle.

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

5 op vastaa noin 135 tuntia aktiivista työskentelyä opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamiseksi:
- opintojakson luento-osuus videoluentoina n. 5 t
- lähiopetus kampuksella n. 24 t
- työelämässä tapahtuva oppiminen: havainnointi ja haastattelu, 2 x 8 t
- aikaan sidottu varaus pienryhmätehtävien tekemiseen 5 t
- itsenäinen työ 85 t

Toteutuksen osien kuvaus

Suomalaiseen varhaiskasvatuksen lainsäädäntöön ja Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin sekä palvelujärjestelmään perehdyt itsenäisesti ja osoitat osaamisesi Learn-tentissä. Perehdyt lapsilähtöisyyteen kasvatuksellisena lähtökohtana sekä oppimisen alueisiin ja oppimisympäristön merkitykseen varhaiskasvatuksessa kurssialustalla ilmoitetun opiskelumateriaalin avulla ja haastattelet varhaiskasvattajaa ja havainnoit päiväkotiympäristöä. Suunnittelet, (toteutat) ja arvioit varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista toimintaa joko kuvitteellisille tai aidoilla lapsiryhmille. Havainnoit ja tarkastelet tilanteen salliessa varhaiskasvatusikäisten lasten aitoja leikkitilanteita kehitysteoreettisesta ja vuorovaikutuksen näkökulmasta. Osa työjärjestykseen varatuista kontaktitunneista toteutetaan työelämässä (tutustuminen, havainnointi, haastattelu jne.), osa varataan opiskelijoiden itsenäiseen ja/tai pienryhmätyöskentelyyn. Tarkemmin työjärjestykseen varattujen tuntien sisältö ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Lisätietoja opiskelijoille

Tutkintosäännön mukaan: ”Kaikki opintojaksototeutukseen liittyvät tehtävät ja/tai tentit tulee suorittaa toteutuksen aikana” ja ”Opintojakso on pienin opetussuunnitelmassa oleva yksikkö, josta saa opintosuorituksen”. Opintojaksolla ei ole mahdollista hyödyntää aiemmalla opintojaksototeutuksella hyväksytysti suoritettuja tehtäviä. Kurssialustalla on Turnitin-tarkastus käytössä, joten aiemmin palautettuja osasuorituksia ei voi palauttaa uudelleen arvioitavaksi.

Jos ilmoittautumisesi opintojaksolle hyväksytään, pääset opintojakson Learn-alustalle automaattisesti opintojaksototeutuksen alkaessa.

Opintojakson suorittaminen edellyttää kaikkien osasuoritusten hyväksyttyä suorittamista kurssitoteutuksen päättymiseen mennessä. Opintojaksoa ei voi suorittaa täysin itsenäisesti.

Jos sinulla on erityisen tuen päätös, ilmoita siitä sähköpostitse opintojakson opettajaa ennen opintojakson alkua tai välittömästi opintojakson alkaessa ja jaa päätös opettajalle Pepin kautta.

NÄYTTÖMAHDOLLISUUS: Mikäli opiskelijalla on varhaiskasvatuslain 28 §:ssä mainittu kelpoisuus ja vähintään 2 vuotta tutkinnon jälkeen työkokemusta varhaiskasvatuslain 26-28 §:ssä mainitussa tehtävässä (varhaiskasvatuksen opettajana, varhaiskasvatuksen sosionomina ja/tai varhaiskasvatuksen lastenhoitajana), hän voi hakea näyttömahdollisuutta (max. 4 op) opintojakson opettajalta. Toimi osaamisen tunnustamista koskevien ohjeiden mukaisesti.

OSAHYVÄKSILUKUMAHDOLLISUUS: Mikäli opiskelijalla on varhaiskasvatuslain 28 §:ssä mainittu kelpoisuus, vähintään 2 vuotta tutkinnon jälkeen työkokemusta varhaiskasvatuslain 26-28 §:ssä mainitussa tehtävässä (varhaiskasvatuksen opettajana, varhaiskasvatuksen sosionomina ja/tai varhaiskasvatuksen lastenhoitajana) ja hän on työsuhteen aikana suorittanut työnantajan tarjoaman koulutuksen, joka tuottaa opintojakson osaamistavoitteen suuntaista osaamista riittävän laajasti (väh. 27 t), hän voi hakea osahyväksilukua opintojaksosta. Toimi osaamisen tunnustamista koskevien ohjeiden mukaisesti.

Arviointiasteikko

1-5

Esitietovaatimukset

Ihmisen kehitys ja oppiminen