Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikekemia (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER83-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
06.11.2023 - 17.11.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
08.01.2024 - 15.12.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Marjo Malinen
Vastuuopettaja
Marjo Malinen
Ajoitusryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmät
ELKV23SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Opintojakso
EL00ER83

Toteutuksella on 19 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 53 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Ti 23.04.2024 klo 12:45 - 14:15
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 16.10.2024 klo 08:15 - 10:00
(1 t 45 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 17.10.2024 klo 08:15 - 10:15
(2 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 28.10.2024 klo 12:15 - 14:15
(2 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 28.10.2024 klo 14:30 - 16:15
(1 t 45 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 30.10.2024 klo 13:30 - 16:00
(2 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 12.11.2024 klo 08:15 - 09:45
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 20.11.2024 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ke 20.11.2024 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ti 26.11.2024 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ti 26.11.2024 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
329D Työtila (32), 3. kerros
Ti 10.12.2024 klo 08:45 - 10:45
(2 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 12.12.2024 klo 11:30 - 13:30
(2 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 16.01.2025 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 16.01.2025 klo 12:30 - 16:15
(3 t 45 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Ke 22.01.2025 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Ke 22.01.2025 klo 12:30 - 16:15
(3 t 45 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Pe 31.01.2025 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
Elintarvikekemian harjoitustyö
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Pe 31.01.2025 klo 12:00 - 15:00
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3001
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Tiedät kuinka elintarvikeanalytiikan avulla voidaan mitata ja kuvata elintarvikkeiden laatua ja ominaisuuksia numeerisin suurein.
Pystyt valitsemaan menetelmän sen mukaan mitä elintarvikkeesta halutaan tutkia.
Osaat kuvata eri elintarvikkeita niiden kemiallisten ominaisuuksien perusteella.
Osaat arvioida tuloksen oikeellisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Sisältö

Miten elintarvikeanalytiikan avulla erotetaan elintarvikkeista erilaisia ominaisuuksia kuten kosteus, rasva, proteiinit ja hiilihydraatit?
Miten valitaan analyysimenetelmä tutkittavan ominaisuuden perusteella?
Painotus analytiikassa on kasviperäisissä elintarvikkeissa ja raaka-aineissa.
Opintojakso sisältää runsaasti käytännön laboratoriotyöskentelyä ja tutkimusraporttien tekoa.

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali ja opintojakson alussa ilmoitettava muu mahdollinen materiaali ja kirjallisuus.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten lähitapaamisten ja laboratorioharjoitusten mukaan.

Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Huomioi laboratorioharjoitusten pakollinen tekeminen tai niiden hyväksyminen OT-menetelmän kautta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Toteutussuunnitelmia tehtäessä työelämäyhteistyö on usein vahvistamatonta, mutta suunnitelmissa toteuttaa työelämävierailuista tai/ja asiantuntijaluentoja.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojaksossa teoriaosuus on 3 op ja laboratorioharjoitukset 2 op. Arviointi muodostuu kotitenteistä, oppimistehtävistä ja laboratoriotyöselostuksista.

Tehtävien palautusaikataulu ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

Kokonaisuudessaan opintojakso vaatii 135 h varaamista suorittamiseksi. Laboratorioharjoitusten osuus työmäärästä on n. 40 h.

Toteutuksen osien kuvaus

Teoriaosuudessa opit elintarvikkeiden keskeisten ainesosien rakenteet, tärkeimmät kemialliset ja funktionaaliset ominaisuudet sekä niiden merkityksen elintarvikkeissa. Lisäksi perehdyt kemiallisiin reaktioihin elintarvikkeiden prosessoinnissa ja varastoinnissa.

Laboratorioharjoituksissa käyt läpi elintarvikkeiden perusanalyysien suoritusta: kosteus/kuiva-aine, proteiinit, hiilihydraatit, rasvat, rasvojen hapettuminen sekä vitamiinit analyyseillä. Lisäksi opit tutkimustulosten tulkintaa, käsittelyä ja raportointia.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmät sekä arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa

Siirry alkuun