Ruoan ja juoman yhdistäminen (5 op)
Toteutuksen tunnus: MR00DU46-3011
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
06.11.2023 - 17.11.2023
Ajoitus
04.03.2024 - 30.04.2024
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 100
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Ryhmät
-
MRKT23SVMatkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus
- 13.03.2024 16:30 - 17:15, Ruoan ja juoman yhdistäminen MR00DU46-3011, kysymykset oj:sta ja case tehtävästä
- 14.03.2024 16:00 - 17:30, Ruoan ja juoman yhdistäminen MR00DU46-3011/olut ja ruoka
- 19.03.2024 16:30 - 18:00, Ruoan ja juoman yhdistäminen MR00DU46-3011, Viini ja ruoka
- 21.03.2024 17:00 - 18:30, Ruoan ja juoman yhdistäminen MR00DU46-3011, Väkevät juomat ja juomasekoitukset
- 08.04.2024 16:30 - 17:15, Ruoan ja juoman yhdistäminen MR00DU46-3011/kyselyklinikka
Tavoitteet
Tunnet alkoholijuomaryhmät ja niiden aistittavin ominaisuuksiin vaikuttavat tekijät ja käyttöyhteyden.
Osaat arvioida aistinvaraisesti juomia ja ruokaa ja valita eri tilanteisiin ja erilaisille asiakasryhmille sopivia yhdistelmiä.
Tunnet alkoholijuominen hankinnan ja ruoka- ja juomalistojen laadinnan periaatteet.
Osaat soveltaa alkoholin anniskelun ja omavalvonnan keskeisiä periaatteita lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Sisältö
Miten alkoholijuomat ryhmitellään?
Mitkä ovat eri alkoholijuomaryhmien keskeiset makutekijät, mistä ja miten ne muodostuvat?
Miten alkoholijuomia arvioidaan aistinvaraisesti?
Mitkä keskeiset makutekijät ruuassa ja juomassa muodostavat harmonisia yhdistelmiä?
Miten laaditaan erilaisia ruoka- ja juomalistoja?
Miten alkoholia anniskellaan lainsäädännön edellyttämällä tavalla ja miten alkoholin omavalvonta yrityksessä järjestetään?
Opiskelumateriaali
Oppimateriaali on pääosin Learnissa emateriaalina.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Verkkototeutus. Opiskelijoille lähetetään sähköpostiin ohjeet Learnin opintojaksoalustalle kirjautumiseen noin viikko ennen opintojakson alkamista. Opintojakson suoritusvaatimuksena on opintojakson osaamistavoitteiden mukaisten tehtävien ja verkkotestien tekeminen aikataulun mukaisesti hyväksytysti. Opintojakso alkaa nauhoitetulla verkkoinfolla, jonka jälkeen seuraavalla viikolla Teamsissa live kyselyklinikka opintojaksosta. Lisäksi järjestetään vapaaehtoisia teemoitettuja Teams tunteja kolme kertaa. Learnissa on nauhoitettuja luentoja eri teemoista, verkkotestejä ja tehtäviä. Opintojen aikana tutustutaan alkoholijuomatuoteryhmiin ( viinit, oluet ja väkevät juomat) ja opiskellaan ruokien ja juomien yhdistämistä ja valintaa eri tilanteisiin. Lisäksi opiskellaan juomavalikoiman suunnittelua ja arviointia. Tehtäviä voi integroida työhön ja tarjolla on mm. tastingin järjestäminen Mikkelin Viiniseuralle.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä
Opinnot voi suorittaa itsenäisesti edeten nopeutetusti.
Työhön integroitu oppimisväylä.
Halutessasi voit suorittaa opintojakson työpaikalla kokonaan tai osittain. Ole yhteydessä opintojakson alkaessa vastuuopettajaan. Sovi työpaikan tai hankkimasi yhteistyöyrityksen kanssa opintojakson opinnollistamisesta osaamistavoitteiden mukaisesti. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.
TKI ja työelämäyhteistyö
Oppimistehtäviä voi kytkeä työelämään tai omaan työpaikkaan ( 1-2 op)
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojen etenemiselle on laadittu suositusaikataulu, mutta opinnoissa voi edetä oman aikataulun mukaisesti opintojakson suoritusaikana.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus 5 op vastaa 135 tuntia opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Orientaatio ja ohjeet
Viini ja ruoka 1 op
Olut, siideri ja ruoka 1 op
Väkevät juomat eri tilanteissa 1 op
Ravintolan juomavalikoima 1 op
Oppimista syventävä Case tehtävä 1op.
Case tehtävän aiheen voi valita omalta työpaikalta tai opintojaksolla olevasta tarjonnasta. Esimerkiksi Mikkelin viiniseuralle etä/ tai livetastingin suunnittelu ja toteutus ryhmätyönä ( 3 -5 opiskelijaa).
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson info on tallenteena Teamissa opintojakson alkaessa.
Klinikkatunnit 2 kertaa ja kolme verkkotapaamista ovat vapaaehtoisia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotenttien arviointi 1-5
Tehtävien arvioinnissa käytetään asteikkoa 1-5 tai hyväksytty/ hylätty.
Case tehtävän arviointi 1-5
Arvioinnissa käytetään myös itsearviointia, vertaispalautetta ja opettajan arviointia.
Tarkempi arviointikehikko ja arvosanan muodostuminen saatavilla opintojaksoalustalla.