Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistäminen ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: AV00EQ19-3006

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

08.01.2025 - 31.03.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Avoin ammattikorkeakoulu, polkuopiskelijat

Opettaja

  • Haija Kankkunen
  • Sirpa Gardemeister

Ryhmät

  • AVMISH24SPOV
    Avoin AMK, Mikkeli, Sairaanhoitaja (AMK), erillispolku verkossa
  • 10.01.2025 14:30 - 16:00, Infotunti: Terveyden edistäminen ja ravitsemus AV00EQ19-3006

Tavoitteet

Terveyden edistäminen
Ymmärrät terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lähtökohdat ja tasot.
Tunnistat yksilön ja yhteisön terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät.
Tiedät globaalit terveysuhat ja haasteet.
Osaat etsiä ja soveltaa indikaattoripankeista saatavaa tietoa väestön hyvinvoinnista ja terveydestä sekä tehdä kansanterveyttä tukevia johtopäätöksiä.
Ymmärrät hyvinvointiteknologian mahdollisuudet terveyden edistämisessä.
Ymmärrät väestöryhmien terveyserojen merkityksen ja osaat toimia omalta osaltasi niiden vähentämiseksi.
Ymmärrät terveyden edistämisen eettiset periaatteet.

Ravitsemus
Osaat soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja suomalaisia ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Osaat integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
Osaat huomioida kestävää kehitystä ja eettisyyttä ravitsemushoidossa ja –ohjauksessa.
Osaat arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja ohjata vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan asiantuntijalle.

Sisältö

Terveyden edistäminen
Mitkä ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lähtökohdat?
Mitä tarkoittavat promootio ja prevention eri tasot terveyden edistämisessä?
Mitkä ovat terveyttä suojaavat ja vahvistavat tekijät?
Miten hyödynnät sosiaali- ja terveydenhuollon ja kolmannen sektorin osaamista asiakkaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä?
Mitkä ovat ajankohtaisia globaaleja haasteita ja uhkia terveyden edistämisessä?
Miten hyödynnät eri indikaattoripankkien tuottamaa tietoa terveyden edistämisessä?
Miten terveyden edistämisessä voidaan hyödyntää hyvinvointianalytiikkaa, terveysteknologiaa ja tekoälyä?
Mikä merkitys on väestöryhmien välisillä terveyseroilla ja miten huomioit ne hoitotyössä?
Miten huomioit eettisyyden terveyden edistämisessä?

Ravitsemus
Mitkä ovat kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset?
Miten sovellat ravitsemussuositusten sisältöjä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten huomioit kestävää kehitystä ja eettisyyttä asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa?
Miten toteutat ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevää ravitsemusneuvontaa Käypä hoito -suositusten mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali ilmoitetaan Learn-alustalla.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Työviikkopohjainen oppimisväylä ei ole käytössä tällä toteutuksella. Myöskään työhön integroitu oppimisväylä ei ole käytössä. Opintojakso toteutuu täysin verkossa, joten aikatauluja voi suunnitella yksilöllisesti opintojakson toteutusaikana.

Voit hakea osaamisen tunnistamista ja tunnustamista opintojaksoa vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa suoritat ne osa-alueet, joita ei ole hyväksytty. Suorituksista sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei sisälly tähän toteutukseen.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Terveyden edistämisen osiossa numeraalisesti arvioitava oppimistehtävä palautetaan annetun määräajan puitteissa.

Ravitsemuksen osiossa on numeraalisesti arvioitava tentti.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojaksolla voi olla mukana englanninkielistä materiaalia.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakso sisältää 135 tuntia opiskelijan työtä. Opiskelijan on mahdollista suunnitella työskentelynsä niin, että kuormitus jakautuu tasaisesti.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksolla on kaksi erillistä sisältöaluetta: Terveyden edistäminen 3 op ja Ravitsemus 2op. Kumpikin osio sisältää joko yksin tai pienryhmässä tehtäviä oppimistehtäviä (1-2) ja tentin.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson aloitukseen tarvittava informaatio löytyy opintojakson Learn-alustalla. Opintojaksosta järjestetään myös infotunti, jossa voit kysyä tarvitaessa lisäohjeita.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso sisältää oppimistehtäviä ja tentin. Kaikki osiot tulee olla suoritettuna hyväksytysti ennen toteutusajan päättymistä.