Siirry suoraan sisältöön

Mikrobiologian perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ES54-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
14.08.2024 - 08.09.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2024 - 31.12.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Marjo Malinen
Vastuuopettaja
Marjo Malinen
Ajoitusryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmät
ELKV24SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Opintojakso
EL00ES54

Toteutuksella on 31 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 65 t 30 min.

Aika Aihe Tila
Ti 03.09.2024 klo 14:30 - 16:00
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 06.09.2024 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 06.09.2024 klo 14:00 - 15:30
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 10.09.2024 klo 14:30 - 16:00
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 13.09.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 16.09.2024 klo 14:00 - 15:30
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 20.09.2024 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 20.09.2024 klo 14:00 - 15:30
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 23.09.2024 klo 14:30 - 16:00
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 24.09.2024 klo 14:30 - 16:00
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 30.09.2024 klo 12:00 - 13:30
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 30.09.2024 klo 13:45 - 15:15
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 01.10.2024 klo 14:30 - 16:00
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 07.10.2024 klo 10:15 - 11:45
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 08.10.2024 klo 14:30 - 16:00
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 16.10.2024 klo 12:45 - 14:15
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 30.10.2024 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 04.11.2024 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 04.11.2024 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 11.11.2024 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
329D Työtila (32), 3. kerros
Ma 11.11.2024 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
329D Työtila (32), 3. kerros
Pe 15.11.2024 klo 10:00 - 12:30
(2 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 21.11.2024 klo 08:30 - 10:00
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 25.11.2024 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
329D Työtila (32), 3. kerros
Ma 25.11.2024 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
329D Työtila (32), 3. kerros
To 28.11.2024 klo 08:15 - 09:45
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 02.12.2024 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
329D Työtila (32), 3. kerros
Ma 02.12.2024 klo 12:15 - 16:00
(3 t 45 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
329D Työtila (32), 3. kerros
Ma 09.12.2024 klo 14:00 - 15:30
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 16.12.2024 klo 13:30 - 15:00
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 17.12.2024 klo 10:30 - 12:00
(1 t 30 min)
Mikrobiologian perusteet EL00ES54-3003
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Osaat kuvailla mikrobien keskeiset rakenteet, yleiset ominaisuudet ja niiden kasvuun ja lisääntymiseen vaikuttavat tekijät elintarvikkeissa.
Osaat selittää kuinka bakteereja kasvatetaan ja kuinka niiden kasvua kyetään estämään sekä osaat selittää mikrobien tunnistamisen perusperiaatteet.
Osaat työskennellä aseptisesti ja tutustut tärkeimpiin mikrobiologisiin perusmenetelmiin ja mikroskopointiin.
Osaat tulkita mikrobiologisia analyysituloksia ja arvioida niiden luotettavuutta.

Sisältö

Miten mikrobit luokitellaan ja missä niitä esiintyy?
Mitkä tekijät vaikuttavat mikrobien kasvuun?
Millaisia riskejä mikrobit aiheuttavat elintarvikkeissa?
Miten mikrobeja voidaan hyödyntää elintarvikkeiden valmistuksessa?
Miten laboratoriossa työskennellään aseptisesti?
Miten otetaan mikrobiologisia näytteitä elintarvikkeista ja pinnoilta?
Miten mikrobeja voidaan tunnistaa?
Miten tulkitaan mikrobiologisia analyysituloksia ja arvioidaan niiden luotettavuutta?

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali ja opintojakson alussa ilmoitettava muu mahdollinen materiaali tai kirjallisuus. Kirja suositus Ammatillinen mikrobiologia (Sojakka, Kirsi)

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Työviikkopohjaisessa väylässä
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten lähiopetuksen ja laboraatioharjoitusten mukaan.

Työhön integroidussa väylässä
Työhön integroitu oppimisväylä on mahdollinen, jos voit työtehtävissäsi kehittää opintojakson tavoitteissa ja sisällöissä mainittua osaamista. Ota opintojakson opettajaan yhteyttä hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua sen määrittämiseksi
• onko työhön integroitu oppimisväylä omassa työtehtävässäsi mahdollinen.
• millaisia näyttöjä osaamisestasi sinun on mahdollista antaa.
• mitä opintojakson osia sinun tulee mahdollisesti lisäksi suorittaa opetukseen osallistuen.

Huomioi laboratorioharjoituksien pakollinen tekeminen tai niiden hyväksyminen AHOT-menetelmän kautta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Toteutussuunnitelmia tehtäessä työelämäyhteistyö on vahvistamatonta, mutta suunnitelmissa on toteuttaa yritysten vierailuja mahdollisuuksien mukaan.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Arviointi muodostuu kotitentistä/oppimistehtävistä ja laboratoriotyöselostuksista, niiden prosenttiosuudet kuten tehtävien palautusaikataulu ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

Kokonaisuudessaan opintojakso vaatii 135 tunnin varaamista suorittamiseksi. Laboratoriotöiden käytännön harjoitusten osuus työmäärästä on 16 tuntia ja niissä on läsnäolo pakko.

Toteutuksen osien kuvaus

Teoriaosuudessa perehdytään mikrobien rakenteisiin, niiden kasvuun sekä muihin ominaisuuksiin ja erityispiirteisiin. Teoriassa eri mikrobiryhmiä tarkastellaan elintarvikevalmistuksen näkökulmasta, sekä mikrobien hyödyistä ja haitoista elintarvikkeille.

Laboratoriotöissä opettelet aseptista työskentelyä sekä erilaisia mikrobiologisia perustutkimusmenetelmiä. Näytteenotto, pesäkelaskenta, mikroskopointi ja mikrobien tunnistaminen tulevat käytännön harjoituksissa tutuiksi. Laboratoriotöistä tehdään raportointi, jolla osoitat osaltaan oppimistasi.

Lisätietoja opiskelijoille

Varaudu siirtymään kampuksen ulkopuolelle laboratoriotiloihin. Laboratoriotöissä on pakollinen läsnäolo.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointimenetelmät sekä arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa.

Esitietovaatimukset

Ei edeltäviä opintoja

Lisätiedot

Varaudu siirtymään kampuksen ulkopuolelle laboraatioita tekemään. Laboraatioissa on pakollinen läsnäolo.

Siirry alkuun