Siirry suoraan sisältöön

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: MO00DS25-3248

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

04.11.2024 - 17.11.2024

Ajoitus

13.01.2025 - 30.04.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 60

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Riitta Tuikkanen
  • Malla Koivupiha

Vastuuopettaja

Riitta Tuikkanen

Ryhmät

  • MRKT23SV
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus

Tavoitteet

2 op.

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) :

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet.
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä.
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja.
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita.
Osaat laatia omaa alaasi ja opinnäytetyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

3 op.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmien koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet:

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita.
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita.
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan.

Sisältö

2 op. Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa?
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa?
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja opinnäytetyöhön liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti?

3 op. Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö

Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet?
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin?
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti?

Opiskelumateriaali

Eri koulutusaloille yhteinen osio (2 op): keskeinen opintojaksoon liittyvä materiaali ja materiaalilinkit löytyvät Learn-oppimisalustalta.

Matkailu- ja ravitsemisalan alakohtainen osio (3 op):
Oppikirja on Ojasalo, K., Moilanen, T. ja Ritalahti, J. 2015 tai uudempi painos. Kehittämistyön menetelmät : uudenlaista osaamista liiketoimintaan. Kirja on saatavissa Sanoma Pro Oy e-kirjana ja paperiversiona.

Muu keskeinen opintojaksoon liittyvä materiaali ja materiaalilinkit löytyvät Learn-oppimisalustalta.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakson voi suorittaa itsenäisesti verkossa. Opintojaksoon kuuluu oppimistehtäviä ja muutama Teams-tapaaminen, jotka tallennetaan ja voit perehtyä niihin itsenäisesti, ellet pääse osallistumaan verkkotapaamiseen. Verkkotapaamiset eivät siis ole pakollisia.

Työviikkopohjaisella oppimisväylä: opinnot etenevät itsenäisesti verkossa opintojakson aikataulun mukaisesti.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: tehtävät on mahdollista toteuttaa nopeutetussa aikataulussa. Keskustele tästä opettajien kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä: Opintojakson integroiminen työhön on osittain mahdollinen, jos työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä. Tällöin voit suorittaa opintojakson lopputehtävän työpaikallasi tai projektissa. Oppimistehtävien sisällöstä sinun tulee aina sopia opintojakson opettajan kanssa.

Voit osoittaa osaamistasi aiemmin hankitulla korkeakouluopinnoilla tai työkokemuksella, mikäli ne vastaavat opintojakson tavoitteita. Jos haet osittaista osaamisen tunnustamista (1-4 op), tai koko opintojakson osaamisen tunnustamista (5 op) tee se enen opintojakson alkamista Pepissä olevan OT-osion kautta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso antaa valmiuksia TKI-toimintaan.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksolla ei ole aikatauluun sidottuja tenttejä. Kaikki tehtävät on palautettava annetussa aikataulussa opintojakson päättymiseen mennessä.

Jatkoajasta lopputehtävän osalta voi keskustella opettajan kanssa.

Kansainvälinen yhteistyö

Opintojaksolla ei ole kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä kuvataan opintopisteinä. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelumenetelmistä ja aiemmasta osaamisesta.

Opiskelijan työmäärä opintojaksolla on 135 tuntia, josta tutkimus- ja kehittämisosaamisen perusteiden työmäärä on 108 tuntia ja tiedonhankinnan ja raportoinnin 27 tuntia.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso koostuu kahdesta osiosta: Eri koulutusaloille yhteisestä osiosta ja alakohtaisesta osiosta.

Ensin suoritat eri koulutusaloille yhteisen osion, joka on laajuudeltaan 2 opintopistettä. Tämä osio koostuu kahdesta osasta, jotka ovat tiedonhankinta ja raportointi sekä tutkiminen ja kehittäminen. Sen jälkeen suoritat matkailu- ja ravitsemisalan alakohtaisen osion, joka on laajuudeltaan 3 opintopistettä.

Opintojaksolla eri aloille yhteisessä osiossa on opetusvideoihin ja materiaaleihin perehtymistä sekä testejä ja lyhyitä kirjallisia tuotoksia. Lisäksi teet opinnäytetyön analyysitehtävän. Tehtävät arvioidaan hyväksytty tai täydennettävä.

Opintojakson alakohtaisessa osiossa on opetusvideoihin ja materiaaleihin perehtymistä ja aineistoihin pohjautuvat kolme testiä. Opintojakson lopputehtävänä teet tutkimussuunnitelman tai ensimmäisen version opinnäytetyösi suunnitelmasta.

Tehtävien palautus jakautuu opintojakson eri vaiheisiin.

Opintojakson aikana on kontaktitapaamisia Teamsissa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso koostuu yleisestä osiosta (2 op) ja alakohtaisesta osiosta (3 op). Alakohtaisessa osiossa tutkimus- ja kehittämistyötä tarkastellaan matkailu- ja ravitsemisalan näkökulmasta.

Opintojakso tukee opinnäytetyöprosessin etenemistä. Opintojakso kannattaa ajoittaa siten, että aloitat samaan aikaan tai ainakin samalla lukukaudella opinnäytetyön ideoinnin ja suunnittelun.

Opintojakson aikana on Teamsilla toteutettuja kontaktitapaamisia. Opintojaksolla ei ole läsnäolovelvollisuutta opintojakson kontaktitapaamisissa, mutta tutustu tapaamisten tallenteisiin. Opintojakso on mahdollista toteuttaa täysin verkon välityksellä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso sisältää tehtäviä, joista osa arvioidaan hyväksytty-täydennettävä ja lopputehtävä arvioidaan 0-5. Opintojakso kokonaisuudessaan arvioidaan 0-5. Tehtävien arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa. Hylättyä tehtävää on mahdollista uusia kahdesti. Opintojakso arvioidaan numeraalisesti lopputehtävän perusteella.

Opintojakson arvosanan korotus on mahdollista yhden kerran. Korotus tapahtuu kokonaisuutena yksilötentillä.