Kestävää elämäntapaa tukevia menetelmiä (5 op)
Toteutuksen tunnus: AV00ES26-3006
Toteutuksen perustiedot
Ajoitus
21.01.2025 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 100
Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Hanna Ukkola
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Tavoitteet
Tunnet kotitalouden ympäristövaikutusten ja luonnonvarojen kulutuksen arviointitapoja.
Tunnet ruokakasvatuksen tavoitteita ja menetelmiä kestävää hyvinvointia tukevan ruokailun toteuttamiseen.
Tunnet erilaisia hyvinvointiteknologian työkaluja, tuotteita ja palveluja.
Tiedät millaisia mahdollisuuksia erilaiset hyvinvointiteknologiset välineet ja pelillisyys tarjoavat hyvinvoinnin arviointiin/ohjaukseen.
Osaat hyödyntää erilaisia työkaluja ja mittareita oman hyvinvointisi tarkastelussa.
Sisältö
Millaisia menetelmiä on ympäristövaikutusten ja luonnonvarojen kulutuksen arviointiin?
Miten terveyttä ja kestävää hyvinvointia tuetaan vastuullisella ruokakasvatuksella?
Millaisia hyvinvointiteknologian työkaluja ja tuotteita on saatavilla?
Miten hyvinvointiteknologiaa ja pelillisyyttä voidaan hyödyntää hyvinvoinnin ohjauksessa ja arvioinnissa?
Miten voit arvioida omaa hyvinvointiasi?
Opiskelumateriaali
Sähköinen materiaali on saatavilla Learn oppimisalustalla.Opintojaksolla ei ole ryhmätehtäviä eikä pakollisia aikataulutettuja luentoja. Luennot ovat tallenteina alustalla.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opintojakso toteutetaan nonstop-periaatteella ja kokonaan verkko-opintoina Xamkin Learn alustalla. Opintojakson sisältöön tutustumisen jälkeen opiskelija laatii itselleen tavoitteet ja aikataulun opintojaksolle. Opintoja on mahdollista tehdä ajasta ja paikasta riippumatta omaan tahtiin ja itsenäisesti työskennellen. Opintojakson suorittamiseen on hyvä varata 2-3 kk aikaa.
Opintojaksolla on keskustelualueita, joilla pääsee vaihtamaan mielipiteitä ja ajatuksia toisten opiskelijoiden kanssa. Osa tehtävistä on vertaisarvioitavia. Oppimistehtävien painotuksia voi valita oman mielenkiinnon mukaan.Opintojakson soveltavan case-tehtävän voi halutessaan tehdä pari- tai pienryhmätyönä ja kytkeä omaan työhön/ työpaikkaan.
Opintojaksolla on tallennettuja luentoja, jotka voi kuunnella oman aikataulun mukaan. Opintojaksolla ei ole aikaan ja paikkaan sidottuja luentoja eikä pakollisia ryhmätöitä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Harjoitustehtäviä voi kytkeä omaan työhön, työpaikkaan tai hankkeisiin.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin opintojakson alku- ja päättymispäivämääriä noudattaen. Tentit voi suorittaa oman aikataulun mukaan ja ne voi tarvittaessa uusia.
Opiskelijan työmäärä
Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä, tämän opintojakson työmäärä on 5 op x 27 h eli 135 tuntia, joka koostuu verkkoluennoista, materiaaliin tutustumisesta, tehtävistä ja verkkotenteistä.Todelliseen työmäärään vaikuttavat opiskelutaidot ja aiempi osaaminen aihepiiristä.
Toteutuksen osien kuvaus
Kotitalouden ympäristövaikutusten arviointi 1 op
Ruoka, ruokakasvatus ja kestävä hyvinvointi 2 op
Hyvinvointiteknologia 1 op
Pelillisyys 1 op
Lisätietoja opiskelijoille
Tämä opintojakso sisältyy Xamkin Pulsen tarjontaan.
Xamkin tutkinto-opiskelijat eivät voi ilmoittautua tälle toteutukselle,
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi koostuu harjoitustehtävien vertaispalauteesta, tenttien ja testien arvosanoista 1-5. Tentit voi tutkintosäännön mukaan uusia kaksi kertaa.
Kokonaisarvosana määräytyy arvioitavien tehtävien ja tenttien perusteella ja tarkemmat kriteerit julkaistaan Learn alustalla.
Hyvä taso
Osaat työskennellä innovatiivisesti ja itsenäisesti asiantuntijatehtävissä työelämässä sekä luovasti päätellä ja ratkaista ammattialan ongelmia.
Osaat arvioida toimintaa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa.
Osaat valita tarkoituksenmukaiset kestävää elämäntapaa tukevat mallit ja menetelmät sekä perustella valinnan.