Elintarviketurvallisuus (5 op)
Toteutuksen tunnus: YT00AF68-3011
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
04.11.2024 - 17.11.2024
Ajoitus
13.01.2025 - 30.04.2025
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Ympäristöteknologian koulutus
Opettaja
- Mari Järvenmäki
Vastuuopettaja
Mari Järvenmäki
Ryhmät
-
YTMI23KPYmpäristöteknologia, päivätoteutus
- 13.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 17.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 20.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 24.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 27.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 31.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 03.02.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 07.02.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 10.02.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 17.02.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 03.03.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 10.03.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 17.03.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 24.03.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 31.03.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 07.04.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 14.04.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
- 28.04.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
Tavoitteet
Tunnistat keskeiset elintarvikkeiden turvallisuuteen vaikuttavat tekijät pellolta pöytään.
Osaat elintarvikkeiden alkuperään, sisältöön, merkintöihin sekä käyttöön liittyviä perusvaatimuksia ja osaat valvonnan perustehtäviä.
Osoitat perehtyneisyyttä elintarvikejalostukseen liittyvään lainsäädäntöön.
Sisältö
Mitä tietoja kuluttajalle voi ja pitää kertoa elintarvikkeesta?
Mitkä tekijät vaikuttavat elintarvikkeiden turvallisuuteen ja miten voit ennaltaehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista ja ruokamyrkytyksiä?
Kuinka havainnointiharjoituksilla keräät tietoa erilaisista elintarvikkeista sekä niiden valmistamisesta ja tarjoilusta?
Miten havainnoista kirjoitetaan tarkastuspöytäkirja tai muita dokumentteja?
Opiskelumateriaali
Opettajan Learnissa jakama materiaali.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakson alussa saat alustavan tuntisuunnitelman sekä ohjeistukset ja palautuspäivämäärät kaikkiin tehtäviin sekä tenttien ajankohdat.
Lähiopetukseen osallistuminen tukee oppimistasi. Opetus järjestetään Mikkelin kampuksella eikä etäosallistuminen ole mahdollista. Oppimistehtävissä voi olla sekä yksilö- että ryhmätehtäviä.
Voit hakea osaamisen tunnistamista joko koko opintojaksolle tai sen jollekin osa-alueelle. Ole yhteydessä opintojakson opettajaan ennen mahdollisen hakemuksen jättämistä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Työelämäyhteistyö pyritään huomioimaan oppimistehtävissä.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointiperusteet ja pisteytys kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.
Arvosanaan vaaditan hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ja tentit.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakso tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä johon sisältyy lähiopetus.
Toteutuksen osien kuvaus
Kuluttajalle annettavat tiedot osassa perehdytään pakkaus- ja myyntimerkintöihin.
Elintarviketurvallisuusosassa syvennetään elintarvikkeiden tuotantohygieniaa, elintarvikevalvontaa ja ruokamyrkytyksien selvittämistä. Lisäksi harjoitellaan reseptilaskentaa ja ainesosaluettelon koostamista.
Havainnointiosuudessa tehdään käytännön harjoituksia ja kirjoitetaan niiden pohjalta erilaisia dokumentteja. Havainnointiharjoituksissa sovelletaan elintarvikealan lainsäädäntöä ja tutustutaan valvonnan perustehtävään ja harjoitellaan havaintojen tekemistä toiminnasta.
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla pyritään soveltamaan aiemmin opittuja asioita ja yhdistämään eri opintojaksoilta saatuja oppeja, kuten mikrobiologiaa, elintarvikeosaamista ja lainsäädännön tulkintaa. Oppimistehtävät ovat käytännönläheisiä, osaamista yhdistäviä ja soveltavia.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointiperusteet ja pisteytys kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.
Arvosanaan vaaditan hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ja tentit.
Esitietovaatimukset
Elintarvikeosaamisen perusteet tai vastaavat tiedot