Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketurvallisuus (5 op)

Toteutuksen tunnus: YT00AF68-3011

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

04.11.2024 - 17.11.2024

Ajoitus

13.01.2025 - 30.04.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Mikkelin kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Ympäristöteknologian koulutus

Opettaja

  • Mari Järvenmäki

Vastuuopettaja

Mari Järvenmäki

Ryhmät

  • YTMI23KP
    Ympäristöteknologia, päivätoteutus
  • 13.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 17.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 20.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 24.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 27.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 31.01.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 03.02.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 07.02.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 10.02.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 17.02.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 03.03.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 10.03.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 17.03.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 24.03.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 31.03.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 07.04.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 14.04.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011
  • 28.04.2025 10:00 - 12:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3011

Tavoitteet

Tunnistat keskeiset elintarvikkeiden turvallisuuteen vaikuttavat tekijät pellolta pöytään.
Osaat elintarvikkeiden alkuperään, sisältöön, merkintöihin sekä käyttöön liittyviä perusvaatimuksia ja osaat valvonnan perustehtäviä.
Osoitat perehtyneisyyttä elintarvikejalostukseen liittyvään lainsäädäntöön.

Sisältö

Mitä tietoja kuluttajalle voi ja pitää kertoa elintarvikkeesta?
Mitkä tekijät vaikuttavat elintarvikkeiden turvallisuuteen ja miten voit ennaltaehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista ja ruokamyrkytyksiä?
Kuinka havainnointiharjoituksilla keräät tietoa erilaisista elintarvikkeista sekä niiden valmistamisesta ja tarjoilusta?
Miten havainnoista kirjoitetaan tarkastuspöytäkirja tai muita dokumentteja?

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakson alussa saat alustavan tuntisuunnitelman sekä ohjeistukset ja palautuspäivämäärät kaikkiin tehtäviin sekä tenttien ajankohdat.
Lähiopetukseen osallistuminen tukee oppimistasi. Opetus järjestetään Mikkelin kampuksella eikä etäosallistuminen ole mahdollista. Oppimistehtävissä voi olla sekä yksilö- että ryhmätehtäviä.

Voit hakea osaamisen tunnistamista joko koko opintojaksolle tai sen jollekin osa-alueelle. Ole yhteydessä opintojakson opettajaan ennen mahdollisen hakemuksen jättämistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Työelämäyhteistyö pyritään huomioimaan oppimistehtävissä.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointiperusteet ja pisteytys kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.
Arvosanaan vaaditan hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ja tentit.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakso tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä johon sisältyy lähiopetus.

Toteutuksen osien kuvaus

Kuluttajalle annettavat tiedot osassa perehdytään pakkaus- ja myyntimerkintöihin.

Elintarviketurvallisuusosassa syvennetään elintarvikkeiden tuotantohygieniaa, elintarvikevalvontaa ja ruokamyrkytyksien selvittämistä. Lisäksi harjoitellaan reseptilaskentaa ja ainesosaluettelon koostamista.

Havainnointiosuudessa tehdään käytännön harjoituksia ja kirjoitetaan niiden pohjalta erilaisia dokumentteja. Havainnointiharjoituksissa sovelletaan elintarvikealan lainsäädäntöä ja tutustutaan valvonnan perustehtävään ja harjoitellaan havaintojen tekemistä toiminnasta.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla pyritään soveltamaan aiemmin opittuja asioita ja yhdistämään eri opintojaksoilta saatuja oppeja, kuten mikrobiologiaa, elintarvikeosaamista ja lainsäädännön tulkintaa. Oppimistehtävät ovat käytännönläheisiä, osaamista yhdistäviä ja soveltavia.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointiperusteet ja pisteytys kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.
Arvosanaan vaaditan hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ja tentit.

Esitietovaatimukset

Elintarvikeosaamisen perusteet tai vastaavat tiedot