Siirry suoraan sisältöön

Ammattiruotsi (5 op)

Toteutuksen tunnus: XY00EX60-3017

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
17.03.2025 - 28.03.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
05.05.2025 - 15.06.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Yhteisten opintojen koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 220
Opettajat
Päivi Korhonen
Ritva Saira
Tiina Karvinen
Ryhmät
VV2024-2025
Valinnaiset opinnot 2024-2025
Opintojakso
XY00EX60
Toteutukselle XY00EX60-3017 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

Osaat käyttää alasi perussanastoa aktiivisesti ruotsiksi.

Osaat toimia ruotsin kielellä erilaisissa oman alasi suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa eurooppalaisen viitekehyksen tasolla B1.

Osaat etsiä tietoa alasi ruotsinkielisistä lähteistä ja soveltaa sitä eri opiskelu- ja työelämän tilanteissa.

Sisältö

Mitä keskeistä ammattisanastoa tarvitset?
Kuinka etsit tietoa oman alasi lähteistä ja sovellat sitä?
Miten toimit suullisissa viestintätilanteissa ja kuinka laadit alasi tekstejä?
Miten opiskelu- ja työyhteisössä viestitään ruotsin kielellä?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali koostuu Learn-verkkoalustalle kootuista aineistoista ja tehtävistä, sekä valikoitujen ulkoisten sähköisten oppimisympäristöjen materiaaleista.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Tällä monialaisella ammattiruotsin opintojaksolla ei ole mahdollisuutta tehdä täydennyssuorituksia, vaan se suoritetaan 5 opintopisteen laajuisena opintokokonaisuutena, ja toteutukselle voivat osallistua kaikkien alojen opiskelijat. Ilmoittautuessa kannattaa huomioida, että tämä opintojaksototeutus etenee nopeasti ja päättyy lopputentteihin jo kesäkuun puolessa välissä.

Koska kurssiin kuuluu myös suullisen kielitaidon osaaminen, on hyvä jos opiskelija pystyy harjoittelemaan ruotsin puhumista mahdollisimman paljon.

Opintojaksolla järjestetään neljä verkkotuntia (toukokuussa tiistai- tai keskiviikkoiltaisin) jotka ovat pakollisia, ja mahdolliset poissaolot korvataan äänitallenteella. Verkkotunnit antavat opiskelijalle mahdollisuuden harjoitella olennaisia asioita opettajan kanssa. Opintojakso on muutoin aikaan ja paikkaan sitomatonta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso tukee työelämäyhteistyötä.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Kurssin aloitetaan infovideolla ja itsenäisellä perehtymisellä aineistoihin. Opettajilta on mahdollisuus kysyä neuvoa ja ohjausta myöhemmin ilmoitettavina päivystysaikoina.
Kurssilla on neljä pakollista verkkoharjoituskertaa oppimisen tueksi
Kurssin lopussa suoritetaan suullinen tentti Teamsissa (viikoilla 23-24) ja kirjallinen tentti Examissa (viikko 24).

Kurssin pakolliset itsenäiset tehtävät on palautettava ennen kirjallista tenttiä (kuitenkin viimeistään 10.6.2024). Opintojakson toteutusaika päättyy 15.6. jonka jälkeen tehtäviä ei enää oteta vastaan.

Uusintaoikeus kesätoteutuksen tentteihin jatkuu vuoden 2024 loppuun. Uusintaoikeus on opiskelijalla, joka on palauttanut pakolliset tehtävät toteutusaikana (eli 15.6. mennessä).

Ensimmäisen uusinnan voi tehdä elo-syyskuussa ja toisen uusinnan loka-marraskuussa. Uusintatenttien tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan opintojakson kuluessa, ja ne tehdään Teamsilla/Examissa.

Kansainvälinen yhteistyö

Ammattiruotsin opintojakso tukee kansainvälistymistä.

Opiskelijan työmäärä

5 op vastaa työmäärältään 135 h opiskelijan työtä, mikä voi vaihdella opiskelijan yksilöllisen lähtötason ja kielitaidon mukaisesti. Opintojakso on suunniteltu niin, että aikataulun noudattaminen pitää työmäärän mahdollisimman tasaisena koko opintojakson ajan.

Toteutuksen osien kuvaus

Tämä opintojaksototeutus on monialainen. Yleisissä osioissa on tarjolla kaikille aloille yhteiset aineistot. Koulutusalakohtaisissa osioissa opiskelija valitsee oman alansa mukaiset materiaalit.

Lisätietoja opiskelijoille

Ammattiruotsin monialainen verkkototeutus edellyttää itseohjautuvuutta, koska se etenee nopeasti ja opiskelu tapahtuu itsenäisesti verkossa. Opiskelijalla on hyvä olla jo riittävästi oman alan opintoja takana, koska alakohtaisten viestintätilanteiden ja sanaston harjoittelussa on hyödyksi, jos oman koulutusalan työtehtävät ovat jo tuttuja.

Jos opiskelijalla on heikko ruotsin kielen taito tai muutoin haasteita kieltenopiskelussa, kannattaa ensisijaisesti valita oman koulutuksen lähiopetuksena toteutettava Ammattiruotsin opintojakso, joita järjestetään kevät- ja/tai syyslukukausina.

Opiskelijan on suositeltavaa suorittaa Ruotsin tehovalmennus -opintojakso ennen tätä Ammattiruotsi-opintojaksoa, mikäli peruskielitaitoa tarvitsee kerrata.

Hyväksyttyjen tenttien perusteella tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä ruotsin kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Sekä kirjallisesta että suullisesta kielitaidosta annetaan arvosana 1-3 tyydyttävästä taidosta tai 4-5 hyvästä taidosta. Arviointi perustuu valtakunnallisiin suosituksiin.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan suullisessa ja kirjallisessa tentissä näytetyn kielitaidon perusteella.

Suoritettuasi opintojakson arvosanalla 3
- ymmärrät selkeää yleiskielistä puhetta ja työelämän puheviestintää.
- käytät perusrakenteita jokseenkin virheettömästi sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.
- puhut kohtalaisen sujuvasti niin, että satunnaiset virheet ääntämisessä tai lauserytmissä eivät aiheuta väärinymmärryksiä.
- ymmärrät pääkohdat ammatillisista teksteistä ja pystyt reagoimaan niihin sekä suullisesti että kirjallisesti.
- osaat kertoa keskeiset asiat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi esim. työnhakutilanteessa.
- osaat kertoa ja keskustella alasi keskeisimmistä asioista (esimerkiksi yritysten ja organisaatioiden toiminta, tuotteet, prosessit ja palvelut)
Tavoitetasona on eurooppalaisen viitekehyksen tasoa B1 sekä asetusta 18.12.2014/1129 vastaava osaaminen.

Esitietovaatimukset

Edellytetään perustaidot ruotsista A2-tasolla, mikä tarkoittaa, että opiskelija pystyy toimimaan ruotsiksi tutuissa viestintätilanteissa.

Siirry alkuun