Psykologinen joustavuus hyvinvointia edistämässä (5 op)
Toteutuksen tunnus: AV00EG21-3006
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
04.11.2024 - 17.11.2024
Ajoitus
14.01.2025 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 200
Koulutus
- Fysioterapeuttikoulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Mari Sarjanen
Vastuuopettaja
Mari Sarjanen
Ryhmät
-
VV2024-2025Valinnaiset opinnot 2024-2025
-
VV2025-2026Valinnaiset opinnot 2025-2026
Tavoitteet
- osaat määritellä mitä psykologinen joustavuus tarkoittaa
- osaat psykologisen joustavuuden kuusi osa-aluetta
- tiedät psykologiseen joustavuuteen liittyviä erilaisia harjoituksia
- tiedät keskeisen tutkimustiedon, mitä psykologiseen joustavuuteen liittyy
Sisältö
Psykologinen joustavuus tarkoittaa arvojen mukaista toimintaa, kykyä olla läsnä nykyhetkessä ja tietoinen siitä, mitä mielessämme ja kehossamme tapahtuu, ja näiden ajatusten, tunteiden ja kehon tuntemusten hyväksymistä. Psykologinen joustavuus on yhteydessä psykologiseen hyvinvointiin, resilienssiin eli selviytymis- ja sopeutumiskykyyn sekä alhaisempaan ahdistuneisuuteen ja masennukseen. Kuudesta osa-alueesta koostuvan psykologisen joustavuuden mallin on kehittänyt Nevadan yliopiston professori ja psykologi Steven C Hayes. Kuusi osa-aluetta ovat arvot, sitoutuminen arvojen mukaiseen elämään, havainnoiva minä, mielen kontrollin heikentäminen, hyväksyntä ja tässä hetkessä eläminen. Näitä kaikkia osa-alueita voi kehittää, sillä kyse on opituista ja opittavissa olevista taidoista.
Opintojaksolla opiskellaan mitä psykologinen joustavuus tarkoittaa, mitä hyvinvointivaikutuksia sillä on ja mitkä ovat psykologisen joustavuuden kuusi osa-aluetta. Opiskelu tapahtuu perehtymällä sekä teoreettiseen tutkimustietoon että erilaisiin psykologista joustavuutta edistäviin harjoituksiin.
Opiskelumateriaali
Kurssin materiaalina toimivat Learn-alustalla olevat alustukset, diat, internetmateriaali ja kurssikirjallilsuutena on Arto Pietikäinen Kohti arvoistasi: suuntaa mielekkäisiin muutoksiin sekä Anu Kangasniemi ja Katri Kauravaara: Kohti muutosta – Arvo- ja hyväksyntäpohjainen lähestymistapa liikunnan ja terveyden edistämisessä. Sivut 40-99, Psykologisen joustavuuden malli. Voit ladata tämän kirjan intenetsivustolta: https://www.liikuntajahyvinvointi.fi/kirjat
TKI ja työelämäyhteistyö
Psykologisen joustavuuden mallia voi hyödyntää työhyvinvoinnin edistämisessä.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina Learn-verkko-oppimisalustalla ja siihen sisältyy verkkotentti. Voit suorittaa opintojakson täysin omaan tahtiin. Opintojakso ei sisällä ryhmätöitä, eikä tiettyihin kellonaikoihin sidottuja verkkoluentoja. Opintojakson verkkotallenteiden katselu onnistuu parhaiten tietokoneella.
Opiskelijan työmäärä
5 op = 135 tuntia
Toteutuksen osien kuvaus
Psykologisen joustavuuden malli
Psykologisen joustavuuden osa-alueet ja niihin liittyviä harjoituksia
Psykologiseen joustavuuden liittyvät tutkmustieto
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksoilmoittautumisen hyväksymisen jälkeen opintojaksoalusta löytyy automaattisesti Learn-työpöydältä. Tutkinto-opiskelijoiden tulee huomioida opintojakson suoritusoikeuden olevan kyseisellä lukukaudella, johon he ilmoittautuvat.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotentti, jossa on 40 kysymystä (40 pistettä) .
Hyväksytty suoritus edellyttää vähintään 20 pistettä
Voit tehdä tentin kaksi kertaa
Arviointi hyväksytty-hylätty.
Suoritettuasi tentin hyväksytysti opintosuoritukset kirjataan opintojakson päätyttyä Xamkin opiskelijarekisteri Peppiin 3-4 viikon kuluessa.