Skip to main content

Biochemistry and microbiology (5 cr)

Code: EL00ER79-3002

General information


Enrollment

04.11.2024 - 17.11.2024

Timing

01.01.2025 - 30.04.2025

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Department of Forestry and Environmental Technology

Campus

Kouvola Campus

Teaching languages

  • Finnish

Seats

20 - 40

Degree programmes

  • Degree Programme in Advanced Food Technology

Teachers

  • Marjo Malinen

Teacher in charge

Marjo Malinen

Groups

  • ELKV24SP
    Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
  • 28.01.2025 09:00 - 10:30, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 28.01.2025 10:45 - 12:15, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 04.02.2025 08:30 - 10:00, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 11.02.2025 08:30 - 10:00, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 18.02.2025 08:30 - 10:00, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 18.02.2025 10:15 - 11:45, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 06.03.2025 12:00 - 13:30, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 11.03.2025 08:30 - 10:00, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 13.03.2025 12:00 - 13:30, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 18.03.2025 08:30 - 10:00, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 20.03.2025 08:15 - 12:00, Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 20.03.2025 12:15 - 16:00, Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 25.03.2025 09:30 - 11:00, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 27.03.2025 08:15 - 12:00, Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 27.03.2025 12:15 - 16:00, Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 01.04.2025 09:30 - 11:00, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 03.04.2025 08:15 - 12:00, Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 03.04.2025 12:15 - 16:00, Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 08.04.2025 09:30 - 11:00, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 10.04.2025 08:15 - 12:00, Ryhmä 1: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 10.04.2025 12:15 - 16:00, Ryhmä 2: Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 17.04.2025 14:00 - 15:30, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002
  • 24.04.2025 12:00 - 13:30, Biokemia ja mikrobiologia EL00ER79-3002

Objective

Erotat tärkeimmät biologiset makromolekyylit ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta.
Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla ja ympäristössä sekä erilaisiin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa.
Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa.
Tutustut keskeisiin ruokamyrkytyksiä aiheuttaviin mikrobeihin.

Content

Miten solun energia-aineenvaihdunta toimii?
Mitä ovat entsyymikinetiikka ja vierasainemetabolia solutasolla?
Minkälaisia ovat biokemian sovellukset elintarvikevalmistuksessa?
Kuinka mikrobeja voidaan käyttää hyödyksi elintarvikevalmistuksessa?
Mitä haittaa mikrobit voivat aiheuttaa elintarvikkeille?
Mikä on mikrobien osuus ruokamyrkytyksissä ja miten niihin voidaan vaikuttaa?

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali ja opintojakson alussa ilmoitettava muu materiaali ja kirjallisuus. Oheismateriaaliksi soveltuvin osin sopii kirjat: Biokemia ja solubiologia (Heino ja Vuento) ja esim. Lehninger Principles of Biochemistry.

Yksilölliset oppimisväylät

Opetus toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Lähiopetusta ei lähtökohtaisesti tallenneta, eikä sitä korvata etäluennoilla silloin, kun lähiopetusta annetaan lukujärjestyksen mukaan. Osa opetuksesta tapahtuu laboratorioympäristössä n. 1 km kampukselta. Läsnäolo laboratorioharjoituksissa on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi. Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten luento-opetuksen ja laboratorioharjoitusten sekä itsenäisesti tehtävien/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien mukaan sekä itsenäiseen opiskeluun. Opintojakso koostuu 15 luento-opetuskerrasta ja tunnilla tehtävistä yksilö ja paritehtävistä. Lisäksi harjoitustyöt koostuvat 16 tunnin laboratoriotyöskentelystä. Opintojakson teoriaosuu on 3op ja laboratorio-osuus 2 op. Tarkempi kuvaus kohdassa toteutuksen osat.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso vahvistaa työelämätaitoja mutta tällä toteutuksella ei ole työelämäyhteistyötä.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson loppuosassa suoritetaan kotona kirjoitettava esseen sekä Learn alustan kotitentti. Opintojakson aikana suoritetaan parin kanssa opintojakson alussa annatettava tehtävä, joka esitellään suullisesti muulle ryhmälle. Harjoitustöiden päätteeksi kirjoitetaan raportit kaikista tehdyistä töistä ja näiden palautusaika sovitaan opintojakson alussa.

Kansainvälinen yhteistyö

ei ole

Opiskelijan työmäärä

1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta. 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t, josta n. 56 t on työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä laboratoriossa opettajan ohjauksessa jonka lisäksi itsenäistä opiskelua ja raporttien kirjoittamista.

Toteutuksen osien kuvaus

Teoriaosuudessa perehdytään biologisiin makromolekyyleihin ja opit hahmottamaan niiden merkityksen ympäristön, terveyden ja elintarvikevalmistuksen kannalta. Tutustut biokemiallisiin reaktioihin solutasolla sekä joihinkin biokemiallisiin sovelluksiin elintarvikkeissa. Syvennät osaamista erilaisten mikrobien haitoista ja hyötykäytöstä elintarvikkeissa. Luento-osuus vastaa 60% opintojaksosta

Laboratorioharjoituksissa opit makromolekyylien eristystä ja puhdistus biologisesta materiaalista sekä niiden mittaamista ja karakterisointi. Opit luotettavaa näytteenottoa ja käsittelyä. Lisäksi opit tutkimustulosten tulkintaa, käsittelyä ja raportointia. Harjoitustyöosuus 40% opintojaksosta.
Opintojakson hyväksytty suorittaminen vaatii sekä teoriaosan että laboratorioharjoitustyöosuuden suorittamista hyväksytysti, arvosana muodostuu painostusten perustella, 60% teoria ja 40% harjoitustöiden suorittaminen. Parityö arvioidaan hyväksytty/hylätty ja teoriaosuuden essee ja tentti painottuvat yhtä paljon.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää molempien osioiden suorittamista hyväksytyllä arvosanalla. Opintojakson arviointiasteikko: 1–5

Qualifications

Mikrobiologian perusteet, Kemian perusteet