Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikelainsäädännön perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER81-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
04.11.2024 - 17.11.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
13.01.2025 - 30.04.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Mari Järvenmäki
Vastuuopettaja
Mari Järvenmäki
Ryhmät
ELKV24SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Opintojakso
EL00ER81

Toteutuksella on 24 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 35 t 45 min.

Aika Aihe Tila
To 16.01.2025 klo 09:30 - 11:00
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Ti 21.01.2025 klo 12:00 - 13:30
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 21.01.2025 klo 13:45 - 15:15
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 04.02.2025 klo 10:15 - 11:45
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Ke 05.02.2025 klo 09:30 - 11:00
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 11.02.2025 klo 10:15 - 11:45
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 12.02.2025 klo 09:30 - 11:00
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 19.02.2025 klo 09:30 - 11:00
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 04.03.2025 klo 13:15 - 14:45
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 04.03.2025 klo 15:00 - 16:15
(1 t 15 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 05.03.2025 klo 10:15 - 11:45
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 11.03.2025 klo 13:15 - 14:45
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 12.03.2025 klo 09:30 - 11:00
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 18.03.2025 klo 13:15 - 14:45
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 19.03.2025 klo 10:15 - 11:45
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 25.03.2025 klo 14:30 - 16:00
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 26.03.2025 klo 08:30 - 10:00
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 01.04.2025 klo 14:30 - 16:00
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 02.04.2025 klo 09:30 - 11:00
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 08.04.2025 klo 14:30 - 16:00
(1 t 30 min)
Seminaari1 Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 09.04.2025 klo 13:45 - 15:15
(1 t 30 min)
Seminaari2 Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 17.04.2025 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 22.04.2025 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Tentti: talousvesi perusteet EL00ER81-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 24.04.2025 klo 09:30 - 11:00
(1 t 30 min)
Elintarvikelainsäädännön perusteet EL00ER81-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Tiedät miten elintarvikelaisäädännöllä ohjataan elintarvikevalmistusta.
Hallitset Suomen elintarvikelainsäädännön rakenteen ja keskeisen jaottelun.
Tiedät millaista ohjeistusta Suomessa on elintarvikkeille lainsäädännön lisäksi.
Pystyt lukemaan ja tulkitsemaan lakitekstiä.

Sisältö

Mistä erilaisista säädöstyypeistä Suomen elintarvikelainsäädäntö koostuu?
Miten löydät ajantasaisen lainsäädännön kuhunkin tarpeeseen?
Mikä ero on lainsäädännöllä ja erilaisilla elintarvikealaa koskevilla viranomaisohjeilla?
Miten lakitekstiä luetaan, tulkitaan ja sovelletaan?
Mitä elintarvikkeita ja elintarviketuotantoa koskevia lakeja Suomessa on?

Opiskelumateriaali

Learnin kautta jaettava materiaali.

Elintarvikelaki 297/2021
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU), etenkin liite II
Muu soveltuva lainsäädäntö

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakson alussa saat alustavan tuntisuunnitelman sekä ohjeistukset ja palautuspäivämäärät kaikkiin tehtäviin sekä tenttien ajankohdat.
Lähiopetukseen osallistuminen ei ole pakollista, mutta osallistuminen lähiopetukseen ja ohjaukseen tukee oppimistasi etenkin tunneilla tehtävien harjoitustehtävien kautta. Opetus järjestetään Kouvolan kampuksella eikä etäosallistuminen ole mahdollista.

Harkitessasi opintoja nopeuttava väylää, ole yhteydessä opettajaan ennen opintojaksolle ilmoittaumista.

Voit hakea osaamisen tunnistamista joko koko opintojaksolle tai sen jollekin osa-alueelle. Ole yhteydessä opintojakson opettajaan ennen mahdollisen hakemuksen jättämistä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei TKI-yhteistyötä

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojakson suorittamiseksi sinun tulee osallistua tenttiin (1-2 kpl) ja tehdä kaikki oppimistehtävät
hyväksytysti. Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ja läpäisyvaatimukset ilmoitetaan opintojakson alussa . Tenttien ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa. Tentin läpäisemiseen vaaditaan 50 % tentin maksimipistemäärästä.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei sisällä

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson 5 op vaatii opiskelijalta 135 h työpanosta. Tähän sisältyy lähiopetukseen ja ohjaukseen käytetyt tunnit.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksolla perehdytään yleisesti lainsäädännön merkitykseen ja siihen kuinka lakeja laaditaan kansallisesti. EU:n lainsäädäntö ja sen asema suomalaisessa lainkäytössä etenkin elintarvikealalla on merkityksellistä ja siihen käytetään aikaa. Opetellaan lukemaan ja tulkitsemaan lakitekstejä sekä etsimään tietoa lainsäädännöstä. Opit erittelemään erilaisten lakien, säädösten ja ohjeiden aseman julkisen vallan käytössä.

Saat kokonaiskäsitystä elintarvikealaa säätelevästä lainsäädännöstä kokonaisuudessaan ja opintojaksolla paneudumme harjoituksissa etenkin kansalliseen elintarvikelakiin sekä EU:n hygienia-asetukseen. Lisäksi tutustumme lainsäädännön pohjalta annettuihin soveltamisohjeisiin joidenkin esimerkkiohjeiden kautta.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointiperusteet ja pisteytys kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.
Opintojakso arviodaan kokonaisuutena. Arvosanaan vaaditan hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ja tentit.

Siirry alkuun