Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikekemia (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER83-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
07.04.2025 - 21.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
01.09.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Marjo Malinen
Vastuuopettaja
Marjo Malinen
Ajoitusryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 17 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 17 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmät
ELKV24SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Opintojakso
EL00ER83

Toteutuksella on 29 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 60 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Ke 03.09.2025 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
147 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 04.09.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Ke 10.09.2025 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
250 Byod-/teorialuokka (27+1), päärakennus
To 11.09.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Ke 17.09.2025 klo 12:15 - 13:45
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
147 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 18.09.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 25.09.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 02.10.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 09.10.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 16.10.2025 klo 08:15 - 09:45
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Ke 29.10.2025 klo 14:45 - 16:15
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 30.10.2025 klo 08:30 - 11:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 30.10.2025 klo 12:30 - 15:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 06.11.2025 klo 12:00 - 13:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Ke 12.11.2025 klo 08:30 - 11:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Ke 12.11.2025 klo 12:30 - 15:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 13.11.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Ke 19.11.2025 klo 08:30 - 11:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Ke 19.11.2025 klo 12:30 - 15:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 20.11.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
To 27.11.2025 klo 08:30 - 10:00
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
147 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Ti 02.12.2025 klo 08:30 - 11:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Ti 02.12.2025 klo 12:30 - 15:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 04.12.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Ti 09.12.2025 klo 08:30 - 11:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
Ti 09.12.2025 klo 12:30 - 15:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 11.12.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Ti 16.12.2025 klo 08:30 - 11:30
(3 t 0 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
FoodLab 115 Mikrobiologia/kemia
To 18.12.2025 klo 09:00 - 10:30
(1 t 30 min)
Elintarvikekemia EL00ER83-3002
148 Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Tiedät kuinka elintarvikeanalytiikan avulla voidaan mitata ja kuvata elintarvikkeiden laatua ja ominaisuuksia numeerisin suurein.
Pystyt valitsemaan menetelmän sen mukaan mitä elintarvikkeesta halutaan tutkia.
Osaat kuvata eri elintarvikkeita niiden kemiallisten ominaisuuksien perusteella.
Osaat arvioida tuloksen oikeellisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Sisältö

Miten elintarvikeanalytiikan avulla erotetaan elintarvikkeista erilaisia ominaisuuksia kuten kosteus, rasva, proteiinit ja hiilihydraatit?
Miten valitaan analyysimenetelmä tutkittavan ominaisuuden perusteella?
Painotus analytiikassa on kasviperäisissä elintarvikkeissa ja raaka-aineissa.
Opintojakso sisältää runsaasti käytännön laboratoriotyöskentelyä ja tutkimusraporttien tekoa.

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali jaetaan toteutuksen aikana luennoilla tai Learn-ympäristössä.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

• Opetus toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Lähiopetusta ei lähtökohtaisesti tallenneta, eikä sitä korvata etäluennoilla silloin, kun lähiopetusta annetaan lukujärjestyksen mukaan. Osa opetuksesta tapahtuu laboratorioympäristössä. Läsnäolo laboratorioharjoituksissa on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi.
• Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakso koostuu 16 luento-opetuskerrasta ja tunnilla tehtävistä yksilö ja pienryhmätehtävistä. Lisäksi tehdään laboratoriossa harjoitustöitä
• Opettajan ohjausta saatavilla lähituntien yhteydessä ja pyydettäessä erikseen
• Arvioitavat tehtävät tehdään itsenäisesti.
• Opintojaksolla hyödynnetään erilaisia palautteenantotapoja. Niitä voivat olla esimerkiksi kirjallinen ja suullinen palaute. Lisäksi voidaan hyödyntää myös vertaispalautteenantoa.
• Opintojakso koostuu kahdesta osa-alueesta, jotka arvioidaan erikseen: luento-osuus 3op ja laboratorioharjoitukset 2 op. Tarkempi kuvaus kohdassa toteutuksen osat.

TKI ja työelämäyhteistyö

Toteutussuunnitelmia tehtäessä työelämäyhteistyö on vahvistamatonta, mutta mahdollisuuksien mukaan toteutetaan asiantuntijaluentoja. Mahdollisuus hyödyntää opintojakson harjoitustöitä työelämätoimeksiantoon.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojaksolla tehdään kotona tentin kaltainen tehtävä joka arvioidaan 0-5.

Kurssi päättyy toteutuksen tiedoissa ilmoitettuna aikana, johon mennessä opiskelija on palauttanut suoritukseen vaadittavat harjoitustehtävät, suorittanut mahdolliset tentit ja täyttänyt muut hyväksytyn suorituksen vaatimukset.

Opiskelijan työmäärä

• 1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta.
• 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t, josta n.18 kertaa (1,5 t) työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä opettajan ohjauksessa ja loput itsenäistä opiskelua tehtäviä tehden. Lisäksi laboratoriotyö-osuus on 54 t, jossa käytännön harjoitustöitä on 18 tuntia (6x 3t) ja 36 tuntia itsenäisesti harjoitustöihin perehtymistä ja raportointia.

Toteutuksen osien kuvaus

Teoriaosuudessa opit perustiedot hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien sekä veden rakenteista ja merkityksestä elintarvikkeissa. Perehdyt elintarvikkeiden keskeisten ainesosien kemiallisiin ominaisuusiin sekä mitä merkitystä niillä on elintarvikkeiden eri ominaisuuksiin. Lisäksi perehdyt kemiallisiin reaktioihin elintarvikkeiden prosessoinnissa ja varastoinnissa. Osaat laskea elintarvikkeen sisältämiä ravintoainepitoisuuksia. Perehdyt aistivaraisen määrityksen kemialliseen taustaan.
Laboratorioharjoituksissa käyt läpi elintarvikkeiden perusanalyysien suoritusta. Opit mittamaan elintarvikkeen sisältämää kosteus/kuiva-aine-, proteiini-, hiilihydraatti- sekä rasvapitoisuutta. Perehdyt kuinka kuidun osuus voidaan määrittää elintarvikkeesta ja kuinka elintarvikkeen rakenteesta voi saada numeraalisia arvoja. Lisäksi opit tutkimustulosten tulkintaa, käsittelyä ja raportointia.

Lisätietoja opiskelijoille

Laboratorioharjoitukset ovat kampuksen ulkopuolella asentajankatu 9

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää sekä teoria osan ja harjoitustöiden tekemistä hyväksytyllä arvosanalla. Opintojaksolla on arvioitava tehtävä teoriaosuudesta jonka suorittaminen kuvataan tarkemmin opintojakson alussa. Harjoitustyöraportit laboratoriotöistä on oltava hyväksytysti suoritettu.

Siirry alkuun