Elintarvikekemia (5 op)
Toteutuksen tunnus: EL00ER83-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
07.04.2025 - 21.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
-
01.09.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
- Toimipiste
- Kouvolan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
- Opettajat
- Marjo Malinen
- Vastuuopettaja
- Marjo Malinen
- Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 17 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 17 . Avoin AMK : 0.)
- Ryhmät
-
ELKV24SPKehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
- Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
- Opintojakso
- EL00ER83
Toteutuksella on 29 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 60 t 0 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ke 03.09.2025 klo 12:15 - 13:45 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
147
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
To 04.09.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
Ke 10.09.2025 klo 12:15 - 13:45 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
250
Byod-/teorialuokka (27+1), päärakennus
|
To 11.09.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
Ke 17.09.2025 klo 12:15 - 13:45 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
147
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
To 18.09.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
To 25.09.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
To 02.10.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
To 09.10.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
To 16.10.2025 klo 08:15 - 09:45 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
Ke 29.10.2025 klo 14:45 - 16:15 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
To 30.10.2025 klo 08:30 - 11:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 30.10.2025 klo 12:30 - 15:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 06.11.2025 klo 12:00 - 13:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
Ke 12.11.2025 klo 08:30 - 11:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
Ke 12.11.2025 klo 12:30 - 15:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 13.11.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
Ke 19.11.2025 klo 08:30 - 11:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
Ke 19.11.2025 klo 12:30 - 15:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 20.11.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
To 27.11.2025 klo 08:30 - 10:00 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
147
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
Ti 02.12.2025 klo 08:30 - 11:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
Ti 02.12.2025 klo 12:30 - 15:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 04.12.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
Ti 09.12.2025 klo 08:30 - 11:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
Ti 09.12.2025 klo 12:30 - 15:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 11.12.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
Ti 16.12.2025 klo 08:30 - 11:30 (3 t 0 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
FoodLab 115
Mikrobiologia/kemia
|
To 18.12.2025 klo 09:00 - 10:30 (1 t 30 min) |
Elintarvikekemia EL00ER83-3002 |
148
Byod-/teorialuokka (26+1), päärakennus
|
Tavoitteet
Tiedät kuinka elintarvikeanalytiikan avulla voidaan mitata ja kuvata elintarvikkeiden laatua ja ominaisuuksia numeerisin suurein.
Pystyt valitsemaan menetelmän sen mukaan mitä elintarvikkeesta halutaan tutkia.
Osaat kuvata eri elintarvikkeita niiden kemiallisten ominaisuuksien perusteella.
Osaat arvioida tuloksen oikeellisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä.
Sisältö
Miten elintarvikeanalytiikan avulla erotetaan elintarvikkeista erilaisia ominaisuuksia kuten kosteus, rasva, proteiinit ja hiilihydraatit?
Miten valitaan analyysimenetelmä tutkittavan ominaisuuden perusteella?
Painotus analytiikassa on kasviperäisissä elintarvikkeissa ja raaka-aineissa.
Opintojakso sisältää runsaasti käytännön laboratoriotyöskentelyä ja tutkimusraporttien tekoa.
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali jaetaan toteutuksen aikana luennoilla tai Learn-ympäristössä.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
• Opetus toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Lähiopetusta ei lähtökohtaisesti tallenneta, eikä sitä korvata etäluennoilla silloin, kun lähiopetusta annetaan lukujärjestyksen mukaan. Osa opetuksesta tapahtuu laboratorioympäristössä. Läsnäolo laboratorioharjoituksissa on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi.
• Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakso koostuu 16 luento-opetuskerrasta ja tunnilla tehtävistä yksilö ja pienryhmätehtävistä. Lisäksi tehdään laboratoriossa harjoitustöitä
• Opettajan ohjausta saatavilla lähituntien yhteydessä ja pyydettäessä erikseen
• Arvioitavat tehtävät tehdään itsenäisesti.
• Opintojaksolla hyödynnetään erilaisia palautteenantotapoja. Niitä voivat olla esimerkiksi kirjallinen ja suullinen palaute. Lisäksi voidaan hyödyntää myös vertaispalautteenantoa.
• Opintojakso koostuu kahdesta osa-alueesta, jotka arvioidaan erikseen: luento-osuus 3op ja laboratorioharjoitukset 2 op. Tarkempi kuvaus kohdassa toteutuksen osat.
TKI ja työelämäyhteistyö
Toteutussuunnitelmia tehtäessä työelämäyhteistyö on vahvistamatonta, mutta mahdollisuuksien mukaan toteutetaan asiantuntijaluentoja. Mahdollisuus hyödyntää opintojakson harjoitustöitä työelämätoimeksiantoon.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojaksolla tehdään kotona tentin kaltainen tehtävä joka arvioidaan 0-5.
Kurssi päättyy toteutuksen tiedoissa ilmoitettuna aikana, johon mennessä opiskelija on palauttanut suoritukseen vaadittavat harjoitustehtävät, suorittanut mahdolliset tentit ja täyttänyt muut hyväksytyn suorituksen vaatimukset.
Opiskelijan työmäärä
• 1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta.
• 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t, josta n.18 kertaa (1,5 t) työjärjestyksen mukaisesti luentoja ja ryhmätyöskentelyä opettajan ohjauksessa ja loput itsenäistä opiskelua tehtäviä tehden. Lisäksi laboratoriotyö-osuus on 54 t, jossa käytännön harjoitustöitä on 18 tuntia (6x 3t) ja 36 tuntia itsenäisesti harjoitustöihin perehtymistä ja raportointia.
Toteutuksen osien kuvaus
Teoriaosuudessa opit perustiedot hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien sekä veden rakenteista ja merkityksestä elintarvikkeissa. Perehdyt elintarvikkeiden keskeisten ainesosien kemiallisiin ominaisuusiin sekä mitä merkitystä niillä on elintarvikkeiden eri ominaisuuksiin. Lisäksi perehdyt kemiallisiin reaktioihin elintarvikkeiden prosessoinnissa ja varastoinnissa. Osaat laskea elintarvikkeen sisältämiä ravintoainepitoisuuksia. Perehdyt aistivaraisen määrityksen kemialliseen taustaan.
Laboratorioharjoituksissa käyt läpi elintarvikkeiden perusanalyysien suoritusta. Opit mittamaan elintarvikkeen sisältämää kosteus/kuiva-aine-, proteiini-, hiilihydraatti- sekä rasvapitoisuutta. Perehdyt kuinka kuidun osuus voidaan määrittää elintarvikkeesta ja kuinka elintarvikkeen rakenteesta voi saada numeraalisia arvoja. Lisäksi opit tutkimustulosten tulkintaa, käsittelyä ja raportointia.
Lisätietoja opiskelijoille
Laboratorioharjoitukset ovat kampuksen ulkopuolella asentajankatu 9
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää sekä teoria osan ja harjoitustöiden tekemistä hyväksytyllä arvosanalla. Opintojaksolla on arvioitava tehtävä teoriaosuudesta jonka suorittaminen kuvataan tarkemmin opintojakson alussa. Harjoitustyöraportit laboratoriotöistä on oltava hyväksytysti suoritettu.