Psykologinen turvallisuus työssä (5 op)
Toteutuksen tunnus: AV00FK24-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
-
11.02.2025 - 31.07.2025
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Avoin AMK ja täydennyskoulutus
- Toimipiste
- E-kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• ymmärtää, mitä psykologinen turvallisuus työyhteisössä tarkoittaa ja miten ilmenee
• tunnistaa työyhteisössä psykologista turvallisuutta vahvistavia keinoja
• tunnistaa psykologisen turvallisuuden vaikutuksen henkilöstötuottavuuteen
• ymmärtää psykologisen turvallisuuden merkityksen johtamisessa ja muutostilanteissa
• osaa soveltaa psykologisen turvallisuuden käsitettä ajankohtaisissa teemoissa: mm. DEI-näkökulmat, monimuotoisuus työelämässä, etätyöt, digitalisaatio
Sisältö
Opintojaksolla perehdyt psykologisen turvallisuuden käsitteeseen työelämässä. Psykologisella turvallisuudella tarkoitetaan jaettua kokemusta siitä, että työpaikalla voi olla oma itsensä ja ottaa riskejä. Psykologisesti turvallisessa yhteisössä voi työyhteisön jokainen jäsen kysyä askarruttavista asioista, kertoa ideoistaan ja virheistään sekä pyytää apua luottaen siihen, ettei siitä aiheudu hänelle kielteisiä seurauksia.
Psykologisesti turvallinen työyhteisö edistää työhyvinvointia ja tukee tuloksellisen työn tekemistä. Vaikka työyhteisön johdolla on merkittävä rooli psykologisen turvallisuuden luomisessa ja ylläpitämisessä, myös jokainen työyhteisön jäsen voi vaikuttaa asenteellaan, käyttäytymisellään ja toimintatavoillaan työyhteisön ilmapiiriin. Opintojaksolla käsitelläänkin psykologista turvallisuutta ja sen ulottuvuuksia juuri tällaisen käytännön soveltamisen näkökulmasta. Osallistujat soveltavat opintojakson aiheita ja tutkittua tietoa oman arkensa, kokemuksiensa ja työnsä kysymyksissä. Koulutus sopii kaikille aihepiiristä kiinnostuneille, kuten esihenkilöille, HR-ammattilaisille ja tiimityötä tekeville.
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaalina ovat Learn-alustalle sijoitetut alustukset, äänitallenteet ja muu opetusmateriaali, verkosta löytyvä erikseen nimetty verkkomateriaali sekä seuraava kirjallisuus:
• Jarenko, K. (2017) Myötätunto, hyvän tahtominen ja psykologinen turva uusiutumiskyvyn edellytyksinä. Teoksessa A.B. Pessi, F. Martela & M. Paakkanen (toim.) Myötätunnon mullistava voima. Helsinki: PS-kustannus
• Paakkanen, M. & Ruokonen, M. 2022. Empatian voima työssä. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö.
Rantanen, J., Leppänen, I., & Kankaanpää, H. (2020). Johda tunneilmastoa: Vapauta työyhteisösi todellinen potentiaali. Alma Talent.
• Peltola, A. 2024. Tunnetartunta. Jyväskylä: Tuuma.
• Routarinne, S. 2022. Rakentava vuorovaikutus ja psykologinen turvallisuus. Teoksessa Salonen, A., Lehtinen, E., Helajärvi, H., Sahimaa, J., Hautala, J., Viljamaa, J., Mikkola, J., Huitti, M., Huotilainen, M., Remes, S., Routarinne, S., Dunderfelt, T. (toim.) Paremman työelämän opas. Helsinki: Minea Kustannus ja Media Oy.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
• Opintojakso toteutetaan itsenäisinä verkko-opintoina Learn-verkko-oppimisalustalla. Opintojaksolla ei ole lähiopetusta eikä verkossa tapahtuvaa ohjausta. Opintojakso ei sisällä samanaikaista osallistumista edellyttäviä ryhmätöitä eikä aikataulutettuja verkkoluentoja.
• Verkkotallenteiden katselun suosittelemme tietokoneen käyttöä.
• Voit suorittaa opintojakson omaan tahtiin kuitenkin huomioiden toisten osallistujien kommentointia edellyttävät osuudet. Suoritusaikataulussa kannattaa huomioida niiden vaatima aika.
Opiskelijan työmäärä
• 5 op:n laajuinen opintojakso vastaa noin 135 tunnin opiskelijan työmäärää.
Lisätietoja opiskelijoille
Suoritusaika 3 kk.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty