Ruokapalveluiden suunnittelu ja toteutus (5op)
Toteutuksen tunnus: MR00FD74-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 10.11.2025 - 21.11.2025
- Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
- 12.01.2026 - 30.04.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Matkailu- ja ravitsemisalan koulutus
- Opettajat
- Laura Pulkkinen
- Vastuuopettaja
- Laura Pulkkinen
- Ryhmät
-
MRAKT25SVMatkailu- ja ravitsemisala, verkkototeutus
- Opintojakso
- MR00FD74
Toteutukselle Ruokapalveluiden suunnittelu ja toteutus MR00FD74-3002 ei valitettavasti löytynyt varauksia. Varauksia ei ole mahdollisesti vielä julkaistu tai toteutus on itsenäisesti suoritettava.
Tavoitteet
Ymmärrät ammattikeittiöiden erityisvaatimukset ja toimintatavat.
Tunnistat erilaiset ruokatuotantotavat ja ruokapalvelujärjestelmät.
Osaat suunnitella ja toteuttaa asiakaslähtöisesti vastuullisia ruokapalveluja.
Osaat hyödyntää ravitsemisalan toiminnanohjausjärjestelmää.
Osaat soveltaa omavalvontaa lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Sisältö
Mitkä ovat ammattikeittiön erityispiirteet ja toimintatavat?
Miten ruokatuotanto ja- palvelut järjestetään asiakaslähtöisesti?
Mitkä ovat ateria- ja ruokalistasuunnittelun periaatteet?
Miten suunnitellaan ja toteutetaan ruokapalveluja kestävästi ja asiakaslähtöisesti hyödyntäen ammattikeittiön toimintatapoja ja laitteita?
Miten toiminnanohjausjärjestelmää hyödynnetään ruokapalveluissa?
Miten elintarvikkeiden omavalvontaa toteutetaan käytännössä?
Arviointi
Opiskelija osaa
a.käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä.
b.etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.
c.hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.
d.toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa.
e.käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita.
f.toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti.
g.perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.
Opiskelumateriaali
Opintojakson Learn-alustalla on jokaiseen moduuliin oppimismateriaalia, kirjoja, videoita ja opettajan kokoamaan materiaali.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opintojakso toteutetaan pääasiassa aikaan sitomattomana verkko-opetuksena. Opintojaksolla on tallennettu info, jonka avulla opinnot opintojaksolla aloitetaan. Opintojaksolla on opetusta verkkotunneilla ja opetuksista tulee tallenne. Opintojaksolla toteutetaan etäyhteydellä pelillinen oppimistehtävä. Pelilliseen oppimistehtävään osallistuminen on välttämätöntä/ korvattavaa. Osallistuminen etäopetukseen edellyttää nettiyhteyden lisäksi kuva- ja ääniyhteyttä.
Kevään 2026 toteutuksella toteutetaan RESTO2026- kilpailuun yksi ruokailu, jonka suunnitteluun osallistuu koko opiskelijaryhmä. Ruokailun toteutuksessa on mahdollisuus viidelle opiskelijalle lähiopetuksellinen toteutusmuoto, joka toteutetaan 23.3.2026. Opintojakson viiden opiskelijan on mahdollista suorittaa opintojakson moduuli 3, ruokalistasuunnittelu ja moduuli 4 ammattikeittiön tuotannonohjausjärjestelmät ja vakioitujen ruokaohjeiden merkitys Mikkelissä osana RESTO2026 kilpaluita. Mikkeliin lähiopetukseen 23.3.2026 osallistuville viidelle opiskelijalle korvataan kohtuulliset kotimaan matkakulut ja mahdollinen yöpyminen Mikkelissä, sekä ruokailut.
Opintojakso on jaettu viiteen eri moduuliin ja tehtävään:
1.Moduuli Ruokapalveluissa toimiminen
Tehtävä: Tentti, joka arvioidaan T1 – K5 arvioinnilla.
2.Moduuli: Moninaiset ammattikeittiön toimintaympäristöt
Tehtävä: Pelillinen oppimistehtävä, jossa arviointi hyväksytty/hyväksytty
3.Moduuli: Ruokalistasuunnittelu
Tehtävä: RESTO2026- kilpailun menun suunnittelu, joka arvioidaan T1-K5 arvioinnilla.
4.Moduuli: Ammattikeittiön tuotannonohjausjärjestelmät ja vakioitujen ruokaohjeiden merkitys
Tehtävä: Oman ruokaohjeen suunnittelu (RESTO2026- kilpailun menussa oleva), hyödyntäen Jamix-tuotannon ohjausjärjestelmää, joka arvioidaan hyväksytty/hylätty.
5.Moduuli omavalvonta
Tehtävä: Omavalvonta suunnitelman laadinta/päivitys, joka arvioidaan hyväksytty/hylätty
TKI ja työelämäyhteistyö
• Opintojakson tehtävät soveltuvat osittain työelämässä suoritettaviksi.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
• Opintojaksolla on erilaisia aikataulutettuja oppimistehtäviä. Opintojakso päättyy toteutuksen tiedoissa ilmoitettuna aikana, johon mennessä kaikki oppimistehtävät, tentit, sekä muut opintojakson suorittamiseen liittyvät tehtävät on oltava tehtyinä.
Opiskelijan työmäärä
• 1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä, tämän opintojakson laajuus on 5op ei 135h opiskelijan työtä. Todellinen työmäärä riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojakso on jaettu viiteen eri moduuliin:
1.Moduuli Ruokapalveluissa toimiminen
2.Moduuli: Moninaiset ammattikeittiön toimintaympäristöt
3.Moduuli: Ruokalistasuunnittelu
4.Moduuli: Ammattikeittiön tuotannonohjausjärjestelmät ja vakioitujen ruokaohjeiden merkitys
5.Moduuli omavalvonta
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
• Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin.
• Opintojakso arvioidaan asteikolla 1-5