Siirry suoraan sisältöön

Hyvinvointia ruuasta: Vegaania- ja kasvisruokaa (5op)

Toteutuksen tunnus: AV00FT54-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
10.11.2025 - 31.05.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
19.01.2026 - 31.07.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
1 - 120
Koulutus
Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Matkailu- ja ravitsemisalan koulutus
Avoin ammattikorkeakoulu
Opettajat
Eeva Koljonen
Ryhmät
AVMR26
Avoin AMK, matkailu- ja ravitsemisala
Opintojakso
AV00FT54

Toteutukselle Hyvinvointia ruuasta: Vegaania- ja kasvisruokaa AV00FT54-3001 ei valitettavasti löytynyt varauksia. Varauksia ei ole mahdollisesti vielä julkaistu tai toteutus on itsenäisesti suoritettava.

Tavoitteet

Tavoitteena on oppia eri ikä- ja kohderyhmille sopivan maukkaan, monipuolisen ja terveyttä edistävän kasvis- ja vegaaniruuan suunnittelua ja toteuttamista ravitsemussuositusten ja tutkitun tiedon pohjalta. Tavoitteena on oppia arvioimaan ja tarvittaessa laskemaan ruokavalion ravintosisältöä ja tekemään ruokavalioon muutoksia ravitsemuksellisesti täysipainoisen kasviruokavalion toteuttamiseksi. Lisäksi perehdytään kasvisruokavalion kriittisiin ravintoaineisiin ja proteiininlähteisiin ja elintarvikkeiden monipuoliseen valintaan ja käyttöön eri tilanteissa myös ilmastovaikutusten näkökulmasta.

Sisältö

Kasvisruoka eri ikä- ja kohderyhmien ravitsemussuosituksissa.
Ravintoaineiden ja proteiinin lähteet kasvisruokavalioissa
Monipuolinen ja ympäristötietoinen elintarvikevalikoima kasvisruokavalioissa ( sesonki, lähiruoka ja luomu)
Täysipainoisen ja terveyttä ylläpitävän kasvisruokavalion suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi.
Oppimista syventävä case-tehtävä.

Arviointi

• Opintojaksolla on verkkotenttejä ja keskustelua ja vertaisarvioitava case tehtävä.
• Opintojakson arvosana muodostuu vaadittujen tehtävien hyväksytystä suorittamisesta ja arvioitavien tehtävien keskiarvosta.

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaali on Learn alustalla linkkeinä, tallennettuina luentoina ja emateriaalina, tentteinä ja tehtävinä. Lisäksi voi käyttää kirjallisuuttaa, josta ohjeet opintojaksolla.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opiskelu tapahtuuXamkin Learn-oppimisympäristössä. Opintojaksolle pääsee liittymään Learnissa opintojakson NonStop periatteella. Liittymisestä opintojaksolle toimitetaan ohjeet.

Opintojakson suorittamisen info on tallenteena alustalla.Opintojaksoon tutustumisen jälkeen opsikelija laatii tavitteet ja aikataulun opinnoilleen. Opinnoissa voit edetä omaan tahtiin materiaalin ja luentojen avulla. Suositus 5 opintopisteen suoritusajaksi on 2- 3 kk. Opintojaksolla ei ole aikatauluun sidottuja luentoja eikä ryhmätehtäviä.

Opettajan ohjausta on saatavilla Learn-alustalla.Tehtävistä saa vertaispalautetta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisuus tehdä tehtäviä työelämätoimeksiantona tai oman tuotteen kehittämiseen.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojaksolla on kunkin teeman mukaisia verkkoluentoja, tehtäviä ja verkkotenttejä, joita voi suorittaa joustavasti oman aikataulun mukaan ja haluamassaa järjestyksessä opintojen aikana. Opinnoille on laadittu suositussuoritusaikataulu, jota noudattamalla opinnot saa suoritettua määräajassa.

Opiskelijan työmäärä

Yksi opintopiste vastaa noin 27 h opiskelijan työtä. Tällä opintojaksolla opisikelijan työmäärä on 5 op x 27 h eli noin 135 h, joka koostuu verkkoluennoista, kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta, tehtävistä ja verkkotenteistä. Todelliseen työmäärään vaikuttavat opiskelutaidot ja aiempi osaaminen aihepiiristä.

Toteutuksen osien kuvaus

Suomeksi
Kasvisruoka eri ikä- ja kohderyhmien ravitsemussuosituksissa.
Ravintoaineiden ja proteiinin lähteet kasvisruokavalioissa.
Monipuolinen ja ympäristötietoinen elintarvikevalikoima kasvisruokavalioissa ( sesonki, lähiruoka ja luomu).
Täysipainoisen ja terveyttä ylläpitävän kasvisruokavalion suunnittelu, toteuttaminen ja arviointi.
Oppimista syventävä case-tehtävä; oma aihe tai voi valita tarjolla olevista.

Lisätietoja opiskelijoille

Tämä opintojakso sisältyy Xamk Pulsen tarjontaan. Toteutuksella on 20 paikkaa Xamkin tutkinto-opiskelijoille.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Opiskelija hallitsee ajantasaisen tiedon kasvisruokailuun johtavista syistä, kasvisruokailun yleisyydestä ja merkityksestä ilmastonmuutoksen ehkäisijänä
• tietää ja tuntee kasvisruokailuun liittyvät keskeiset käsitteet, ruokasuositukset sekä osaa koostaa terveellisiä ja turvallisia kasvisaterioita ja ruokalistoja eri kohderyhmille ja arvioida tai laskea ravintosisältöä sekä tehdä muutoksia hyvän terveyden edistämiseksi
• tuntee erilaiset kasvisruokavaliot, hän osaa käyttää monipuolisesti kasvisruokavalioihin sopivia elintarvikkeita ja proteiinivaihtoehtoja
• hallitsee kasvisruokaan liittyvän (asiakas)viestinnän
• ymmärtää ammattikeittiöiden merkityksen uusien elintarvikkeiden käytön edistäjänä ja hän osaa arvioida, valita ja kehittää tilanteeseen sopivia keinoja ja menetelmiä kasvisruokailun edistämiseksi.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Verkkotentit arvioidaan arvosanalla 1-5; opintojakson kokonaisarvosana määräytyy arvioitavien tenttien painotettuna keskiarvona. Keskustelu- ja harjoitustehtävien arvioinnissa käytettään vertaispalautetta ja tehtävien arviointi on hylätty/täydennettävä/ hyväksytty.
Tarkemmat arviointikriteerit ja arviointikehikko ovat nähtävillä Learnissa.
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää kaikkien tenttien ja tehtävien tekemistä hyväksytyllä arvosanalla.

Opintojakson arviointi on 1–5

Esitietovaatimukset

Ravitsemuksen perustietojen hallinnasta on hyötyä opintojakson suorittamisessa.

Lisätiedot

Osaamista voi hyödyntää henkilökohtaisessa elämässä ja ammatissa toimiessa.

Siirry alkuun