Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö (5op)

Toteutuksen tunnus: EL00FB47-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
10.11.2025 - 21.11.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
01.01.2026 - 30.04.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Mari Järvenmäki
Ryhmät
ELKV25SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Opintojakso
EL00FB47

Toteutuksella on 16 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 40 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Pe 16.01.2026 klo 13:00 - 15:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 21.01.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 28.01.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 04.02.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 11.02.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 18.02.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 04.03.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 06.03.2026 klo 13:00 - 15:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
147 Byod-/teorialuokka (27+1), päärakennus
Ke 11.03.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 18.03.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 25.03.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 01.04.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
243 DataLAB/Byod-luokka (24+1), päärakennus
Ke 08.04.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 15.04.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 22.04.2026 klo 11:30 - 14:00
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 29.04.2026 klo 12:00 - 14:30
(2 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Osaat tunnistaa eri elintarvikkeita ja tunnet niiden ominaisuuksia.
Osaat ryhmitellä elintarvikkeita erilaisiin ryhmiin niiden ominaisuuksien ja erityispiirteiden perusteella.
Tiedät miten elintarvikelaisäädännöllä ohjataan elintarvikevalmistusta.
Hallitset Suomen elintarvikelainsäädännön rakenteen ja keskeisen jaottelun.
Tiedät millaista ohjeistusta Suomessa on elintarvikkeille lainsäädännön lisäksi.
Pystyt lukemaan ja tulkitsemaan lakitekstiä.

Sisältö

Millaisia erilaisia elintarvikkeita meillä on markkinoilla?
Millaisia erilaisia ominaisuuksia elintarvikkeilla on?
Miten elintarvikkeita voidaan ryhmitellä niiden ominaisuuksien perusteella?
Mitä tarkoitetaan ruokaturvallisuudella?
Mistä erilaisista säädöstyypeistä Suomen elintarvikelainsäädäntö koostuu mistä löydät ajantasaisen lainsäädännön?
Mikä ero on lainsäädännöllä ja erilaisilla elintarvikealaa koskevilla viranomaisohjeilla?
Miten lakitekstiä luetaan, tulkitaan ja sovelletaan?
Mitä elintarvikkeita ja elintarviketuotantoa koskevia lakeja Suomessa on?

Arviointi

a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä.
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa.
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita.
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti.
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.

Opiskelumateriaali

Learnin kautta jaettava materiaali.

Elintarvikelaki 297/2021
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU), etenkin liite II
Muu soveltuva lainsäädäntö

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakson alussa saat alustavan tuntisuunnitelman sekä ohjeistukset ja palautuspäivämäärät kaikkiin tehtäviin sekä tenttien ajankohdat.
Lähiopetukseen osallistuminen ei ole pakollista, mutta osallistuminen lähiopetukseen ja ohjaukseen tukee oppimistasi etenkin tunneilla tehtävien harjoitustehtävien kautta. Opetus järjestetään Kouvolan kampuksella eikä etäosallistuminen ole mahdollista.

Harkitessasi opintoja nopeuttava väylää, ole yhteydessä opettajaan ennen opintojaksolle ilmoittaumista.

Voit hakea osaamisen tunnistamista joko koko opintojaksolle tai sen jollekin osa-alueelle. Ole yhteydessä opintojakson opettajaan ennen mahdollisen hakemuksen jättämistä.
Englanniksi

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojakson suorittamiseksi sinun tulee osallistua tenttiin (1-2 kpl) ja tehdä kaikki oppimistehtävät
hyväksytysti. Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ja läpäisyvaatimukset ilmoitetaan opintojakson alussa . Tenttien ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa. Tentin läpäisemiseen vaaditaan 50 % tentin maksimipistemäärästä.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson 5 op vaatii opiskelijalta 135 h työpanosta. Tähän sisältyy lähiopetukseen ja ohjaukseen käytetyt tunnit.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksolla perehdytään yleisesti lainsäädännön merkitykseen ja siihen kuinka lakeja laaditaan kansallisesti. EU:n lainsäädäntö ja sen asema suomalaisessa lainkäytössä etenkin elintarvikealalla on merkityksellistä ja siihen käytetään aikaa. Opetellaan lukemaan ja tulkitsemaan lakitekstejä sekä etsimään tietoa lainsäädännöstä. Opit erittelemään erilaisten lakien, säädösten ja ohjeiden aseman julkisen vallan käytössä.

Elintarviketuntemus -osassa tutustut erilaisiin elintarvikeryhmiin (mm. kasvikset, viljat, liha, kalat, maito, rasvat, sokerit) ja elintarvikevalmisteisiin. Lisäksi tulevat tutuksi erilaiset kulutukseen vaikuttavat trendit kuten esim. lähiruoka, luomu, vegaanisuus.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointiperusteet ja pisteytys kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.
Opintojakso arviodaan kokonaisuutena. Arvosanaan vaaditan hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ja tentit.

Siirry alkuun