Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö (5op)
Toteutuksen tunnus: EL00FB47-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 10.11.2025 - 21.11.2025
- Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
- 01.01.2026 - 30.04.2026
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
- Toimipiste
- Kouvolan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
- Opettajat
- Mari Järvenmäki
- Ryhmät
-
ELKV25SPKehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
- Opintojakso
- EL00FB47
Toteutuksella on 16 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 40 t 0 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Pe 16.01.2026 klo 13:00 - 15:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 21.01.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 28.01.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 04.02.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 11.02.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 18.02.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 04.03.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Pe 06.03.2026 klo 13:00 - 15:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
147
Byod-/teorialuokka (27+1), päärakennus
|
Ke 11.03.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 18.03.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 25.03.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 01.04.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
243
DataLAB/Byod-luokka (24+1), päärakennus
|
Ke 08.04.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 15.04.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 22.04.2026 klo 11:30 - 14:00 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 29.04.2026 klo 12:00 - 14:30 (2 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -lainsäädäntö EL00FB47-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Tavoitteet
Osaat tunnistaa eri elintarvikkeita ja tunnet niiden ominaisuuksia.
Osaat ryhmitellä elintarvikkeita erilaisiin ryhmiin niiden ominaisuuksien ja erityispiirteiden perusteella.
Tiedät miten elintarvikelaisäädännöllä ohjataan elintarvikevalmistusta.
Hallitset Suomen elintarvikelainsäädännön rakenteen ja keskeisen jaottelun.
Tiedät millaista ohjeistusta Suomessa on elintarvikkeille lainsäädännön lisäksi.
Pystyt lukemaan ja tulkitsemaan lakitekstiä.
Sisältö
Millaisia erilaisia elintarvikkeita meillä on markkinoilla?
Millaisia erilaisia ominaisuuksia elintarvikkeilla on?
Miten elintarvikkeita voidaan ryhmitellä niiden ominaisuuksien perusteella?
Mitä tarkoitetaan ruokaturvallisuudella?
Mistä erilaisista säädöstyypeistä Suomen elintarvikelainsäädäntö koostuu mistä löydät ajantasaisen lainsäädännön?
Mikä ero on lainsäädännöllä ja erilaisilla elintarvikealaa koskevilla viranomaisohjeilla?
Miten lakitekstiä luetaan, tulkitaan ja sovelletaan?
Mitä elintarvikkeita ja elintarviketuotantoa koskevia lakeja Suomessa on?
Arviointi
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä.
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia.
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa.
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita.
f. toimia tiimin jäsenenä tavoitteellisesti.
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti.
Opiskelumateriaali
Learnin kautta jaettava materiaali.
Elintarvikelaki 297/2021
Euroopan unionin yleinen elintarvikehygienia-asetus (852/2004/EU), etenkin liite II
Muu soveltuva lainsäädäntö
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Ilmoittautuessasi tälle opintojakson toteutukselle osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Opiskelusi rytmittyy työjärjestyksen mukaisten ryhmätapaamisten ja itsenäisesti tehtävien oppimistehtävien mukaan. Opintojakson alussa saat alustavan tuntisuunnitelman sekä ohjeistukset ja palautuspäivämäärät kaikkiin tehtäviin sekä tenttien ajankohdat.
Lähiopetukseen osallistuminen ei ole pakollista, mutta osallistuminen lähiopetukseen ja ohjaukseen tukee oppimistasi etenkin tunneilla tehtävien harjoitustehtävien kautta. Opetus järjestetään Kouvolan kampuksella eikä etäosallistuminen ole mahdollista.
Harkitessasi opintoja nopeuttava väylää, ole yhteydessä opettajaan ennen opintojaksolle ilmoittaumista.
Voit hakea osaamisen tunnistamista joko koko opintojaksolle tai sen jollekin osa-alueelle. Ole yhteydessä opintojakson opettajaan ennen mahdollisen hakemuksen jättämistä.
Englanniksi
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojakson suorittamiseksi sinun tulee osallistua tenttiin (1-2 kpl) ja tehdä kaikki oppimistehtävät
hyväksytysti. Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ja läpäisyvaatimukset ilmoitetaan opintojakson alussa . Tenttien ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa. Tentin läpäisemiseen vaaditaan 50 % tentin maksimipistemäärästä.
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson 5 op vaatii opiskelijalta 135 h työpanosta. Tähän sisältyy lähiopetukseen ja ohjaukseen käytetyt tunnit.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojaksolla perehdytään yleisesti lainsäädännön merkitykseen ja siihen kuinka lakeja laaditaan kansallisesti. EU:n lainsäädäntö ja sen asema suomalaisessa lainkäytössä etenkin elintarvikealalla on merkityksellistä ja siihen käytetään aikaa. Opetellaan lukemaan ja tulkitsemaan lakitekstejä sekä etsimään tietoa lainsäädännöstä. Opit erittelemään erilaisten lakien, säädösten ja ohjeiden aseman julkisen vallan käytössä.
Elintarviketuntemus -osassa tutustut erilaisiin elintarvikeryhmiin (mm. kasvikset, viljat, liha, kalat, maito, rasvat, sokerit) ja elintarvikevalmisteisiin. Lisäksi tulevat tutuksi erilaiset kulutukseen vaikuttavat trendit kuten esim. lähiruoka, luomu, vegaanisuus.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointiperusteet ja pisteytys kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.
Opintojakso arviodaan kokonaisuutena. Arvosanaan vaaditan hyväksytysti tehdyt oppimistehtävät ja tentit.