Siirry suoraan sisältöön

Kasvisteknologia 2 (5op)

Toteutuksen tunnus: AV00FT92-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
15.09.2025 - 31.12.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
19.01.2026 - 31.12.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
1 - 50
Koulutus
Avoin ammattikorkeakoulu
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Taru Nuorkivi
Vastuuopettaja
Taru Nuorkivi
Ryhmät
VV2025-2026
Valinnaiset opinnot 2025-2026
VV2026-2027
Valinnaiset opinnot 2026-2027
Opintojakso
AV00FT92

Toteutukselle Kasvisteknologia 2 AV00FT92-3001 ei valitettavasti löytynyt varauksia. Varauksia ei ole mahdollisesti vielä julkaistu tai toteutus on itsenäisesti suoritettava.

Tavoitteet

Tavoitteena on syventää opiskelijoiden ymmärrystä kasvisten prosessoinnista pellolta pöytään erityisesti kasvisten laadun näkökulmasta. Opiskelija oppii tunnistamaan eri prosessointivaiheiden vaikutukset kasvisten fysikaalisiin, kemiallisiin ja mikrobiologisiin ominaisuuksiin. Opiskelija oppii arvioimaan prosessien vaikutuksia laatuun, ravintoarvoon ja säilyvyyteen. Opiskelija oppii ymmärtämään, miten teknologisia ratkaisuja hyödyntämällä voidaan valmistaa laadukkaita ja turvallisia kasvistuotteita.

Sisältö

Opintojakso koostuu kasvisten käsittelyssä käytettävistä yksikköprosesseista, kasvisten jalostusprosesseista, kasvisten laadusta, laatuominaisuuksiin vaikuttavista tekijöistä sekä käytännön menetelmistä laadun säilyttämiseksi ja hyllyiän pidentämiseksi.

Opiskelumateriaali

P.J. Fellows (2022). Food processing Technology. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition.

W.Jongen (2002). Fruit and vegetable processing Improving Quality. Woodhead Publishing in Food Science and Technology.

Opettajan alustalla jakama materiaali.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opintojakso toteutetaan kokonaan aikaan ja paikkaan sitomattomana verkko-opetuksena. Opintojakson voi suorittaa itsenäisesti työskennellen, eikä siihen sisälly ryhmätöitä tai liveluentoja.

Opiskelua rytmittävät itsenäisesti/ryhmässä tehtävät oppimistehtävät ja verkkotentti/-tentit.
Opettajan ohjausta on saatavilla erikseen sovittaessa Learn-alustalla.
Arvioitavat tehtävät tehdään itsenäisesti tai ryhmätöinä.
Kaikki tehtävät on palautettava annetussa aikataulussa.

Opiskelu tapahtuu Learn-oppimisympäristössä. Opintojaksolle pääsee liittymään Learnissa opintojakson alkamispäivänä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksoon ei sisälly TKI/ työelämäyhteistyötä.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojakso muodostuu verkossa jaettavasta oppimateriaalista, johon opiskelijan tulee tutustua sekä oppimistehtävistä, jotka opiskelija suorittaa annetun aikataulun puitteissa / itselleen sopivana ajankohtana.
Opintojaksolla on tenttejä (1-2), joiden hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan 50 % oikein (jokaisesta tentistä saatava 50% oikein).
Opintojaksolla on lisäksi oppimistehtäviä, jotka arvioidaan erillisten kriteerien mukaisesti.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Todellinen työmäärä riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta.
5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t, joka koostuu itsenäisestä, ohjeiden mukaisesta työskentelystä, opiskelumateriaalin läpikäymisestä ja tentistä/tenteistä.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso koostuu kahdesta isommasta osiosta. Tutustut kasvisten käsittelyssä käytettäviin yksikköprosesseihin laadun näkökulmasta sekä muutamiin kasvisten jalostusprosesseihin. Lisäksi tutustut syvällisesti kasvisten laatuun ja siihen vaikuttaviin tekijöihin.

Tutustut opintojaksolla opettajan Learn alustalla jakamaan materiaaliin, erikseen osoitettuun kirjallisuuteen sekä tutkimusartikkeleihin. Opintojaksolla tulee erilaisia oppimista edistäviä tehtäviä sekä tenttejä, joilla oppimista arvioidaan.

Lisätietoja opiskelijoille

Xamkin tutkinto-opiskelijat voivat ilmoittautua tälle opintojaksolle.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin.
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää tenttien ja oppimistehtävien tekemistä hyväksytyllä arvosanalla.
Opintojakson suoritukseen kuuluu kaikkien oppimistehtävien hyväksytty suoritus. Tentistä tulee saada vähintään 50 % vastauksista oikein.

Arviointiasteikko 1–5 tai hyväksytty/hylätty.

Siirry alkuun