Skip to main content

Food safety (5 cr)

Code: MR00AF03-3004

General information


Enrollment
02.01.2019 - 14.01.2019
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.01.2019 - 31.05.2019
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
2 cr
Virtual portion
3 cr
RDI portion
3 cr
Mode of delivery
Blended learning
Unit
Department of Tourism, Hospitality Management and Youth Work
Campus
Mikkeli Campus
Teaching languages
Finnish
Degree programmes
Degree Programme in Tourism and Service Business
Teachers
Päivi Hostikka
Teacher in charge
Päivi Hostikka
Course
MR00AF03
No reservations found for realization MR00AF03-3004!

Objective

You know and identify the risks related to foodstuffs. You recognize the food safety risks and you know the appropriate working methods to guarantee food safety. You know the regulations related to preservability, storage, package markings and serving of foodstuffs. You show your awareness of the legislation concerning food safety. You can plan and implement self-monitoring according to the legislation.

Content

Which foodstuff regulations affect food safety and work in professional kitchens? Which are the risks related to handling, preparing, serving and selling foodstuffs? How are the risks managed? How are foodstuffs handled and stored in a safe way? What are the responsibilities of food professionals according to the legislation? What does a self-monitoring plan include and how is it implemented?

Study forms and methods

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Lähiopetus ja AC-tunnit 1 op
Hygieniaosaaminen 1 op.
Oman työpaikan/ yhteistyöyrityksen omavalvontasuunnitelman arviointi ja päivittäminen. 2 op.
Oman työpaikan/yhteistyöyrityksen puhdistussuunnitelman arviointi, päivittäminen tai laatiminen 1 op.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Mikäli työskentelet ruokapalveluja tarjoavassa yrityksessä, on sinulla mahdollisuus kytkeä opintojakso työpaikkaasi.
Tällöin suoritustapana yhteistyöyrityksen omavalvonnan ja puhdistussuunnitelman arviointi ja kehittäminen työryhmän jäsenenä.
Kehittämiskohteet on sovittava erikseen opettajan kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opintojakso on mahdollista suorittaa itsenäisesti.
Hygieniaosaamiseen liittyvät asiat ja hygieniaosaamistestin suorittaminen.
Oman työpaikan/ yhteistyöyrityksen omavalvontasuunnitelman arviointi ja päivittäminen.
Oman työpaikan/yhteistyöyrityksen puhdistussuunnitelman arviointi, päivittäminen tai laatiminen
Sovi itsenäisestä suoritustavasta ennakkoon opettajan kanssa)
Tentti (Evira/moodlessa oleva materiaali)

Assessment criteria, good (3)

Students can a. use professional terminology and concepts systematically. b. look for information in the key information sources of the field d. use the key models (in-house control) of the professional field. e. use the key models, methods and technics used in the field

Qualifications

No prerequisites

Go back to top of page