Skip to main content

Basics of health promotion (5 cr)

Code: SH00AC85-3018

General information


Enrollment
20.08.2018 - 07.09.2018
Registration for the implementation has ended.
Timing
27.08.2018 - 31.12.2018
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
(Department of Sports and Rehabilitation)
Campus
Savonlinna Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 40
Degree programmes
Degree Programme in Nursing
Teachers
Päivi Lifflander
Anu Muhonen
SAKO_ Savonlinna NN3
Tiina Lybeck
Course
SH00AC85
No reservations found for realization SH00AC85-3018!

Objective

Clinical nursing
• you are able to apply the Finnish Nutrition Recommendations in the prevention and care of Finnish national diseases

Promotion of health and functional ability
• you understand the connections between societal/political decision making and structures in promoting health and functional ability
• you understand the principles of health promotion and you are able to work according to the values of health promotion
• you understand the financial basis of health promotion
• you are able to identify and evaluate the health and well-being of the population and related factors on individual and communal level
• you are able to utilize on individual and communal level the existing knowledge (e.g. registers and statistics) about the health issues of the population
• you are able to identify causes for public health problems
• you are able to prevent risk factors that cause deterioration of health, functional and working ability and lead to limitations in the functional ability and you are able to intervene early

Content

Clinical nursing
• The need and functions of nutrients in the body
• FNR diet in health promotion and prevention of national diseases
• Health issues of people of various ages

Promotion of health and functional ability
• legislation, national guidelines and programs and international and national recommendations related to health promotion
• comprehension of the ability of the service system to respond to the health care needs of the population
• economic/financial aspects of health promotion including the economic impact
• ethics and principles of health promotion
• different levels of health promotion (individual, community, national) and methods (promotion and prevention)
• the state of health and well-being in the population (strengths and challenges) and factors related to health (protective and risk factors)
• factors underlying health inequalities and social exclusion (socioeconomic status)
• identification and reduction of factors deteriorating public health
• interrelations between health habits and health, prevention of risk behavior
• promotion of sexual and reproductive health
• early identification of risk factors and targeting of support to those who need it

Evaluation

Level 3, Entry-level know-how and skills

You know how to:
a. use professional vocabulary and concepts in an expert way
b. evaluate information sources critically

Course material

Ravitsemus-osio: Sähköinen opiskelumateriaali ilmoitetaan opintojakson alussa.
Suositeltava lähde Voutilainen ym. 2015. Ravitsemustaito. SanomaPro
Seksuaaliterveyden edistäminen: opiskelumateriaali ilmoitetaan ensimmäisillä lähitunneilla.
Suositeltava oheismateriaali: Klemetti R. & Raussi-Lehto E. 2014. Edistä, ehkäise, vaikuta - seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma 2014-2020.
Karhumäki ym. 2016. Mikrobit hoitotyön haasteena. Edita.

Study forms and methods

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Osallistut työjärjestyksen mukaiseen opetukseen ja ohjaukseen sekä opiskelet ohjatusti ja itsenäisesti sekä ryhmässä verkossa sovitun aikataulun mukaisesti. Ravitsemus -osio 1 op: lähiopetus 10 h, opiskelijan itsenäinen opiskelu 17 h. Seksuaaliterveyden edistäminen 1 op: lähiopetus 10 h, opiskelijan itsenäinen opiskelu 17 h.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet terveysalan yrityksessä, organisaatiossa tai korkeakoulun tarjoamassa projektissa, voit suorittaa opintojakson tai moduulin työpaikallasi / projektissa joko kokonaan tai osittain. Tällöin olet yhteydessä opintojakson alussa opintojakson opettajaan ja sovit työpaikallesi/projektille tehtävästä kehittämistehtävästä. Oppiminen edellyttää, että työssäsi perehdyt opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja hallitset ne sekä teoriassa että käytännössä. Osoitat osaamisesi osaamisen näyttönä, jonka laajuus määräytyy opintojakson oppimistavoitteiden mukaan.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Suoritat ravitsemus -osion (1 op) verkko-opintoina joko muun ryhmän mukana.
Suoritat seksuaaliterveyden osion (1 op) verkko-opintoina.
Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää aikaisempaa osaamista, voit hakea hyväksilukua opintojaksoa vastaavalla amk-opinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa hyväksiluvussa suoritat ne osa-alueet, joista ei ole hyväksilukua, joko muun ryhmän mukana tai verkko-opintoina.

Student workload

Opiskelijan työmäärä koko opintojaksolla 135 h.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Arviointi aloittavan sairaanhoitajaopiskelijan osaamistavoitteiden mukainen taso 3.
Ravitsemus -osion tehtävät arvioidaan hyväksytty / täydennettävää / hylätty. Hyväksytty tason on H3.
Seksuaaliterveyden edistäminen -osio arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä/hylätty.
Mikrobiologia 2 op arvioidaan asteikolla 1-5, hylätty

Assessment criteria, good (3-4)

Opiskelija osaa
a) käyttää ammattikäsitteitä johdonmukaisesti
b) etsiä tietoa keskeisistä tiedonlähteistä
c) hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
d) perustella monipuolises

Go back to top of page