Skip to main content

Basics of health promotion (5 cr)

Code: SH00AC85-3020

General information


Enrollment
16.12.2019 - 10.01.2020
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.01.2020 - 31.07.2020
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Department of Social Services and Health Care
Campus
Mikkeli Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 40
Degree programmes
Degree Programme in Nursing
Teachers
Aila Friis
Haija Kankkunen
Sirpa Gardemeister
Teacher in charge
Aila Friis
Course
SH00AC85
No reservations found for realization SH00AC85-3020!

Objective

Clinical nursing
• you are able to apply the Finnish Nutrition Recommendations in the prevention and care of Finnish national diseases

Promotion of health and functional ability
• you understand the connections between societal/political decision making and structures in promoting health and functional ability
• you understand the principles of health promotion and you are able to work according to the values of health promotion
• you understand the financial basis of health promotion
• you are able to identify and evaluate the health and well-being of the population and related factors on individual and communal level
• you are able to utilize on individual and communal level the existing knowledge (e.g. registers and statistics) about the health issues of the population
• you are able to identify causes for public health problems
• you are able to prevent risk factors that cause deterioration of health, functional and working ability and lead to limitations in the functional ability and you are able to intervene early

Content

Clinical nursing
• The need and functions of nutrients in the body
• FNR diet in health promotion and prevention of national diseases
• Health issues of people of various ages

Promotion of health and functional ability
• legislation, national guidelines and programs and international and national recommendations related to health promotion
• comprehension of the ability of the service system to respond to the health care needs of the population
• economic/financial aspects of health promotion including the economic impact
• ethics and principles of health promotion
• different levels of health promotion (individual, community, national) and methods (promotion and prevention)
• the state of health and well-being in the population (strengths and challenges) and factors related to health (protective and risk factors)
• factors underlying health inequalities and social exclusion (socioeconomic status)
• identification and reduction of factors deteriorating public health
• interrelations between health habits and health, prevention of risk behavior
• promotion of sexual and reproductive health
• early identification of risk factors and targeting of support to those who need it

Evaluation

Level 3, Entry-level know-how and skills

You know how to:
a. use professional vocabulary and concepts in an expert way
b. evaluate information sources critically

Course material

Ravitsemus: Sinisalo Laura, Ravitsemus hoitotyössä, Edita (uusimmat painokset)

Study forms and methods

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Terveyden edistämisen perusteet -teoriaosuudessa kontaktiopetusta on 24 tuntia sisältäen luentoja ja case -harjoituksia. Itsenäisenä tehtävänä on arvioitavia pienryhmätehtäviä. Kontaktiopetuksessa läsnäolovelvoite on 80% ja pienryhmätehtävien purkutunneilla 100%.
Ravitsemuksen osuudesta kontaktiopetusta on noin 16 tuntia sisältäen luentoja ja luentojen yhteydessä tehtäviä harjoituksia. Itsenäisenä työskentelynä teet oppimistehtäviä erikseen annetuista materiaaleista. Tentit opintojakson materiaalin. Kontaktitunneilla on muutama läsnäolovelvollinen tunti, jotka ilmoitetaan opintojakson alussa.
Seksuaali- ja lisääntymisterveyden osuudesta kontaktiopetusta on 10 tuntia sisältäen luentoja ja luentojen yhteydessä tehtäviä harjoituksia sekä itsenäisiä tehtäviä. Kontaktiopetuksessa läsnäolovelvoite 80%:
Opintokokonaisuuden kunkin osa-alueen ensimmäisellä kontaktitunnilla on oltava läsnä

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei käytössä tällä opintojaksolla.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit ahotoida opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa ahotoinnissa suoritat itsenäisenä tai kontaktiopetuksena puuttuvat osa-alueet.
Ravitsemus: ravitsemuksen osion voit myös tehdä kirjatenttinä, jolloin tulet tenttimään oppikirjan työviikkopohjaisen vaihtoehdon tentin yhteydessä.

RDI and work-related cooperation

Ei sisälly.

Timing of exams and assignments

Opiskelija voi uusia tentin kaksi kertaa yleisinä tenttipäivinä.

International cooperation

Opintojaksolla voi olla englanninkielistä materiaalia.

Student workload

Opiskelijan työmäärä on 27 tuntia/opintopiste sisältäen kontaktiopetusta ja itsenäistä työskentelyä.

Further information

Ole läsnä kunkin osuuden ensimmäisellä lähikerralla opintojaksot suorittaaksesi.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Oppimistehtävät ja ravitsemuksesta tentti

Assessment criteria, fail (0)

Opiskelija ei saavuta opintojakson tavoitteita tai suoritus jää kesken.

Assessment criteria, good (3-4)

Osaat käyttää johdonmukaisesti terveyden edistämisen ammattikäsitteitä. Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.

Go back to top of page