Basics of health promotion (5 cr)
Code: SH00AC85-3020
General information
- Enrollment
- 16.12.2019 - 10.01.2020
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 01.01.2020 - 31.07.2020
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Department of Social Services and Health Care
- Campus
- Mikkeli Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 20 - 40
- Degree programmes
- Degree Programme in Nursing
Objective
Clinical nursing
• you are able to apply the Finnish Nutrition Recommendations in the prevention and care of Finnish national diseases
Promotion of health and functional ability
• you understand the connections between societal/political decision making and structures in promoting health and functional ability
• you understand the principles of health promotion and you are able to work according to the values of health promotion
• you understand the financial basis of health promotion
• you are able to identify and evaluate the health and well-being of the population and related factors on individual and communal level
• you are able to utilize on individual and communal level the existing knowledge (e.g. registers and statistics) about the health issues of the population
• you are able to identify causes for public health problems
• you are able to prevent risk factors that cause deterioration of health, functional and working ability and lead to limitations in the functional ability and you are able to intervene early
Content
Clinical nursing
• The need and functions of nutrients in the body
• FNR diet in health promotion and prevention of national diseases
• Health issues of people of various ages
Promotion of health and functional ability
• legislation, national guidelines and programs and international and national recommendations related to health promotion
• comprehension of the ability of the service system to respond to the health care needs of the population
• economic/financial aspects of health promotion including the economic impact
• ethics and principles of health promotion
• different levels of health promotion (individual, community, national) and methods (promotion and prevention)
• the state of health and well-being in the population (strengths and challenges) and factors related to health (protective and risk factors)
• factors underlying health inequalities and social exclusion (socioeconomic status)
• identification and reduction of factors deteriorating public health
• interrelations between health habits and health, prevention of risk behavior
• promotion of sexual and reproductive health
• early identification of risk factors and targeting of support to those who need it
Evaluation
Level 3, Entry-level know-how and skills
You know how to:
a. use professional vocabulary and concepts in an expert way
b. evaluate information sources critically
Course material
Ravitsemus: Sinisalo Laura, Ravitsemus hoitotyössä, Edita (uusimmat painokset)
Study forms and methods
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Terveyden edistämisen perusteet -teoriaosuudessa kontaktiopetusta on 24 tuntia sisältäen luentoja ja case -harjoituksia. Itsenäisenä tehtävänä on arvioitavia pienryhmätehtäviä. Kontaktiopetuksessa läsnäolovelvoite on 80% ja pienryhmätehtävien purkutunneilla 100%.
Ravitsemuksen osuudesta kontaktiopetusta on noin 16 tuntia sisältäen luentoja ja luentojen yhteydessä tehtäviä harjoituksia. Itsenäisenä työskentelynä teet oppimistehtäviä erikseen annetuista materiaaleista. Tentit opintojakson materiaalin. Kontaktitunneilla on muutama läsnäolovelvollinen tunti, jotka ilmoitetaan opintojakson alussa.
Seksuaali- ja lisääntymisterveyden osuudesta kontaktiopetusta on 10 tuntia sisältäen luentoja ja luentojen yhteydessä tehtäviä harjoituksia sekä itsenäisiä tehtäviä. Kontaktiopetuksessa läsnäolovelvoite 80%:
Opintokokonaisuuden kunkin osa-alueen ensimmäisellä kontaktitunnilla on oltava läsnä
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei käytössä tällä opintojaksolla.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit ahotoida opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa ahotoinnissa suoritat itsenäisenä tai kontaktiopetuksena puuttuvat osa-alueet.
Ravitsemus: ravitsemuksen osion voit myös tehdä kirjatenttinä, jolloin tulet tenttimään oppikirjan työviikkopohjaisen vaihtoehdon tentin yhteydessä.
RDI and work-related cooperation
Ei sisälly.
Timing of exams and assignments
Opiskelija voi uusia tentin kaksi kertaa yleisinä tenttipäivinä.
International cooperation
Opintojaksolla voi olla englanninkielistä materiaalia.
Student workload
Opiskelijan työmäärä on 27 tuntia/opintopiste sisältäen kontaktiopetusta ja itsenäistä työskentelyä.
Further information
Ole läsnä kunkin osuuden ensimmäisellä lähikerralla opintojaksot suorittaaksesi.
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Oppimistehtävät ja ravitsemuksesta tentti
Assessment criteria, fail (0)
Opiskelija ei saavuta opintojakson tavoitteita tai suoritus jää kesken.
Assessment criteria, good (3-4)
Osaat käyttää johdonmukaisesti terveyden edistämisen ammattikäsitteitä. Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä.