Climate-friendly food services (5 cr)
Code: AV00ED93-3003
General information
- Timing
-
16.05.2022 - 07.08.2022
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 5 cr
- RDI portion
- 1 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Unit
- Vanha_Open UAS and Continuing Education (vanhettu)
- Campus
- Ecampus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 20 - 120
- Degree programmes
- Open University of Applied Sciences
Objective
Opiskelija ymmärtää ammattikeittiöiden merkityksen uusien ilmastokestävien ruokapalveluiden edistäjänä ja osaa valita sopivia keinoja hiilijalanjäljen vähentämiseksi ruokapalveluprosesseissa kuten ruokapalveluiden ja ruokalistojen suunnittelu, elintarvikehankinnat, laitteiden käyttö, valmistus, kuljetus ja tarjoilu. Opiskelija ymmärtää ruokahävikin käsitteet, hävikin synnyn kriittiset pisteet ja keinot ruokahävikin hallintaan. Opiskelija hallitsee turvallisen ja terveellisen kasviruokailun suunnittelun ja toteuttamiseen ja kasviproteiinilähteiden käyttöä. Opiskelija osaa viestiä asiakkaille ilmastokestävistä ruokapalveluista.
Content
• Millaisia keinoja ja välineitä ruokapalveluissa on ilmastokestävien ruokapalvelujen suunnitteluun ja toteuttamiseen asiakaslähtöisesti?
• Miten ruokapalveluiden hiilijalanjälkeä arvioidaan, tai miten sitä voidaan laskea?
• Mitä on ruokahävikki, hävikin synnyn kriittiset pisteet ja miten hävikkiä voidaan hallita?
• Miten toteutetaan kasvispainotteisia ruokapalveluja terveellisesti ja turvallisesti?
• Miten uusia proteiinin lähteitä käytetään ruuanvalmistuksessa ja miten ne sopivat erityisruokavalioihin?
• Miten ilmastokestävistä ruokapalveluista viestitään?
Course material
Opintojakson materiaali on pääosin Learnissa ja lisämateriaalina käytettävä kirjallisuus ja lähteet ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Study forms and methods
Ennen opintojakson alkua opiskelijoille toimitettaan tiedot Learniin kirjautumisesta sähköpostilla. Opintojakson infoluento on tallennettu Learnin alustalle. Learniin on tallennettu opintojakson materiaali, e-lähteitä linkitettyinä, luentotallenteita, oppimistehtävät ja verkkotestit. Opintojaksoon kuuluu opintoja syventävä case-tehtäviä, jotka voi tehdä työpaikalle, hankkeeseen tai kuvitteelliseen toimintaympäristöön yksin tai pienryhmässä. Opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin ja ohjausta on saatavilla.
RDI and work-related cooperation
Oppimistehtäviä kytketään työelämään.
Timing of exams and assignments
Opintojaksolle on laadittu suositusaikataulu opiskeluun, tehtävien ja tenttien suorittamiseeen.
Opintojaksolla voi kuitenkin edetä joustavasti henkilökohtaisen aikataulun mukaan.
Student workload
Opintojakson laajuus on 5 op; 1 opintopiste vastaa noin 27 h työskentelyä ja kokonaisuus 135 h opiskelijan työtä.
Course part description
Orientaatio ilmastokestävyyteen ruokapalveluissa 1 op
Ilmastokestävyys ruokapalveluissa 1 op
Ruokahävikki ja sen hallinta 1 op
Terveellinen ja turvallinen kasvisruoka 1 op
Oppimista syventävä Case tehtävä 1 op
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Opintojakso sisältää verkkotenttejä ja arvioitavia tehtäviä ja verkkokeskustelua. Arviointi on asiantuntija- ja vertaisarviointia.
Opintojakson tehtävät ja tentit on suoritettetava hyväksytysti saadakseen opintojaksolta 5 op hyväksytty suoritus, joka myös arvioidaan arvosanalla 1-5. Tarkempi arviointikehikko ilmoitettaan opintojaksoalustalla Lernissa samoin kuin yksittäisten tehtävien arviointiasteikot.