Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketuntemus ja -hygienia (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER77-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
14.08.2024 - 08.09.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
02.09.2024 - 15.12.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Taru Nuorkivi
Vastuuopettaja
Taru Nuorkivi
Ryhmät
ELKV24SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Opintojakso
EL00ER77

Toteutuksella on 24 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 36 t 30 min.

Aika Aihe Tila
Ma 02.09.2024 klo 13:15 - 14:45
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 06.09.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 09.09.2024 klo 13:15 - 14:45
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 17.09.2024 klo 14:00 - 15:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 20.09.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 23.09.2024 klo 10:15 - 11:45
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 27.09.2024 klo 13:00 - 14:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
To 03.10.2024 klo 08:30 - 10:00
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 04.10.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 07.10.2024 klo 12:45 - 14:15
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 07.10.2024 klo 14:30 - 16:00
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 11.10.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 15.10.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 16.10.2024 klo 08:15 - 09:45
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 16.10.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 28.10.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
251 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 30.10.2024 klo 10:45 - 12:15
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 01.11.2024 klo 10:00 - 11:15
(1 t 15 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 01.11.2024 klo 11:30 - 12:30
(1 t 0 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 08.11.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 12.11.2024 klo 14:45 - 16:15
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Pe 22.11.2024 klo 10:00 - 11:30
(1 t 30 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 10.12.2024 klo 14:00 - 16:15
(2 t 15 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 17.12.2024 klo 13:00 - 15:00
(2 t 0 min)
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Osaat elintarvikkeiden hyvän valmistus- ja säilytyshygienia ja sen merkityksen ruokaturvallisuudelle.
Osaat hygieenisen työskentelyn ja hyvän käsihygienian.
Osaat tunnistaa eri elintarvikkeita ja tunnet niiden ominaisuuksia.
Osaat ryhmitellä elintarvikkeita erilaisiin ryhmiin niiden ominaisuuksien ja erityispiirteiden perusteella.

Sisältö

Millaisia erilaisia elintarvikkeita meillä on markkinoilla? Millaisia erilaisia ominaisuuksia elintarvikkeilla on? Miten elintarvikkeita voidaan ryhmitellä niiden ominaisuuksien perusteella? Mitä tarkoitetaan ruokaturvallisuudella?

Mitä on hyvä elintarvikehygienia? Mitkä tekijät vaikuttavat hyvään elintarvikehygieniaan? Mikä vaikutus on hyvällä käsihygienialla?

Arviointi

Opiskelija
- käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
- etsii tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
- hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
- toimii tiimin jäsenenä tavoitteellisesti

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali
Hygieniaopas: Elintarvikehygienian perusteet. Ympäristökustannus Oy

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Työviikkopohjainen oppimisväylä: Työjärjestyksen mukaiset tunnit

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja. Itsenäiset suoritustavat

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan vierailuja/muuta työelämäyhteistyötä

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ilmoitetaan opintojakson alussa. Mahdollisten tenttien ajankohdat sovitaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

135 h, josta lähituntien lisäksi opiskelijan pitää varata riittävästi aikaa itsenäiseen opiskeluun ja oppimistehtävien tekemiseen.

Toteutuksen osien kuvaus

Elintarviketuntemus -osassa tutustut erilaisiin elintarvikeryhmiin (mm. kasvikset, viljat, liha, kalat, maito, rasvat, sokerit) ja elintarvikevalmisteisiin. Lisäksi tulevat tutuksi erilaiset kulutukseen vaikuttavat trendit kuten esim. lähiruoka, luomu, vegaanisuus.

Elintarvikehygienia -osassa perehdyt siihen mistä hyvä elintarvikehygienia koostuu. Elintarvikehygieniassa tutustut erilaisiin käytäntöihin, joilla voidaan parantaa elintarviketurvallisuutta. Keinoina voi olla esim. tilojen oikea sijoittelu ja pintamateriaalit, tilojen ja välineiden hyvä kunto ja puhtaus, hyvä työskentelyhygienia ja elintarvikkeiden lämpötilahallita.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja mahdolliseen tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointikriteerit kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.

Siirry alkuun