Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketuntemus ja -hygienia (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER77-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

14.08.2024 - 08.09.2024

Ajoitus

02.09.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus

Opettaja

  • Taru Nuorkivi

Vastuuopettaja

Taru Nuorkivi

Ryhmät

  • ELKV24SP
    Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
  • 02.09.2024 13:15 - 14:45, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 06.09.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 09.09.2024 13:15 - 14:45, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 17.09.2024 14:00 - 15:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 20.09.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 23.09.2024 10:15 - 11:45, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 27.09.2024 13:00 - 14:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 03.10.2024 08:30 - 10:00, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 04.10.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 07.10.2024 12:45 - 14:15, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 07.10.2024 14:30 - 16:00, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 11.10.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 15.10.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 16.10.2024 08:15 - 09:45, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 16.10.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 28.10.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 30.10.2024 10:45 - 12:15, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 01.11.2024 10:00 - 11:15, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 01.11.2024 11:30 - 12:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 08.11.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 12.11.2024 14:45 - 16:15, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 22.11.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002
  • 10.12.2024 14:00 - 16:15, Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002

Tavoitteet

Osaat elintarvikkeiden hyvän valmistus- ja säilytyshygienia ja sen merkityksen ruokaturvallisuudelle.
Osaat hygieenisen työskentelyn ja hyvän käsihygienian.
Osaat tunnistaa eri elintarvikkeita ja tunnet niiden ominaisuuksia.
Osaat ryhmitellä elintarvikkeita erilaisiin ryhmiin niiden ominaisuuksien ja erityispiirteiden perusteella.

Sisältö

Millaisia erilaisia elintarvikkeita meillä on markkinoilla? Millaisia erilaisia ominaisuuksia elintarvikkeilla on? Miten elintarvikkeita voidaan ryhmitellä niiden ominaisuuksien perusteella? Mitä tarkoitetaan ruokaturvallisuudella?

Mitä on hyvä elintarvikehygienia? Mitkä tekijät vaikuttavat hyvään elintarvikehygieniaan? Mikä vaikutus on hyvällä käsihygienialla?

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali
Hygieniaopas: Elintarvikehygienian perusteet. Ympäristökustannus Oy

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Työviikkopohjainen oppimisväylä: Työjärjestyksen mukaiset tunnit

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja. Itsenäiset suoritustavat

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan vierailuja/muuta työelämäyhteistyötä

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ilmoitetaan opintojakson alussa. Mahdollisten tenttien ajankohdat sovitaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

135 h, josta lähituntien lisäksi opiskelijan pitää varata riittävästi aikaa itsenäiseen opiskeluun ja oppimistehtävien tekemiseen.

Toteutuksen osien kuvaus

Elintarviketuntemus -osassa tutustut erilaisiin elintarvikeryhmiin (mm. kasvikset, viljat, liha, kalat, maito, rasvat, sokerit) ja elintarvikevalmisteisiin. Lisäksi tulevat tutuksi erilaiset kulutukseen vaikuttavat trendit kuten esim. lähiruoka, luomu, vegaanisuus.

Elintarvikehygienia -osassa perehdyt siihen mistä hyvä elintarvikehygienia koostuu. Elintarvikehygieniassa tutustut erilaisiin käytäntöihin, joilla voidaan parantaa elintarviketurvallisuutta. Keinoina voi olla esim. tilojen oikea sijoittelu ja pintamateriaalit, tilojen ja välineiden hyvä kunto ja puhtaus, hyvä työskentelyhygienia ja elintarvikkeiden lämpötilahallita.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja mahdolliseen tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointikriteerit kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.