Elintarviketuntemus ja -hygienia (5 op)
Toteutuksen tunnus: EL00ER77-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
14.08.2024 - 08.09.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
02.09.2024 - 15.12.2024
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
- Toimipiste
- Kouvolan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
- Opettajat
- Taru Nuorkivi
- Vastuuopettaja
- Taru Nuorkivi
- Ryhmät
-
ELKV24SPKehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
- Opintojakso
- EL00ER77
Toteutuksella on 24 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 36 t 30 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ma 02.09.2024 klo 13:15 - 14:45 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Pe 06.09.2024 klo 10:00 - 11:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ma 09.09.2024 klo 13:15 - 14:45 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 17.09.2024 klo 14:00 - 15:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Pe 20.09.2024 klo 10:00 - 11:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ma 23.09.2024 klo 10:15 - 11:45 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Pe 27.09.2024 klo 13:00 - 14:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
To 03.10.2024 klo 08:30 - 10:00 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Pe 04.10.2024 klo 10:00 - 11:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ma 07.10.2024 klo 12:45 - 14:15 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
142
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ma 07.10.2024 klo 14:30 - 16:00 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
142
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Pe 11.10.2024 klo 10:00 - 11:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 15.10.2024 klo 10:00 - 11:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 16.10.2024 klo 08:15 - 09:45 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 16.10.2024 klo 10:00 - 11:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ma 28.10.2024 klo 10:00 - 11:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
251
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 30.10.2024 klo 10:45 - 12:15 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Pe 01.11.2024 klo 10:00 - 11:15 (1 t 15 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Pe 01.11.2024 klo 11:30 - 12:30 (1 t 0 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Pe 08.11.2024 klo 10:00 - 11:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 12.11.2024 klo 14:45 - 16:15 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Pe 22.11.2024 klo 10:00 - 11:30 (1 t 30 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 10.12.2024 klo 14:00 - 16:15 (2 t 15 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 17.12.2024 klo 13:00 - 15:00 (2 t 0 min) |
Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3002 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Tavoitteet
Osaat elintarvikkeiden hyvän valmistus- ja säilytyshygienia ja sen merkityksen ruokaturvallisuudelle.
Osaat hygieenisen työskentelyn ja hyvän käsihygienian.
Osaat tunnistaa eri elintarvikkeita ja tunnet niiden ominaisuuksia.
Osaat ryhmitellä elintarvikkeita erilaisiin ryhmiin niiden ominaisuuksien ja erityispiirteiden perusteella.
Sisältö
Millaisia erilaisia elintarvikkeita meillä on markkinoilla? Millaisia erilaisia ominaisuuksia elintarvikkeilla on? Miten elintarvikkeita voidaan ryhmitellä niiden ominaisuuksien perusteella? Mitä tarkoitetaan ruokaturvallisuudella?
Mitä on hyvä elintarvikehygienia? Mitkä tekijät vaikuttavat hyvään elintarvikehygieniaan? Mikä vaikutus on hyvällä käsihygienialla?
Arviointi
Opiskelija
- käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
- etsii tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
- hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
- toimii tiimin jäsenenä tavoitteellisesti
Opiskelumateriaali
Opettajan Learnissa jakama materiaali
Hygieniaopas: Elintarvikehygienian perusteet. Ympäristökustannus Oy
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä: Työjärjestyksen mukaiset tunnit
Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja. Itsenäiset suoritustavat
TKI ja työelämäyhteistyö
Mahdollisuuksien mukaan vierailuja/muuta työelämäyhteistyötä
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ilmoitetaan opintojakson alussa. Mahdollisten tenttien ajankohdat sovitaan opintojakson alussa.
Opiskelijan työmäärä
135 h, josta lähituntien lisäksi opiskelijan pitää varata riittävästi aikaa itsenäiseen opiskeluun ja oppimistehtävien tekemiseen.
Toteutuksen osien kuvaus
Elintarviketuntemus -osassa tutustut erilaisiin elintarvikeryhmiin (mm. kasvikset, viljat, liha, kalat, maito, rasvat, sokerit) ja elintarvikevalmisteisiin. Lisäksi tulevat tutuksi erilaiset kulutukseen vaikuttavat trendit kuten esim. lähiruoka, luomu, vegaanisuus.
Elintarvikehygienia -osassa perehdyt siihen mistä hyvä elintarvikehygienia koostuu. Elintarvikehygieniassa tutustut erilaisiin käytäntöihin, joilla voidaan parantaa elintarviketurvallisuutta. Keinoina voi olla esim. tilojen oikea sijoittelu ja pintamateriaalit, tilojen ja välineiden hyvä kunto ja puhtaus, hyvä työskentelyhygienia ja elintarvikkeiden lämpötilahallita.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja mahdolliseen tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointikriteerit kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.