Siirry suoraan sisältöön

Valmisruokaprosessit (5 op)

Toteutuksen tunnus: HAM0ER94-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
07.04.2025 - 21.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.09.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Kouvolan kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
Opettajat
Taru Nuorkivi
Vastuuopettaja
Taru Nuorkivi
Ryhmät
ELKV23SP
Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
Opintojakso
HAM0ER94

Toteutuksella on 18 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 56 t 15 min.

Aika Aihe Tila
Ma 01.09.2025 klo 10:00 - 12:15
(2 t 15 min)
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
244 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Ma 08.09.2025 klo 10:00 - 12:15
(2 t 15 min)
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
309C Teorialuokka (52+1), 3. kerros
Ma 15.09.2025 klo 10:00 - 12:15
(2 t 15 min)
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
244 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Ma 22.09.2025 klo 10:00 - 12:15
(2 t 15 min)
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
309C Teorialuokka (52+1), 3. kerros
Ma 29.09.2025 klo 10:00 - 12:15
(2 t 15 min)
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
337C Teorialuokka (60+1), päärakennus
Ma 06.10.2025 klo 10:00 - 12:15
(2 t 15 min)
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
140 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ma 13.10.2025 klo 10:00 - 12:15
(2 t 15 min)
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
149 Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
Ma 27.10.2025 klo 10:00 - 12:15
(2 t 15 min)
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
141 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ti 04.11.2025 klo 09:00 - 11:15
(2 t 15 min)
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
142 Teorialuokka (40+1), päärakennus
Ke 12.11.2025 klo 08:15 - 12:15
(4 t 0 min)
Ryhmä 1: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ke 12.11.2025 klo 12:30 - 16:30
(4 t 0 min)
Ryhmä 2: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ke 19.11.2025 klo 08:15 - 12:15
(4 t 0 min)
Ryhmä 1: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ke 19.11.2025 klo 12:30 - 16:30
(4 t 0 min)
Ryhmä 2: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ke 26.11.2025 klo 08:15 - 12:15
(4 t 0 min)
Ryhmä 1: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ke 26.11.2025 klo 12:30 - 16:30
(4 t 0 min)
Ryhmä 2: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 02.12.2025 klo 08:15 - 12:15
(4 t 0 min)
Ryhmä 1: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 02.12.2025 klo 12:30 - 16:30
(4 t 0 min)
Ryhmä 2: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Ti 09.12.2025 klo 08:15 - 12:15
(4 t 0 min)
Korvaava laboratoriokerta: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001
FoodLab 117 Prosessilaboratorio
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Osaat arvioida valmisruokien prosessointiin, turvallisuuteen ja laadullisiin ominaisuuksiin liittyviä tekijöitä sekä tunnistaa valmisruokien luokittelutapoja.
Osaat esitellä valmisruokaprosesseja.

Sisältö

Miten erilaisia valmisruokavalmisteita prosessoidaan?
Miten valmisruokien turvallisuutta hallitaan?
Millä eri tavoin valmisruokia luokitellaan?
Miten arvioida ravitsemuksellisia ominaisuuksia sekä valmisruokiin liittyvää kuluttajakäyttäytymistä?

Arviointi

Opiskelija
- osaa erilaisia valmisruokaprosesseja
- osaa luokitella valmisruokia
- arvioida valmisruokien turvallisuutta ja erilaisia keinoja sen hallintaan
- ymmärtää kuluttajakäyttäytymistä ja valmisruokien ravitsemukseen liittyviä tekijöitä

Opiskelumateriaali

Opintojaksolla on käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alussa.
Muu opiskelumateriaali jaetaan toteutuksen aikana Learn alustalle.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Teoriaopetus (3op) toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Osa opetuksesta tapahtuu laboratorioympäristössä (2 op). Läsnäolo laboratorioharjoituksissa on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi.

Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten luentojen, itsenäisesti/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien sekä laboratotiotyöskentelyn mukaan.

Arvioitavat tehtävät tehdään itsenäisesti, ryhmänä tai paritöinä opettajan ohjeistuksen mukaan. Pari- ja ryhmätöissä hyödynnetään vertaispalautteenantoa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla vierailee mahdollisesti työelämän edustaja.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Arvioitavien tehtävien sitovat palautusajat ilmoitetaan opintojakson Learn alustalla opintojakson alussa.

Opintojakson päätteeksi tehdään tentti joko lähiopetuksessa tai EXAM tenttiakvaariossa.

Opintojakson aikana tehdään yksilö ja/tai ryhmätehtäviä. Tehtävistä ja niiden palautusaikataulusta ilmoitetaan opintojakson alussa.

Kurssi päättyy toteutuksen tiedoissa ilmoitettuna aikana, johon mennessä opiskelija on palauttanut suoritukseen vaadittavat harjoitustehtävät vaaditulla aikataululla, suorittanut tentin ja täyttänyt muut hyväksytyn suorituksen vaatimukset.

Opiskelijan työmäärä

1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta. 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksolla perehdytään erilaisiin menetelmiin, joilla valmisruokia voidaan prosessoida ja siihen, miten erilaiset prosessointitavat vaikuttavat elintarvikkeiden ja niiden raaka-aineiden ominaisuuksiin. Opintojaksolla perehdytään myös valmisruokien ravitsemukseen liittyviin tekijöihin ja kuluttajakäyttäytymiseen.

Opintojaksolla opiskelija oppii arvioimaan valmisruokien prosessointiin, turvallisuuteen ja laadullisiin ominaisuuksiin liittyviä tekijöitä sekä tunnistamaan valmisruokien luokittelutapoja.
Opiskelija oppii myös arvioimaan valmisruokien turvallisuutta ja ymmärtämään keinot turvallisuuden hallintaan. Opiskelija oppii esittelemään valmisruokaprosesseja.


Opintojaksolla teoriaosuus on 3 op ja laboratoriotyöosuus on 2 op. Laboratoriotöissä läsnäolo on pakollinen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää sitä, että annetuista tehtävistä ja tentistä on hyväksytty arvosana.

Opintojakson arviointiasteikko on 1–5.

Siirry alkuun