Valmisruokaprosessit (5 op)
Toteutuksen tunnus: HAM0ER94-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
07.04.2025 - 21.04.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.09.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
- Toimipiste
- Kouvolan kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Kehittyvän elintarviketekniikan koulutus
- Opettajat
- Taru Nuorkivi
- Vastuuopettaja
- Taru Nuorkivi
- Ryhmät
-
ELKV23SPKehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
- Opintojakso
- HAM0ER94
Toteutuksella on 18 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 56 t 15 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ma 01.09.2025 klo 10:00 - 12:15 (2 t 15 min) |
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
244
Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
|
Ma 08.09.2025 klo 10:00 - 12:15 (2 t 15 min) |
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
309C
Teorialuokka (52+1), 3. kerros
|
Ma 15.09.2025 klo 10:00 - 12:15 (2 t 15 min) |
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
244
Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
|
Ma 22.09.2025 klo 10:00 - 12:15 (2 t 15 min) |
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
309C
Teorialuokka (52+1), 3. kerros
|
Ma 29.09.2025 klo 10:00 - 12:15 (2 t 15 min) |
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
337C
Teorialuokka (60+1), päärakennus
|
Ma 06.10.2025 klo 10:00 - 12:15 (2 t 15 min) |
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
140
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ma 13.10.2025 klo 10:00 - 12:15 (2 t 15 min) |
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
149
Byod-/teorialuokka (32+1), päärakennus
|
Ma 27.10.2025 klo 10:00 - 12:15 (2 t 15 min) |
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
141
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ti 04.11.2025 klo 09:00 - 11:15 (2 t 15 min) |
Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
142
Teorialuokka (40+1), päärakennus
|
Ke 12.11.2025 klo 08:15 - 12:15 (4 t 0 min) |
Ryhmä 1: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Ke 12.11.2025 klo 12:30 - 16:30 (4 t 0 min) |
Ryhmä 2: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Ke 19.11.2025 klo 08:15 - 12:15 (4 t 0 min) |
Ryhmä 1: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Ke 19.11.2025 klo 12:30 - 16:30 (4 t 0 min) |
Ryhmä 2: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Ke 26.11.2025 klo 08:15 - 12:15 (4 t 0 min) |
Ryhmä 1: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Ke 26.11.2025 klo 12:30 - 16:30 (4 t 0 min) |
Ryhmä 2: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Ti 02.12.2025 klo 08:15 - 12:15 (4 t 0 min) |
Ryhmä 1: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Ti 02.12.2025 klo 12:30 - 16:30 (4 t 0 min) |
Ryhmä 2: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Ti 09.12.2025 klo 08:15 - 12:15 (4 t 0 min) |
Korvaava laboratoriokerta: Valmisruokaprosessit HAM0ER94-3001 |
FoodLab 117
Prosessilaboratorio
|
Tavoitteet
Osaat arvioida valmisruokien prosessointiin, turvallisuuteen ja laadullisiin ominaisuuksiin liittyviä tekijöitä sekä tunnistaa valmisruokien luokittelutapoja.
Osaat esitellä valmisruokaprosesseja.
Sisältö
Miten erilaisia valmisruokavalmisteita prosessoidaan?
Miten valmisruokien turvallisuutta hallitaan?
Millä eri tavoin valmisruokia luokitellaan?
Miten arvioida ravitsemuksellisia ominaisuuksia sekä valmisruokiin liittyvää kuluttajakäyttäytymistä?
Arviointi
Opiskelija
- osaa erilaisia valmisruokaprosesseja
- osaa luokitella valmisruokia
- arvioida valmisruokien turvallisuutta ja erilaisia keinoja sen hallintaan
- ymmärtää kuluttajakäyttäytymistä ja valmisruokien ravitsemukseen liittyviä tekijöitä
Opiskelumateriaali
Opintojaksolla on käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alussa.
Muu opiskelumateriaali jaetaan toteutuksen aikana Learn alustalle.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Teoriaopetus (3op) toteutetaan kokonaan lähiopetuksena Kouvolan kampuksella lukujärjestyksen mukaan. Etäosallistuminen ei ole mahdollista. Osa opetuksesta tapahtuu laboratorioympäristössä (2 op). Läsnäolo laboratorioharjoituksissa on välttämätöntä opintojakson suorittamiseksi.
Opiskelu rytmittyy työjärjestyksen mukaisten luentojen, itsenäisesti/ryhmässä tehtävien oppimistehtävien sekä laboratotiotyöskentelyn mukaan.
Arvioitavat tehtävät tehdään itsenäisesti, ryhmänä tai paritöinä opettajan ohjeistuksen mukaan. Pari- ja ryhmätöissä hyödynnetään vertaispalautteenantoa.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla vierailee mahdollisesti työelämän edustaja.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Arvioitavien tehtävien sitovat palautusajat ilmoitetaan opintojakson Learn alustalla opintojakson alussa.
Opintojakson päätteeksi tehdään tentti joko lähiopetuksessa tai EXAM tenttiakvaariossa.
Opintojakson aikana tehdään yksilö ja/tai ryhmätehtäviä. Tehtävistä ja niiden palautusaikataulusta ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kurssi päättyy toteutuksen tiedoissa ilmoitettuna aikana, johon mennessä opiskelija on palauttanut suoritukseen vaadittavat harjoitustehtävät vaaditulla aikataululla, suorittanut tentin ja täyttänyt muut hyväksytyn suorituksen vaatimukset.
Opiskelijan työmäärä
1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta. 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t.
Toteutuksen osien kuvaus
Opintojaksolla perehdytään erilaisiin menetelmiin, joilla valmisruokia voidaan prosessoida ja siihen, miten erilaiset prosessointitavat vaikuttavat elintarvikkeiden ja niiden raaka-aineiden ominaisuuksiin. Opintojaksolla perehdytään myös valmisruokien ravitsemukseen liittyviin tekijöihin ja kuluttajakäyttäytymiseen.
Opintojaksolla opiskelija oppii arvioimaan valmisruokien prosessointiin, turvallisuuteen ja laadullisiin ominaisuuksiin liittyviä tekijöitä sekä tunnistamaan valmisruokien luokittelutapoja.
Opiskelija oppii myös arvioimaan valmisruokien turvallisuutta ja ymmärtämään keinot turvallisuuden hallintaan. Opiskelija oppii esittelemään valmisruokaprosesseja.
Opintojaksolla teoriaosuus on 3 op ja laboratoriotyöosuus on 2 op. Laboratoriotöissä läsnäolo on pakollinen.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää sitä, että annetuista tehtävistä ja tentistä on hyväksytty arvosana.
Opintojakson arviointiasteikko on 1–5.