Skip to main content

MicrobiologyLaajuus (5 cr)

Code: YT00AF51

Credits

5 op

Objective

You can describe the main structures of microbes, their general properties affecting their growth and reproduction in food, water and indoor air.
You can explain how bacteria are grown and how their growth can be prevented. You can also explain the basic principles of microbial identification.
You are able to work aseptically and become familiar with the most important basic microbiological and microscopic methods.
You know how to interpret microbiological analysis results and assess their reliability.

Content

How are microbes classified and where do they appear?
What factors affect microbial growth?
What kind of risks do microbes cause in food, water and indoor air?
How to work aseptically and what kind of microbial cultivation techniques are used in education and how can microbes be identified?
How to interpret microbiological analysis results and assess their reliability?

Enrollment

05.09.2024 - 08.09.2024

Timing

29.08.2024 - 15.12.2024

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Department of Forestry and Environmental Technology

Campus

Mikkeli Campus

Teaching languages
  • Finnish
Seats

20 - 40

Degree programmes
  • Degree Programme in Environmental Technology
Teachers
  • Tuula Kettunen
Teacher in charge

Tuula Kettunen

Scheduling groups
  • Ryhmä A (Size: 0. Open UAS: 0.)
  • Ryhmä B (Size: 0. Open UAS: 0.)
Groups
  • YTMI24SM
    Environmental Technology, part-time studies
Small groups
  • Ryhmä A
  • Ryhmä B

Objective

You can describe the main structures of microbes, their general properties affecting their growth and reproduction in food, water and indoor air.
You can explain how bacteria are grown and how their growth can be prevented. You can also explain the basic principles of microbial identification.
You are able to work aseptically and become familiar with the most important basic microbiological and microscopic methods.
You know how to interpret microbiological analysis results and assess their reliability.

Content

How are microbes classified and where do they appear?
What factors affect microbial growth?
What kind of risks do microbes cause in food, water and indoor air?
How to work aseptically and what kind of microbial cultivation techniques are used in education and how can microbes be identified?
How to interpret microbiological analysis results and assess their reliability?

Opiskelumateriaali

Learnissa oleva materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukaiset teoria- ja laboratoriotunnit

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja

Työhön integroitu oppimisväylä:
Alan yrityksessä tai organisaatiossa (esim. mikrobiologian laboratoriossa) työskentelevä voi suorittaa esim. opintojaksoon liittyvät laboraatiot osittain työpaikalla ja osoittaa osaamisensa näyttönä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti joku laboratoriovierailukäynti.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksossa teoriaosuus on 3 op ja laboraatiot 2 op. Teoriaosuuteen kuuluu tentti ja seminaarityö, laboraatioista tehdään 1 työselostus.

Kansainvälinen yhteistyö

-

Opiskelijan työmäärä

135 h

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedon lähteistä
Pystyt hahmottamaan mikrobien vaikutuksia ympäristössä
Osaat käyttää tarkoituksen mukaisia mikrobiologisia analyysi- ja identifiointi menetelmiä ja tehdä tuloksistasi johtopäätöksiä
Osaat toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Arviointi:
Tentti 40 %
Laboraatiot 40 %
Seminaarityö 20 %

Enrollment

08.01.2024 - 14.01.2024

Timing

08.01.2024 - 30.04.2024

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Department of Forestry and Environmental Technology

Campus

Mikkeli Campus

Teaching languages
  • Finnish
Seats

20 - 40

Degree programmes
  • Degree Programme in Environmental Technology
Teachers
  • Sari Seppäläinen
  • Tuula Kettunen
Teacher in charge

Tuula Kettunen

Scheduling groups
  • Pienryhmä 1 (Size: 16. Open UAS: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Size: 16. Open UAS: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Size: 16. Open UAS: 0.)
Groups
  • YTMI24KP
    Environmental Technology, full-time studies
Small groups
  • 1
  • 2
  • 3

Objective

You can describe the main structures of microbes, their general properties affecting their growth and reproduction in food, water and indoor air.
You can explain how bacteria are grown and how their growth can be prevented. You can also explain the basic principles of microbial identification.
You are able to work aseptically and become familiar with the most important basic microbiological and microscopic methods.
You know how to interpret microbiological analysis results and assess their reliability.

Content

How are microbes classified and where do they appear?
What factors affect microbial growth?
What kind of risks do microbes cause in food, water and indoor air?
How to work aseptically and what kind of microbial cultivation techniques are used in education and how can microbes be identified?
How to interpret microbiological analysis results and assess their reliability?

Opiskelumateriaali

Learnissä oleva opiskelumateriaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukaiset teoria- ja laboratoriotunnit

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti laboratoriovierailukäynti

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksossa teoriaosuus on 3 op ja laboraatiot 2 op. Arviointi muodostuu tentistä, seminaarityöstä ja laboratoriotyöselostuksista.

Opiskelijan työmäärä

135 h

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedon lähteistä
Pystyt hahmottamaan mikrobien vaikutuksia ympäristössä
Osaat käyttää tarkoituksen mukaisia mikrobiologisia analyysi- ja identifiointi menetelmiä ja tehdä tuloksistasi johtopäätöksiä
Osaat toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Arviointi:
Tentti 40 %
Laboraatiot 40 %
Seminaarityö 20 %

Enrollment

21.08.2023 - 01.09.2023

Timing

31.08.2023 - 16.12.2023

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Department of Forestry and Environmental Technology

Campus

Mikkeli Campus

Teaching languages
  • Finnish
Seats

20 - 40

Degree programmes
  • Degree Programme in Environmental Technology
Teachers
  • Tuula Kettunen
Teacher in charge

Tuula Kettunen

Scheduling groups
  • Ryhmä A (Size: 20. Open UAS: 0.)
  • Ryhmä B (Size: 20. Open UAS: 0.)
Groups
  • YTMI23SM
    Environmental Technology, part-time studies
Small groups
  • Ryhmä A
  • Ryhmä B

Objective

You can describe the main structures of microbes, their general properties affecting their growth and reproduction in food, water and indoor air.
You can explain how bacteria are grown and how their growth can be prevented. You can also explain the basic principles of microbial identification.
You are able to work aseptically and become familiar with the most important basic microbiological and microscopic methods.
You know how to interpret microbiological analysis results and assess their reliability.

Content

How are microbes classified and where do they appear?
What factors affect microbial growth?
What kind of risks do microbes cause in food, water and indoor air?
How to work aseptically and what kind of microbial cultivation techniques are used in education and how can microbes be identified?
How to interpret microbiological analysis results and assess their reliability?

Opiskelumateriaali

Learnissa oleva materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukaiset teoria- ja laboratoriotunnit

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja

Työhön integroitu oppimisväylä:
Alan yrityksessä tai organisaatiossa (esim. mikrobiologian laboratoriossa) työskentelevä voi suorittaa esim. opintojaksoon liittyvät laboraatiot osittain työpaikalla ja osoittaa osaamisensa näyttönä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti joku laboratoriovierailukäynti.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksossa teoriaosuus on 3 op ja laboraatiot 2 op. Teoriaosuuteen kuuluu tentti ja seminaarityö, laboraatioista tehdään 1 työselostus.

Opiskelijan työmäärä

135 h

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedon lähteistä
Pystyt hahmottamaan mikrobien vaikutuksia ympäristössä
Osaat käyttää tarkoituksen mukaisia mikrobiologisia analyysi- ja identifiointi menetelmiä ja tehdä tuloksistasi johtopäätöksiä
Osaat toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Arviointi:
Tentti 40 %
Laboraatiot 40 %
Seminaarityö 20 %

Enrollment

02.01.2023 - 15.01.2023

Timing

16.01.2023 - 16.04.2023

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Department of Forestry and Environmental Technology

Campus

Mikkeli Campus

Teaching languages
  • Finnish
Seats

20 - 40

Degree programmes
  • Degree Programme in Environmental Technology
Teachers
  • Tuula Kettunen
Teacher in charge

Tuula Kettunen

Scheduling groups
  • Pienryhmä 1 (Size: 0. Open UAS: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Size: 0. Open UAS: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Size: 0. Open UAS: 0.)
Groups
  • YTMI23KP
    Environmental Technology, full-time studies
Small groups
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3

Objective

You can describe the main structures of microbes, their general properties affecting their growth and reproduction in food, water and indoor air.
You can explain how bacteria are grown and how their growth can be prevented. You can also explain the basic principles of microbial identification.
You are able to work aseptically and become familiar with the most important basic microbiological and microscopic methods.
You know how to interpret microbiological analysis results and assess their reliability.

Content

How are microbes classified and where do they appear?
What factors affect microbial growth?
What kind of risks do microbes cause in food, water and indoor air?
How to work aseptically and what kind of microbial cultivation techniques are used in education and how can microbes be identified?
How to interpret microbiological analysis results and assess their reliability?

Opiskelumateriaali

Learnissä oleva opiskelumateriaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukaiset teoria- ja laboratoriotunnit

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti laboratoriovierailukäynti (esim. Eurofins)

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksossa teoriaosuus on 3 op ja laboraatiot 2 op. Arviointi muodostuu tentistä, seminaarityöstä ja laboratoriotyöselostuksista.

Opiskelijan työmäärä

135 h

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedon lähteistä
Pystyt hahmottamaan mikrobien vaikutuksia ympäristössä
Osaat käyttää tarkoituksen mukaisia mikrobiologisia analyysi- ja identifiointi menetelmiä ja tehdä tuloksistasi johtopäätöksiä
Osaat toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Arviointi:
Tentti 40 %
Laboraatiot 40 %
Seminaarityö 20 %

Enrollment

22.08.2022 - 28.08.2022

Timing

25.08.2022 - 18.12.2022

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Department of Forestry and Environmental Technology

Campus

Mikkeli Campus

Teaching languages
  • Finnish
Seats

20 - 36

Degree programmes
  • Degree Programme in Environmental Technology
Teachers
  • Tuula Kettunen
Teacher in charge

Tuula Kettunen

Groups
  • YTMI22SM
    Environmental Technology, part-time studies

Objective

You can describe the main structures of microbes, their general properties affecting their growth and reproduction in food, water and indoor air.
You can explain how bacteria are grown and how their growth can be prevented. You can also explain the basic principles of microbial identification.
You are able to work aseptically and become familiar with the most important basic microbiological and microscopic methods.
You know how to interpret microbiological analysis results and assess their reliability.

Content

How are microbes classified and where do they appear?
What factors affect microbial growth?
What kind of risks do microbes cause in food, water and indoor air?
How to work aseptically and what kind of microbial cultivation techniques are used in education and how can microbes be identified?
How to interpret microbiological analysis results and assess their reliability?

Opiskelumateriaali

Learnissa oleva materiaali

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukaiset teoria- ja laboratoriotunnit

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja

Työhön integroitu oppimisväylä:
Alan yrityksessä tai organisaatiossa (esim. mikrobiologian laboratoriossa) työskentelevä voi suorittaa esim. opintojaksoon liittyvät laboraatiot osittain työpaikalla ja osoittaa osaamisensa näyttönä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti joku laboratoriovierailukäynti.

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksossa teoriaosuus on 3 op ja laboraatiot 2 op. Teoriaosuuteen kuuluu tentti ja seminaarityö, laboraatioista tehdään 1 työselostus.

Opiskelijan työmäärä

135 h

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedon lähteistä
Pystyt hahmottamaan mikrobien vaikutuksia ympäristössä
Osaat käyttää tarkoituksen mukaisia mikrobiologisia analyysi- ja identifiointi menetelmiä ja tehdä tuloksistasi johtopäätöksiä
Osaat toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Arviointi:
Tentti 40 %
Laboraatiot 40 %
Seminaarityö 20 %

Enrollment

03.01.2022 - 16.01.2022

Timing

04.01.2022 - 30.04.2022

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Department of Forestry and Environmental Technology

Campus

Mikkeli Campus

Teaching languages
  • Finnish
Seats

20 - 40

Degree programmes
  • Degree Programme in Environmental Technology
Teachers
  • Tuula Kettunen
Teacher in charge

Tuula Kettunen

Scheduling groups
  • Pienryhmä 1 (Size: 16. Open UAS: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Size: 16. Open UAS: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Size: 16. Open UAS: 0.)
Groups
  • YTMI22KP
    Environmental Technology, full-time studies
Small groups
  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3

Objective

You can describe the main structures of microbes, their general properties affecting their growth and reproduction in food, water and indoor air.
You can explain how bacteria are grown and how their growth can be prevented. You can also explain the basic principles of microbial identification.
You are able to work aseptically and become familiar with the most important basic microbiological and microscopic methods.
You know how to interpret microbiological analysis results and assess their reliability.

Content

How are microbes classified and where do they appear?
What factors affect microbial growth?
What kind of risks do microbes cause in food, water and indoor air?
How to work aseptically and what kind of microbial cultivation techniques are used in education and how can microbes be identified?
How to interpret microbiological analysis results and assess their reliability?

Opiskelumateriaali

Learnissä oleva opiskelumateriaali.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Työjärjestyksen mukaiset teoria- ja laboratoriotunnit

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisesti laboratoriovierailukäynti (esim. Eurofins)

Tentit ja muut määräajat

Opintojaksossa teoriaosuus on 3 op ja laboraatiot 2 op. Arviointi muodostuu tentistä, seminaarityöstä ja laboratoriotyöselostuksista.

Opiskelijan työmäärä

135 h

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Osaat etsiä tietoa alan keskeisistä tiedon lähteistä
Pystyt hahmottamaan mikrobien vaikutuksia ympäristössä
Osaat käyttää tarkoituksen mukaisia mikrobiologisia analyysi- ja identifiointi menetelmiä ja tehdä tuloksistasi johtopäätöksiä
Osaat toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti

Arviointi:
Tentti 40 %
Laboraatiot 40 %
Seminaarityö 20 %