Siirry suoraan sisältöön

Erityisruokavalioasiakas asiakkaana (5 op)

Toteutuksen tunnus: AV00EL53-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

12.04.2021 - 25.04.2021

Ajoitus

15.09.2021 - 30.11.2021

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 20

Koulutus

  • Avoin ammattikorkeakoulu

Opettaja

  • Eeva Koljonen

Vastuuopettaja

Eeva Koljonen

Tavoitteet

Tavoitteen on oppia suunnittelemaan, toteuttamaan ja palvelemaan erityisruokavalioasiakkaan ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä tarpeita ravitsemussuositusten mukaisesti eri asiakaskohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) ja eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset ja ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden käyttö täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamisessa ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi ruokavalioiden toteuttamista asiakasturvallisesti ja viestintää.

Sisältö

Allergiat ja intoleranssiruokavaliot (mm. laktoosi-intoleranssi)
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (Food Map)
Asiakasviestintä ja turvallisuus

Opiskelumateriaali

Materiaali on pääosin Learnin alustalla sähköisinä linkkeinä, tallennettuina verkkoluentoina, e-kirjoina ja artikkeleina. Muu opiskelussa käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Yksilölliset oppimisväylät

• Opintojaksolla voit edetä omaan tahtiin.
• Opiskelu on pääosin itsenäistä työskentelyä, osan tehtävistä voi tehdä myös pari- tai pienryhmätyönä.
• Opinnoilla on suositusaikataulu, mutta jokainen voi edetä oman aikataulun mukaan.
• Aikaan sidottuja virtuaaliluentoja ei järjestetä, luennot ovat tallenteina opintojaksoalustalla.

TKI ja työelämäyhteistyö

Tieto on työelämässä sovellettavaa. Opintojaksoon kuuluva oppimistehtävän voi kytkeä työpaikalle.

Opiskelijan työmäärä

Opiskelijan työmäärä on 135 tuntia.

Toteutuksen osien kuvaus

Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus? ½ op?
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot ( vilja-allergia)? 1 op?
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit? 1 op?
Ruoka-allergiat? 1 op?
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ja intoleranssiruokavaliot? ½ op?
Syventävä case tehtävä ?1 op?

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

• Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä.
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen arvioitava case-tehtävä
• Arvosana muodostuu tehtävien ja verkkotenttien keskiarvon perusteella.

Esitietovaatimukset

Perustietämys ravitsemuksesta.