Siirry suoraan sisältöön

Kauhavalainen pitkähelapuukko (5 op)

Toteutuksen tunnus: AV00EL95-3001

Toteutuksen perustiedot


Ajoitus

08.09.2021 - 15.12.2021

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Avoin ammattikorkeakoulu

Opettaja

  • Tapani Eskola

Vastuuopettaja

Ari Hynynen

Ryhmät

  • AVERKV
    Avoimen erilliskoulutus

Tavoitteet

Valmistaa Kauhavalainen Pitkähelainen Puukko ja tuppi opettajan antamien ohjeiden mukaan työturvallisuusohjeita tiukasti noudattaen.

Sisältö

o puukon palkoterän valmistus
- taotaan terä hiiliteräksestä; terään jätetään noin sentin mittainen palko eli ricasso
- lämpökäsitellään terä; jännitysten poistohehkutus, nimikointi, karkaisu ja päästö
- terä hiotaan ja teroitetaan, sekä kiillotetaan
- tehdään ns. veriura terään, mahdollisuuksien mukaan
o pitkähelan valmistus
- leikataan 0,8 mm messinkilevystä kaavan mukainen kappale
- taivutetaan kartioksi ja kovajuotetaan sivut kiinni
- muotoillaan kartio helalestin päällä takoen
- asennetaan hela terään ja kiinnitetään se kutistumattomalla liimamassalla
o ylähelan valmistus
- ylähela tehdään hiekkavalutyönä
- perinteiset mallit ovat hevosenpää, ponsipää ja nuppipää
- valettu hela puhdistetaan, viilataan ja hiotaan kauniiksi
o pään eli kahvan valmistus
- pää tehdään puusta tai tuohilevyistä
- väliheloina käytetään selluloidilevyjä perinteisesti
- kahva niitataan kiinni terän ruotoon
o sorkoupotus
- koristetaan pään tuohiosa sorko- eli metallinauhaupotuksella
- tavallisesti käytetään perinteisiä sorkokuvia
- viimeistellään sorkotyö; viilataan tuohen tasalle ja hiotaan jäyste pois, kiillotetaan
o puukon viimeistely
- helojen kaiverrukset trambuleeraamalla
- halutessaan voi valmistaa myös itselleen trambuleeraus-stikkelin
- kahvan puu / tuohiosan värjäys
- lopuksi vahakiillotus
o seuraavaksi tupenvalmistaminen
- perehdytään heloitetun tupen valmistamisohjeeseen huolella
- aloitetaan pitkähelapuukolle tupen tekeminen ohjeen mukaan

Arviointiasteikko

1-5

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä: Ari Hynynen, etunimi.sukunimi@xamk.fi