Ruokapalvelut (5 op)
Toteutuksen tunnus: MR00AF02-3006
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
15.08.2019 - 30.08.2019
Ajoitus
01.08.2019 - 31.12.2019
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
1 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
Opettaja
- Tiina Tuovinen
Vastuuopettaja
Tiina Tuovinen
Ryhmät
-
MRMI19KPMatkailu- ja palveluliiketoiminta, päivätoteutus
Tavoitteet
Osoitat perehtyneisyytesi ruokatuotantotapoihin ja ruokapalvelujärjestelmiin ja osaat arvioida järjestelmien soveltuvuutta eri tilanteisiin. Osoitat perehtyneisyytesi kahvila-, kokous-, ruokapalveluiden suunnitteluun ja toteuttamisen eri mahdollisuuksiin. Osaat suunnitella, tuottaa, valmistaa ja tarjoilla terveyttä edistäviä ja erilaisille asiakasryhmille sopivia ruokapalveluita työryhmässä. Osaat käyttää ja hyödyntää ravitsemisalan tuotannonohjausjärjestelmää suunnittelussa. Osaat hinnoitella ruokapalveluja ja arvioida henkilöstötarvetta eri tilanteissa.
Sisältö
Millaisia tuotantotapoja ja ruokapalvelujärjestelmiä hotelli-, ravintola- ja catering alalla käytetään? Miten suunnitellaan ja toteutetaan kahvila-, ravintola- ja cateringpalveluja eri asiakasryhmille? Miten voidaan hyödyntää tuotannonohjausjärjestelmää alan palvelujen toteuttamisessa? Miten hinnoitellaan ruokapalveluja ja suunnitellaan henkilöstön käyttöä eri tilanteissa?
Aika ja paikka
Ota yhteys opettajaan.
Opiskelumateriaali
Moodlessa
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojaksolla perehdytään erilaisiin ruokatuotantotapoihin, ruokapalvelujärjestelmiin ja arvioidaan järjestelmien soveltuvuutta eri tilanteisiin. Lähitunneilla opiskellaan ruokapalvelujen Jamix tuotannonohjausjärjestelmän periaatteet ja soveltaminen ateria - ja ruokalistasuunnittelussa, hinnoittelussa ja lisäksi ravitsemuksen ja ostotoimintojen näkökulmasta. Lisäksi opiskellaan aterioiden suunnittelua, koostamista ja toteuttamista.Opintojaksoon kuuluu ohjattua käytännön työskentelyä ruokapalveluissa ( Kasarmin Kampuksen ravintolat) eri liike-ideoin toimivissa yksiköissä tai tilausruokapalveluissa.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Jos työskentelet ruokapalveluissa ja haluat kytkeä opintojakson suorittamisen työhön, niin ole yhteydessä opintojakson vastaavan opettajaan sopiaksesi suoritustavasta.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ota yhteys opettajaan.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Jos työskentelet ruokapalveluissa ja haluat kytkeä opintojakson suorittamisen työhön, niin ole yhteydessä opintojakson vastaavan opettajaan sopiaksesi suoritustavasta.
Opiskelijan työmäärä
Jamix tuotannonohjausjärjestelmä ja sen soveltaminen 1 op
Aterian suunnittelu ja toteutus 2 op
Ruokatuotannon tavat ja - ja järjestelmät 1 op
Työskentelyä ruokapalveluissa 1 op
Lisätietoja opiskelijoille
Ruuanvalmistuksen ja ravitsemuksen perusosaaminen edeltävyysehto.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri tilanteissa b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita f. toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu itsearviointiin, ryhmässä tapahtuvaan arviointikeskusteluun, vertaisarviointiin, tehtävien palautteeseen ja työelämästä saatuun arviointiin.
Jamix tuotannonohjausjärjestelmä ja sen soveltaminen 1 op arv. 1-5
Aterian suunnittelu ja toteutus ryhmätyö 2 op 1-5
Ruokatuotannon tavat ja - ja järjestelmät 1 op 1-5
Työskentely ruokapalveluissa 1 op Hyväksytty. Aktiivinen osallistuminen korottaa arvosanaa.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa
a. käyttää ammattikäsitteitä ruokapalvelutyössä ja näyttää tietoperustaan liittyvän osaamisensa työtehtävissä toimiessaan
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita yksittäisissä tilanteissa
c. suoriutua yksittäisistä ruokapalvelujen tehtävistä
d. ottaa huomioon toiminnassaan asiakkaat, käyttäjät ja kohderyhmät toimiessaan ruokapalvelutehtävissä
e. käyttää ohjatusti keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia tiimin jäsenenä
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa
a. käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri tilanteissa
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa tehtäväkokonaisuuksia
d. toimia asiakkaiden, käyttäjien, kohderyhmien kanssa
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita
f. toimia ryhmän jäsenenä tavoitteellisesti
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
a. käyttää ruokapalvelun työtehtävissä asiantuntevasti ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutua sujuvasti ruokapalveluiden erilaisista tehtäväkokonaisuuksista
d. perustella toimintaansa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa
e. soveltaa oman alan keskeisiä malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita työtehtävissä
f. huolehtia tiimi toiminnasta
Esitietovaatimukset
Ruuanvalmistuksen ja ravitsemuksen perusosaaminen