Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistämisen perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: SH00AC85-3033

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.12.2019 - 10.01.2020

Ajoitus

03.02.2020 - 29.05.2020

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Terveysalan ja ensihoidon koulutusyksikkö

Toimipiste

Kotkan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sairaanhoitajakoulutus

Opettaja

  • shktvirtuaali
  • Sari Engelhardt

Vastuuopettaja

Sari Engelhardt

Ryhmät

  • SHKT19SP
    Sairaanhoitaja, päivätoteutus

Tavoitteet

Kliininen hoitotyö
• osaat soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä

Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen
• ymmärrät yhteiskunnallisen päätöksenteon ja rakenteiden yhteydet terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä
• ymmärrät terveyden edistämisen taloudellisia lähtökohtia
• ymmärrät terveyden edistämisen periaatteita ja osaat toimia terveyden edistämisen arvolähtökohtien mukaisesti
• kykenet tunnistamaan ja arvioimaan väestön terveydentilaa ja hyvinvointia ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä yksilön ja yhteisön tasolla
• kykenet hyödyntämään olemassa olevaa tietoa (esim. rekisterit ja tilastot) väestön terveyshaasteista yksilön ja yhteisön tasolla
• kykenet tunnistamaan kansanterveysongelmia aiheuttavia tekijöitä
• kykenet ehkäisemään riskitekijöitä, jotka heikentävät terveyttä ja toiminta- sekä työkykyä ja johtavat toiminnan vajavuuksiin sekä kykenet puuttumaan niihin varhain

Sisältö

Kliininen hoitotyö
• ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
• ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
• eri-ikäisen väestön terveyshaasteet

Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen
• terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyvä lainsäädäntö, valtakunnalliset ohjeistukset ja ohjelmat sekä kansainväliset ja kansalliset suositukset
• tieto palvelujärjestelmän kyvystä vastata väestön terveystarpeisiin
• terveyden edistämisen taloudelliset näkökulmat ml. kustannusvaikuttavuus
• terveyden edistämisen etiikka ja periaatteet
• terveyden edistämisen eri tasot (yksilö, yhteisö ja yhteiskunta) ja toimintamuodot (promootio ja preventio)
• väestön terveyden ja hyvinvoinnin tilanne (voimavarat ja haasteet) ja terveyteen yhteydessä olevat tekijät (suojaavat ja kuormittavat tekijät)
• terveyden edistämisen tasot (yksilö, yhteisö ja yhteiskunta) ja toimintamuodot (promootio ja preventio)
• terveyserojen ja syrjäytymisen taustalla olevat tekijät (sosioekonominen asema)
• kansanterveyttä vähentävät tekijät ja niiden ehkäisy
• terveystottumusten yhteys terveyteen, riskikäyttäytymisen ehkäisy
• seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistäminen
• riskitekijöiden varhainen tunnistaminen ja tuen kohdentaminen tukea tarvitseville

Aika ja paikka

Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Moodlen materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.

Opiskelumateriaali

Opintojakson materiaali on ilmoitettu Moodlessa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Ravitsemusterveyden osuus (2 op.) järjestetään lähiopetuksena.
Yleisen terveyden edistämisen osuudesta (3 op) ei tässä toteutuksessa järjestetä lähiopetusta.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Moodlen materiaalien ja tehtävien avulla verkossa.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

TKI ja työelämäyhteistyö

Ei ole.

Tentit ja muut määräajat

Uusintatentit suoritetaan examissa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei ole käytössä tässä toteutuksessa.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson toteutus mahdollistaa opiskelijalle oman työnsä suunnittelun niin että opintojakson työmäärä (5 x 27 tuntia) jakaantuu tasaisesti ja kuormittamatta.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson opetuksesta vastaavat Sari Engelhardt (3 op., yleinen terveyden edistäminen) ja tuntiopettaja, ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo (2 op., ravitsemusterveys).

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Yleinen terveyden edistäminen: tehtävien palauttaminen määräajassa.
Ravitsemusterveys: hyväksytysti suoritettu tentti.

Hylätty (0)

Opiskelija ei palauta tehtäviä määräajassa ja /tai ei saa hyväksyttyä tulosta tentissä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa.
Tietojen soveltamisen taso osoittautuu heikoksi ja perustietojen hallinnassa on selviä puutteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa.
Tietojen soveltaminen on hyvällä tasolla ja perustiedot ovat hallinnassa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on palauttanut tehtävät annetussa määräajassa.
Opiskelija soveltaa hyvin hallitsemiaan perustietoja luovasti ja hahmottaa laajempia kokonaisuuksia terveyden edistämisessä.