Vegaania ja kasvisruokaa terveellisesti ja turvallisesti (3 op)
Toteutuksen tunnus: AV00DV78-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
15.08.2020 - 04.09.2020
Ajoitus
14.09.2020 - 13.11.2020
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 150
Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Laura Pulkkinen
Vastuuopettaja
Laura Pulkkinen
Tavoitteet
Opintojaksolla perehdytään tavallisimpiin kasvisruokasuuntauksiin sekä vegaaniruokaan. Opitaan täyspainoisen vegaaniruuan koostamisen periaatteet ja tutustutaan uusiin proteiininlähteisin ja kasviruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin, valintaperusteisiin myös hiilijalanjäljen näkökulmasta.
Sisältö
Kasvisruokasuuntaukset ja vegaaniruoka. Miten ja millaisin elintarvikevalinnoin koostetaan täysipainoinen ja terveellinen kasvis- ja vegaaniruoka. Erityisesti tarkastelun kohteena ovat erilaiset proteiinin lähteet kasvisruokavaliossa ja niiden sopivuus eri käyttötarkoituksiin. Tutuksi tulevat papu- ja soijatuotteet, kaura- ja härkäpapuvalmisteet, sieniproteiinit ja muut uudet kasviproteiini- ja kasvimaitovalmisteet, siemenet, pähkinät ja viljatuotteet.
Opiskelumateriaali
Kasviruokaa viisaasti. 2019. Duodecim. Voutilainen, Eeva; Soisalo,Raili; Elorinne, Anna-Liisa; Atula, Saara.
Muu materiaali on verkko-oppimisalustalla, myös nauhoitetut verkkoluennot.
Yksilölliset oppimisväylät
Aluksi opintojaksolla tutustutaan ravitsemissuositusten ja tutkitun tiedon lähtökohdista terveellisen ja turvallisen vegaani- ja kasviruuan koostamiseen. Tietoa voi soveltaa ammatissa toimiessa, mutta myös oman ja /tai asiakkaan ravitsemuksen parantamiseksi. Opintojaksolla tutustutaan kasviruokavaliossa käytettäviin proteiininlähteisiin ja uusiin elintarvikkeisiin.
Opintojakso toteutetaan verkossa. Opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin ja pääosin haluamassaan järjestyksessä. Opintojaksoon sisältyy verkkokeskustelua, tehtäviä ja osaamista varmistavia verkkotestejä, lisäksi opintojaksolla on 1 op laajuinen kehittämistehtävä, jonka voi tehdä yksin, parityönä tai pienryhmässä ja tehtävän voi kytkeä omaan työhön.
Tentit ja muut määräajat
Tehtävät ja testit verkko-oppimisalustalla.
Opiskelijan työmäärä
Ravitsemussuositukset ja täysipainoinen kasvisruoka (Testi)1 op
Ruokavalion koostaminen ja elintarvikkeet kasvisruokavalioissa( Luennot ja keskustelu)1 op
Osaamista syventävä ja soveltava tehtävä (case tehtävä)1 op
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotestit ja tehtävät hyväksytty/ hylätty, voi uusia
Verkkokeskustelu: hyväksytty/ hylätty
Case tehtävät: hyväksytty/ täydennettävä/ vertaispalaute ja opettajan palaute
Lisätiedot
Arviointi hyväksytty/ täydennettävä.