Siirry suoraan sisältöön

Ikääntyvien mielenterveys-, päihde- ja vammaistyö (5 op)

Toteutuksen tunnus: 505300914-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

20.08.2018 - 07.09.2018

Ajoitus

01.08.2018 - 14.12.2018

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sosiaalialan ja toimintakyvyn edistämisen koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Geronomikoulutus

Opettaja

  • Marko Raitanen
  • Merja Laitoniemi
  • Ann-Mari Sippu

Vastuuopettaja

Merja Laitoniemi

Ryhmät

  • GE16SA
    Geronomi, monimuoto

Tavoitteet

- tuntee ikääntyvien keskeisiä mielenterveyttä uhkaavia tekijöitä, mielenterveysongelmia ja psyykkisiä sairauksia - tuntee keskeisiä mielenterveystyön ja psykiatrisen hoidon auttamismenetelmiä - osaa kohdata ammatillisesti haasteellista käyttäytymistä ymmärtäen ikääntyvän yksilöllisyyttä - tuntee päihdehoitotyön tietoperustaa, toimintaa ja menetelmiä - tuntee ikääntyvien päihteidenkäyttöön liittyviä erityispiirteitä ja päihdehoitotyön tutkimuksia - osaa ottaa puheeksi ikääntyvien päihteidenkäyttöä, kykenee hoitamaan ja ohjaamaan asiakasta ja omaisia päihdeasioissa. - on perehtynyt ikääntyvien lääkehoidon erityispiirteisiin, lääkehoidon ohjaukseen, sivu- ja haittavaikutuksiin sekä moniammatilliseen yhteistyöhön lääkehoidossa. - ymmärtää vammaisuuden monimuotoisuuden ja sen vaikutuksia ikääntyvillä henkilöillä - tuntee vammaispoliittisia ohjelmia ja toimintaperiaatteita sekä lakeja, palveluita ja yhteiskunnan tukijärjestelmiä - osaa moniammatillisen kuntouksen menetelmiä ja toimintamuotoja

Sisältö

Ikääntyvien mielenterveys: Ikääntyvien mielenterveyteen vaikuttavia suojaavia ja uhkaavia tekijöitä. Keskeiset ikääntyvien mielenterveyshäiriöt ja psyykkiset sairaudet. Mielenterveystyön ja psykiatrisen hoidon menetelmiä ikääntyvän kohdalla. Oma toiminta ja sen arviointi Ikääntyvien päihdehoitotyö: Päihdehoitotyön tietoperusta, toiminta ja menetelmät. Ikääntyvien päihteidenkäytön erityispiirteet, puheeksiottaminen, hoitaminen ja ohjaaminen Kuntoutus ja vammaistyö: Vammaisuutta koskevan tiedon ja kokemuksen lisääminen ja jäsentäminen sekä omien asenteiden tutkiminen. Tutustuminen lakeihin, palveluihin ja tukeen yhteiskunnassa. Vammaispoliittisten ohjelmien tavoitteiden ja toimintaperiaatteiden tunteminen. Kuntoutuksen mieltäminen laaja-alaisena ja moniammatillisena toimintana ja perehtyminen kuntoutuksen eri toimintamuotoihin. Asiakkaan toimintakyvyn arviointiin ja tukemiseen harjaantuminen ja kuntouttavan työotteen omaksuminen.

Aika ja paikka

Opiskelija voi osallistua opintojaksolle aikaisemmassa vaiheessa opintoja tai hänellä on vastaavan tasoiset ja sisältöiset opinnot suoritettuna

Opiskelumateriaali

Ikääntyvien mielenterveyden pakollinen oppimateriaali:
Haarni I. (toim.): Ikääntyvä mieli. Mielen hyvinvointia vanhetessa. 2014. Suomen Mielenterveysseura
Kiviniemi L., Läksy M-L., Matinlauri T., Nevalinen K., Ruotslainen K., Seppänen U-M., Vuokila-Oikkonen P. (toim.): Minä mielenterveystyön tekijänä.Luvut 4-8. 2007 tai 2014. Edita.
Kuhanen C., Oittinen P., Kanerva A., Seuri T., Schub ert C.: Mielenterveyshoitotyö. Luvut 4-5. 2010 tai uudemmat painokset. WSOY.
Rolfner Suvanto, S.: Vanhuspalveluiden ja psykiatrian välimaastossa. Mielenterveysongelmista kärsivän ikäihmisen kohtaaminen ja hoito. 2015. Suomen Mielenterveysseura.
Saarenheimo M.: Vanhuus ja mielenterveys. Arkielämän näkökulma. 2003. WSOY.
Muu oppimateriaali osoitetaan opintojakson osien alkaessa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Opintojakso toteutetaan työviikkopohjaisena ja sisältää kolme osaa: mielenterveys, päihdetyö ja vammaistyö. Ikääntyvien mielenterveys-osa sisältää kaksi (2) lähiopetuskertaa: orientaatio ja keskusteleva aloitusluento sekä work shop (pakollinen läsnäolo).
Ikääntyvien päihdehoitotyö-osa sisältää kaksi (2) lähiopetuskertaa: keskusteleva luentokerta sekä pienryhmätöiden esityskerta.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Opiskelija voi osallistua opintojaksolle aikaisemmassa vaiheessa opintoja tai hänellä on vastaavan tasoiset ja sisältöiset opinnot suoritettuna

Opiskelijan työmäärä

1 op = 27 opiskelijan työtä

Lisätietoja opiskelijoille

Ikääntyvien mielenterveystyö, opettaja Merja Laitoniemi merja.laitoniemi@xamk.fi
Ikääntyvien päihdehoitotyö, opettaja Marko Raitanen marko.raitanen@xamk.fi
Ikääntyvien vammaistyö, opettaja Ann-Mari Dufva ann-mari.dufva@xamk.fi

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen sekä annettujen tehtävien suorittaminen hyväksytysti tehtäväkohtaiset arviointimenetelmät ja niiden perusteet annetaan kunkin osan aloituskerralla.Palaute annetaan ryhmäpalautteena.