Siirry suoraan sisältöön

Hyvinvointia ruuasta 3: Terveyttä edistävää ruokaa ikääntyvälleLaajuus (5 op)

Tunnus: AV00ES74

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Tavoitteena on oppia tuntemaan ikääntymisen vaikutukset ravinnontarpeeseen ja toimintakykyyn, ikääntyneiden ruokasuositukset ja ikääntyvän ruokailun järjestämisen vaihtoehtoja eri tilanteissa. Tavoitteena on oppia menetelmiä, joilla arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa, ravinnon tarpeeseen ja syömiseen liittyviä haasteita ja tunnistamaan keinoja vajaa- ja aliravitsemusravitsemustilan korjaamiseen ja parantamiseen sekä terveyttä edistävän ja toimintakykyä ylläpitävän hyvinvointia lisäävän ruokailun järjestämiseen myös erityistilanteissa.

Sisältö

Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen

Esitietovaatimukset

Ravitsemuksen perustietojen hallinta on eduksi opintojaksolla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa

Ajoitus

13.02.2023 - 13.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 300

Koulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Eeva Koljonen
Vastuuopettaja

Eeva Koljonen

Ryhmät
  • YTSMIMRNY23
    Korkeakoulujen yhteiset MRNY

Tavoitteet

Tavoitteena on oppia tuntemaan ikääntymisen vaikutukset ravinnontarpeeseen ja toimintakykyyn, ikääntyneiden ruokasuositukset ja ikääntyvän ruokailun järjestämisen vaihtoehtoja eri tilanteissa. Tavoitteena on oppia menetelmiä, joilla arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa, ravinnon tarpeeseen ja syömiseen liittyviä haasteita ja tunnistamaan keinoja vajaa- ja aliravitsemusravitsemustilan korjaamiseen ja parantamiseen sekä terveyttä edistävän ja toimintakykyä ylläpitävän hyvinvointia lisäävän ruokailun järjestämiseen myös erityistilanteissa.

Sisältö

Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen

Opiskelumateriaali

Opintojakson materiaali on Learn alustalla verkkoluentoina, emateriaalina.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opintojakso suoritetaan Learn alustalla.

Opintojakson keskeiset teemat ovat:
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson harjoitustehtäviä on mahdollista kytkeä omaan työhön tai lähipiiriin.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojaksolla voi edetä joustavasti omaan tahtiin, suoritusaikaa on hyvä varata 2-3 kk.
Verkkotentit voi suorittaa omatahtisesti

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 op x 27 h eli yhteensä 135 h opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen

Lisätietoja opiskelijoille

Tämä on Xamk Pulsen opintojakso, johon on varattu 20 paikkaa Xamkin tutkinto-opiskelijoille.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentit ja testit arvioidaan arvosanalla 1-5, keskustelu- ja harjoitustehtävissä käytettään vertaispalautetta ja arvioidaan hyväksytty/ hylätty.
Kokonaisarvosana muodostuu arvioitavien tehtävien perusteella.

Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa

Esitietovaatimukset

Ravitsemuksen perustietojen hallinta on eduksi opintojaksolla.

Ilmoittautumisaika

07.11.2022 - 01.10.2023

Ajoitus

13.02.2023 - 13.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Avoin AMK ja täydennyskoulutus

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

1 - 20

Koulutus
  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
  • Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
  • Eeva Koljonen
Vastuuopettaja

Eeva Koljonen

Ryhmät
  • VV2022-2023
    Valinnaiset opinnot 2022-2023
  • VV2023-2024
    Valinnaiset opinnot 2023-2024

Tavoitteet

Tavoitteena on oppia tuntemaan ikääntymisen vaikutukset ravinnontarpeeseen ja toimintakykyyn, ikääntyneiden ruokasuositukset ja ikääntyvän ruokailun järjestämisen vaihtoehtoja eri tilanteissa. Tavoitteena on oppia menetelmiä, joilla arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa, ravinnon tarpeeseen ja syömiseen liittyviä haasteita ja tunnistamaan keinoja vajaa- ja aliravitsemusravitsemustilan korjaamiseen ja parantamiseen sekä terveyttä edistävän ja toimintakykyä ylläpitävän hyvinvointia lisäävän ruokailun järjestämiseen myös erityistilanteissa.

Sisältö

Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen

Opiskelumateriaali

Opintojakson materiaali on Learn alustalla verkkoluentoina, emateriaalina.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opintojakso suoritetaan Learn alustalla.

Opintojakson keskeiset teemat ovat:
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson harjoitustehtäviä on mahdollista kytkeä omaan työhön tai lähipiiriin.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojaksolla voi edetä joustavasti omaan tahtiin, suoritusaikaa on hyvä varata 2-3 kk.
Verkkotentit voi suorittaa omatahtisesti

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 op x 27 h eli yhteensä 135 h opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen

Lisätietoja opiskelijoille

Tämä on Xamk Pulsen opintojakso, johon on varattu 20 paikkaa Xamkin tutkinto-opiskelijoille.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentit ja testit arvioidaan arvosanalla 1-5, keskustelu- ja harjoitustehtävissä käytettään vertaispalautetta ja arvioidaan hyväksytty/ hylätty.
Kokonaisarvosana muodostuu arvioitavien tehtävien perusteella.

Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa

Esitietovaatimukset

Ravitsemuksen perustietojen hallinta on eduksi opintojaksolla.