Hyvinvointia ruuasta 3: Terveyttä edistävää ruokaa ikääntyvälleLaajuus (5 op)
Tunnus: AV00ES74
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Tavoitteena on oppia tuntemaan ikääntymisen vaikutukset ravinnontarpeeseen ja toimintakykyyn, ikääntyneiden ruokasuositukset ja ikääntyvän ruokailun järjestämisen vaihtoehtoja eri tilanteissa. Tavoitteena on oppia menetelmiä, joilla arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa, ravinnon tarpeeseen ja syömiseen liittyviä haasteita ja tunnistamaan keinoja vajaa- ja aliravitsemusravitsemustilan korjaamiseen ja parantamiseen sekä terveyttä edistävän ja toimintakykyä ylläpitävän hyvinvointia lisäävän ruokailun järjestämiseen myös erityistilanteissa.
Sisältö
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
Esitietovaatimukset
Ravitsemuksen perustietojen hallinta on eduksi opintojaksolla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa
Ajoitus
13.02.2023 - 13.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 300
Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Ryhmät
-
YTSMIMRNY23Korkeakoulujen yhteiset MRNY
Tavoitteet
Tavoitteena on oppia tuntemaan ikääntymisen vaikutukset ravinnontarpeeseen ja toimintakykyyn, ikääntyneiden ruokasuositukset ja ikääntyvän ruokailun järjestämisen vaihtoehtoja eri tilanteissa. Tavoitteena on oppia menetelmiä, joilla arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa, ravinnon tarpeeseen ja syömiseen liittyviä haasteita ja tunnistamaan keinoja vajaa- ja aliravitsemusravitsemustilan korjaamiseen ja parantamiseen sekä terveyttä edistävän ja toimintakykyä ylläpitävän hyvinvointia lisäävän ruokailun järjestämiseen myös erityistilanteissa.
Sisältö
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
Opiskelumateriaali
Opintojakson materiaali on Learn alustalla verkkoluentoina, emateriaalina.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opintojakso suoritetaan Learn alustalla.
Opintojakson keskeiset teemat ovat:
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson harjoitustehtäviä on mahdollista kytkeä omaan työhön tai lähipiiriin.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojaksolla voi edetä joustavasti omaan tahtiin, suoritusaikaa on hyvä varata 2-3 kk.
Verkkotentit voi suorittaa omatahtisesti
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus on 5 op x 27 h eli yhteensä 135 h opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
Lisätietoja opiskelijoille
Tämä on Xamk Pulsen opintojakso, johon on varattu 20 paikkaa Xamkin tutkinto-opiskelijoille.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit ja testit arvioidaan arvosanalla 1-5, keskustelu- ja harjoitustehtävissä käytettään vertaispalautetta ja arvioidaan hyväksytty/ hylätty.
Kokonaisarvosana muodostuu arvioitavien tehtävien perusteella.
Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa
Esitietovaatimukset
Ravitsemuksen perustietojen hallinta on eduksi opintojaksolla.
Ilmoittautumisaika
07.11.2022 - 01.10.2023
Ajoitus
13.02.2023 - 13.12.2023
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 20
Koulutus
- Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Ryhmät
-
VV2022-2023Valinnaiset opinnot 2022-2023
-
VV2023-2024Valinnaiset opinnot 2023-2024
Tavoitteet
Tavoitteena on oppia tuntemaan ikääntymisen vaikutukset ravinnontarpeeseen ja toimintakykyyn, ikääntyneiden ruokasuositukset ja ikääntyvän ruokailun järjestämisen vaihtoehtoja eri tilanteissa. Tavoitteena on oppia menetelmiä, joilla arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa, ravinnon tarpeeseen ja syömiseen liittyviä haasteita ja tunnistamaan keinoja vajaa- ja aliravitsemusravitsemustilan korjaamiseen ja parantamiseen sekä terveyttä edistävän ja toimintakykyä ylläpitävän hyvinvointia lisäävän ruokailun järjestämiseen myös erityistilanteissa.
Sisältö
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
Opiskelumateriaali
Opintojakson materiaali on Learn alustalla verkkoluentoina, emateriaalina.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Opintojakso suoritetaan Learn alustalla.
Opintojakson keskeiset teemat ovat:
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson harjoitustehtäviä on mahdollista kytkeä omaan työhön tai lähipiiriin.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opintojaksolla voi edetä joustavasti omaan tahtiin, suoritusaikaa on hyvä varata 2-3 kk.
Verkkotentit voi suorittaa omatahtisesti
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus on 5 op x 27 h eli yhteensä 135 h opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
Lisätietoja opiskelijoille
Tämä on Xamk Pulsen opintojakso, johon on varattu 20 paikkaa Xamkin tutkinto-opiskelijoille.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit ja testit arvioidaan arvosanalla 1-5, keskustelu- ja harjoitustehtävissä käytettään vertaispalautetta ja arvioidaan hyväksytty/ hylätty.
Kokonaisarvosana muodostuu arvioitavien tehtävien perusteella.
Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa
Esitietovaatimukset
Ravitsemuksen perustietojen hallinta on eduksi opintojaksolla.