Well-being from food 3: Health-promoting food for seniorsLaajuus (5 cr)
Code: AV00ES74
Credits
5 op
Teaching language
- Finnish
Objective
Tavoitteena on oppia tuntemaan ikääntymisen vaikutukset ravinnontarpeeseen ja toimintakykyyn, ikääntyneiden ruokasuositukset ja ikääntyvän ruokailun järjestämisen vaihtoehtoja eri tilanteissa. Tavoitteena on oppia menetelmiä, joilla arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa, ravinnon tarpeeseen ja syömiseen liittyviä haasteita ja tunnistamaan keinoja vajaa- ja aliravitsemusravitsemustilan korjaamiseen ja parantamiseen sekä terveyttä edistävän ja toimintakykyä ylläpitävän hyvinvointia lisäävän ruokailun järjestämiseen myös erityistilanteissa.
Content
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
Qualifications
Ravitsemuksen perustietojen hallinta on eduksi opintojaksolla.
Assessment criteria, good (3)
Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa
Timing
13.02.2023 - 13.12.2023
Number of ECTS credits allocated
5 op
Virtual portion
5 op
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Open UAS and Continuing education
Campus
Ecampus
Teaching languages
- Finnish
Seats
1 - 300
Degree programmes
- Open University of Applied Sciences
Teachers
- Eeva Koljonen
Teacher in charge
Eeva Koljonen
Groups
-
YTSMIMRNY23Korkeakoulujen yhteiset MRNY
Objective
Tavoitteena on oppia tuntemaan ikääntymisen vaikutukset ravinnontarpeeseen ja toimintakykyyn, ikääntyneiden ruokasuositukset ja ikääntyvän ruokailun järjestämisen vaihtoehtoja eri tilanteissa. Tavoitteena on oppia menetelmiä, joilla arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa, ravinnon tarpeeseen ja syömiseen liittyviä haasteita ja tunnistamaan keinoja vajaa- ja aliravitsemusravitsemustilan korjaamiseen ja parantamiseen sekä terveyttä edistävän ja toimintakykyä ylläpitävän hyvinvointia lisäävän ruokailun järjestämiseen myös erityistilanteissa.
Content
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
Opiskelumateriaali
Opintojakson materiaali on Learn alustalla verkkoluentoina, emateriaalina.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso suoritetaan Learn alustalla.
Opintojakson keskeiset teemat ovat:
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson harjoitustehtäviä on mahdollista kytkeä omaan työhön tai lähipiiriin.
Tentit ja muut määräajat
Opintojaksolla voi edetä joustavasti omaan tahtiin, suoritusaikaa on hyvä varata 2-3 kk.
Verkkotentit voi suorittaa omatahtisesti
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus on 5 op x 27 h eli yhteensä 135 h opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
Further information
Tämä on Xamk Pulsen opintojakso, johon on varattu 20 paikkaa Xamkin tutkinto-opiskelijoille.
Evaluation scale
1-5
Assessment criteria, good (3)
Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa
Assessment methods and criteria
Tentit ja testit arvioidaan arvosanalla 1-5, keskustelu- ja harjoitustehtävissä käytettään vertaispalautetta ja arvioidaan hyväksytty/ hylätty.
Kokonaisarvosana muodostuu arvioitavien tehtävien perusteella.
Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa
Qualifications
Ravitsemuksen perustietojen hallinta on eduksi opintojaksolla.
Enrollment
07.11.2022 - 01.10.2023
Timing
13.02.2023 - 13.12.2023
Number of ECTS credits allocated
5 op
Virtual portion
5 op
Mode of delivery
Distance learning
Unit
Open UAS and Continuing education
Campus
Ecampus
Teaching languages
- Finnish
Seats
1 - 20
Degree programmes
- Degree Programme in Tourism and Service Business
- Open University of Applied Sciences
Teachers
- Eeva Koljonen
Teacher in charge
Eeva Koljonen
Groups
-
VV2022-2023Optional studies 2022-2023
-
VV2023-2024Optional studies 2023-2024
Objective
Tavoitteena on oppia tuntemaan ikääntymisen vaikutukset ravinnontarpeeseen ja toimintakykyyn, ikääntyneiden ruokasuositukset ja ikääntyvän ruokailun järjestämisen vaihtoehtoja eri tilanteissa. Tavoitteena on oppia menetelmiä, joilla arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa, ravinnon tarpeeseen ja syömiseen liittyviä haasteita ja tunnistamaan keinoja vajaa- ja aliravitsemusravitsemustilan korjaamiseen ja parantamiseen sekä terveyttä edistävän ja toimintakykyä ylläpitävän hyvinvointia lisäävän ruokailun järjestämiseen myös erityistilanteissa.
Content
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
Opiskelumateriaali
Opintojakson materiaali on Learn alustalla verkkoluentoina, emateriaalina.
Yksilölliset oppimisväylät
Opintojakso suoritetaan Learn alustalla.
Opintojakson keskeiset teemat ovat:
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojakson harjoitustehtäviä on mahdollista kytkeä omaan työhön tai lähipiiriin.
Tentit ja muut määräajat
Opintojaksolla voi edetä joustavasti omaan tahtiin, suoritusaikaa on hyvä varata 2-3 kk.
Verkkotentit voi suorittaa omatahtisesti
Opiskelijan työmäärä
Opintojakson laajuus on 5 op x 27 h eli yhteensä 135 h opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Ikääntymisen aiheuttamat muutosten vaikutus ravinnon tarpeeseen
Ikääntyneen ruoka- ja ravitsemussuositukset
Terveyttä ja toimintakykyä edistävä ruoka
Ravinnon tarpeen arviointimenetelmiä ja ali - ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito
Ravitsemuksen erityistilanteet ja erityisruokavalioiden toteuttaminen
Further information
Tämä on Xamk Pulsen opintojakso, johon on varattu 20 paikkaa Xamkin tutkinto-opiskelijoille.
Evaluation scale
1-5
Assessment criteria, good (3)
Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa
Assessment methods and criteria
Tentit ja testit arvioidaan arvosanalla 1-5, keskustelu- ja harjoitustehtävissä käytettään vertaispalautetta ja arvioidaan hyväksytty/ hylätty.
Kokonaisarvosana muodostuu arvioitavien tehtävien perusteella.
Opiskelija
• hallitsee opintojaksoon liittyvät keskeisen käsitteistön
• tuntee ikääntymisen vaikutuksen ravitsemustilaan ja toimintakykyyn
• tuntee ikääntyneiden ruokasuositukset ja ravinnontarpeen erityispiirteet ja hyvän ja terveyttä edistävän ja ylläpitävän ruokailun järjestämisen tavat kotona ja suositukset hoitolaitoksessa järjestettävistä ruokapalveluista
• osaa arvioida ikääntyneen henkilön ravitsemustilaa ja syömiseen liittyviä haasteita ja tietää ja hallitsee keinot ravitsemustilan korjaamiseksi
• tuntee keskeiset periaatteet ja tavat ruokapalvelujen hankinnan ja järjestämiseksi
• tuntee moniammatillisen työskentelyn merkityksen ikääntyvän hyvän ravitsemuksen turvaamiseksi eri tilanteissa
Qualifications
Ravitsemuksen perustietojen hallinta on eduksi opintojaksolla.