ViinikouluLaajuus (3 op)
Tunnus: AV00ET50
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opit perustiedot viinin historiasta, puna-, valko-, rosé- ja kuohuviinin valmistuksesta ja viinin valmistuksen vaikutuksesta viinin makuun . Opit tulkitsemaan viineistä annettua informaatiota, viiniin liittyviä käsitteitä, laatuluokituksia ja viinien ympäristövaikutuksia. Opit perustiedot viinin maistamisesta ja aistinvaraisesta arvioinnista. Lisäksi opit viinin ja ruuan yhdistämisen periaatteita ja valitsemaan ja suosittelemaan viinejä eri tilanteissa.
Sisältö
Miten valko-, puna-, rosé ja kuohuviini valmistetaan?
Miten viinin valmistusprosessi vaikuttaa viinin makuun ja laatuun?
Millaisia ovat viinin laatuluokitukset?
Millaisia ovat viinin valmistuksen ympäristövaikutukset?
Miten viiniä maistellaan ja arvioidaan?
Miten ruokaa ja viiniä yhdistetään?
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
a. käyttää viiniin liittyviä ammattikäsitteitä pääpiiteissään oikein
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita viiniin liittyvissä yksittäisissä tilanteissa
c. ratkoa tyydyttävästi viiniin liittyviä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää suppeasti viiniin liittyvää osaamista yksittäisissä tilanteissa
g. toimia oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3–4
a. käyttää johdonmukaisesti viiniin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä viinitietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa ja ratkoo hyvin viiniin liittyviä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää keskeistä viiniteitoaan johdonmukaisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
a. käyttää asiantuntevasti viiniin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa viiniosaamiseen tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutuu sujuvasti viiniin liittyvissä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksista
e. soveltaa viiniin liittyvä tietämystään monipuolisesti
g. soveltaa alan eettisiä periaatteita viiniosaamisessa
Ilmoittautumisaika
04.11.2024 - 17.11.2024
Ajoitus
18.02.2025 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
TKI-osuus
0.5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 20
Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Ryhmät
-
VV2024-2025Valinnaiset opinnot 2024-2025
-
VV2025-2026Valinnaiset opinnot 2025-2026
Tavoitteet
Opit perustiedot viinin historiasta, puna-, valko-, rosé- ja kuohuviinin valmistuksesta ja viinin valmistuksen vaikutuksesta viinin makuun . Opit tulkitsemaan viineistä annettua informaatiota, viiniin liittyviä käsitteitä, laatuluokituksia ja viinien ympäristövaikutuksia. Opit perustiedot viinin maistamisesta ja aistinvaraisesta arvioinnista. Lisäksi opit viinin ja ruuan yhdistämisen periaatteita ja valitsemaan ja suosittelemaan viinejä eri tilanteissa.
Sisältö
Miten valko-, puna-, rosé ja kuohuviini valmistetaan?
Miten viinin valmistusprosessi vaikuttaa viinin makuun ja laatuun?
Millaisia ovat viinin laatuluokitukset?
Millaisia ovat viinin valmistuksen ympäristövaikutukset?
Miten viiniä maistellaan ja arvioidaan?
Miten ruokaa ja viiniä yhdistetään?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali on linkkeinä, opettajan kokoamana materiaalina ja luentotallenteina opintojaksoalustalla.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Viinikoulun totetustapa on Nonstop verkko100, eli opinnoissa voi edetä joustavasti oman aikataulun mukaan. Ilmoittautumisen jälkeen lähetetään ohjeet opintojaksolle liittymiseksi Xamkin Learn alustalle. Alustalla on info luento opintojakson suorittamiseksi.
Opinnot ovat itsenäistä työskentelyä, mutta tehtäviä voi halutessaan tehdä parityönä. Luennot ovat materiaaleineen tallenteina opintojaksoalustalla ja opintoihin kuuluu verkkokeskustelua ja tehtäviä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Tehtäviä voi tehdä työelämäyhteistyönä tai omiin harrastuksiin kytkien.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opinnot sisältävät verkkotenttejä, keskustelutehtäviä ja soveltavan vertaisarvioitavia tehtäviä. Opintojaksolle on ladittu suositussuoristusaikataulu, jota noudattamalla opinnot voi suorittaa suositusajassa. Opintojaksolla voi kuitenkin edetä oman aikataulun mukaisesti.
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
Yksi opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä, eli työmäärä tällä opintojaksolla on 81 tuntia, mikä koostuu verkkoluennoista, kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta, tehtävistä ja verkkotenteistä. .Todelliseen työmäärään vaikuttavat opiskelutaidot ja aiempi osaaminen aihepiiristä.
Toteutuksen osien kuvaus
Valko-, puna-, roséviini 1/2 op
Kuohuviini 1/2 op
Makeat viinit 1/2 op
Viinin virheet 1/2 op
Viini ja ruoka 1 op
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso sisältyy Xamkin Pulsen tarjontaan.
Tutkinto-opsikelijoille on varattu 20 paikkaa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
a. käyttää viiniin liittyviä ammattikäsitteitä pääpiiteissään oikein
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita viiniin liittyvissä yksittäisissä tilanteissa
c. ratkoa tyydyttävästi viiniin liittyviä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää suppeasti viiniin liittyvää osaamista yksittäisissä tilanteissa
g. toimia oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3–4
a. käyttää johdonmukaisesti viiniin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä viinitietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa ja ratkoo hyvin viiniin liittyviä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää keskeistä viiniteitoaan johdonmukaisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
a. käyttää asiantuntevasti viiniin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa viiniosaamiseen tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutuu sujuvasti viiniin liittyvissä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksista
e. soveltaa viiniin liittyvä tietämystään monipuolisesti
g. soveltaa alan eettisiä periaatteita viiniosaamisessa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu opintojakson tehtävien suorittamiseen hyväksytysti. Arvosana muodostuu opintojakson arvioitavien tehtävien keskiarvona.
Tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty, osaan tehtävistä kuuluu vertaispalauteen antaminen ja saaminen.
Ajoitus
15.02.2024 - 31.12.2024
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
TKI-osuus
0.5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 300
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Ryhmät
-
YTSMIMRNY24Korkeakoulujen yhteiset MRNY
Tavoitteet
Opit perustiedot viinin historiasta, puna-, valko-, rosé- ja kuohuviinin valmistuksesta ja viinin valmistuksen vaikutuksesta viinin makuun . Opit tulkitsemaan viineistä annettua informaatiota, viiniin liittyviä käsitteitä, laatuluokituksia ja viinien ympäristövaikutuksia. Opit perustiedot viinin maistamisesta ja aistinvaraisesta arvioinnista. Lisäksi opit viinin ja ruuan yhdistämisen periaatteita ja valitsemaan ja suosittelemaan viinejä eri tilanteissa.
Sisältö
Miten valko-, puna-, rosé ja kuohuviini valmistetaan?
Miten viinin valmistusprosessi vaikuttaa viinin makuun ja laatuun?
Millaisia ovat viinin laatuluokitukset?
Millaisia ovat viinin valmistuksen ympäristövaikutukset?
Miten viiniä maistellaan ja arvioidaan?
Miten ruokaa ja viiniä yhdistetään?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali on linkkeinä, opettajan kokoamana materiaalina ja verkkoluentoina opintojaksoalustalla
Suositeltava lähde:
Puckette Madeleine, Hammock Justin. Wine Folly. The essential guide to wine. Kirja on saatavilla kirjastoista ja tietoa on vapaasti saatavilla myös Wine Follyn verkkosivuilla https://winefolly.com/
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Viinikoulun opintoja voit suorittaa ajasta ja paikasta riippumatta.
Opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin.
Opinnot ovat pääasiassa itsenäistä työskentelyä, tehtäviä voi tehdä parityönä.
Luennot ovat materiaaleineen tallenteina opintojaksoalustalla.
Opinnot sisältävät soveltavia tehtäviä ja keskusteluja.
TKI ja työelämäyhteistyö
Tehtäviä voi halutessaan tehdä työelämäyhteistyönä tai omiin harrastuksiin kytkien.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opinnot sisältävät verkkotenttejä, keskustelua keskustelualueilla, soveltavan vertaisarvioitavia tehtäviä, jotka voi suorittaa oman aikataulun mukaisesti. Tentit voi uusia.
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä, eli työmäärä tällä opintojaksolla on 87 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
Valko-, puna-, roséviini 1/2 op
Kuohuviini 1/2 op
Makeat viinit 1/2 op
Viinin virheet 1/2 op
Viini ja ruoka 1 op
Lisätietoja opiskelijoille
Viinikoulussa opit ajankohtaiset perustiedot viinistä, tietoa voi hyödyntää ammatissa toimiessa, asiakastilaisuuksia järjestäessä ja viiniharrastuksessa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
a. käyttää viiniin liittyviä ammattikäsitteitä pääpiiteissään oikein
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita viiniin liittyvissä yksittäisissä tilanteissa
c. ratkoa tyydyttävästi viiniin liittyviä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää suppeasti viiniin liittyvää osaamista yksittäisissä tilanteissa
g. toimia oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3–4
a. käyttää johdonmukaisesti viiniin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä viinitietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa ja ratkoo hyvin viiniin liittyviä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää keskeistä viiniteitoaan johdonmukaisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
a. käyttää asiantuntevasti viiniin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa viiniosaamiseen tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutuu sujuvasti viiniin liittyvissä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksista
e. soveltaa viiniin liittyvä tietämystään monipuolisesti
g. soveltaa alan eettisiä periaatteita viiniosaamisessa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu opintojakson tehtävien suorittamiseen hyväksytysti. Arvosana muodostuu opintojakson arvioitavien tehtävien keskiarvona.
Tehtävät arvosananalla hyväksytty/hylätty, osasta saat vertaispalautetta.
Ilmoittautumisaika
16.01.2023 - 01.02.2023
Ajoitus
15.02.2024 - 31.12.2024
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
TKI-osuus
0.5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 300
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Tavoitteet
Opit perustiedot viinin historiasta, puna-, valko-, rosé- ja kuohuviinin valmistuksesta ja viinin valmistuksen vaikutuksesta viinin makuun . Opit tulkitsemaan viineistä annettua informaatiota, viiniin liittyviä käsitteitä, laatuluokituksia ja viinien ympäristövaikutuksia. Opit perustiedot viinin maistamisesta ja aistinvaraisesta arvioinnista. Lisäksi opit viinin ja ruuan yhdistämisen periaatteita ja valitsemaan ja suosittelemaan viinejä eri tilanteissa.
Sisältö
Miten valko-, puna-, rosé ja kuohuviini valmistetaan?
Miten viinin valmistusprosessi vaikuttaa viinin makuun ja laatuun?
Millaisia ovat viinin laatuluokitukset?
Millaisia ovat viinin valmistuksen ympäristövaikutukset?
Miten viiniä maistellaan ja arvioidaan?
Miten ruokaa ja viiniä yhdistetään?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali on linkkeinä, opettajan kokoamana materiaalina ja verkkoluentoina opintojaksoalustalla
Suositeltava lähde:
Puckette Madeleine, Hammock Justin. Wine Folly. The essential guide to wine. Kirja on saatavilla kirjastoista ja tietoa on vapaasti saatavilla myös Wine Follyn verkkosivuilla https://winefolly.com/
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Viinikoulun opintoja voit suorittaa ajasta ja paikasta riippumatta.
Opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin.
Opinnot ovat Itsenäistä työskentelyä, halutessaan tehtäviä voi tehdä parityönä.
Luennot ovat materiaaleineen tallenteina opintojaksoalustalla.
Opinnot sisältävät soveltavia tehtäviä ja keskusteluja.
TKI ja työelämäyhteistyö
Tehtäviä voi tehdä työelämäyhteistyönä tai omiin harrastuksiin kytkien.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opinnot sisältävät verkkotenttejä, keskustelua keskustelualueilla, soveltavia vertaisarvioitavia tehtäviä, jotka voi suorittaa oman aikataulun mukaisesti. Tentit voi uusia.
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä, eli työmäärä tällä opintojaksolla on 87 tuntia.
Toteutuksen osien kuvaus
Valko-, puna-, roséviini 1/2 op
Kuohuviini 1/2 op
Makeat viinit 1/2
Viinin virheet 1/2 op
Viini ja ruoka 1 op
Lisätietoja opiskelijoille
Viinikoulussa opit ajankohtaiset perustiedot viinistä, tietoa voi hyödyntää ammatissa toimiessa, asiakastilaisuuksia järjestäessä ja viiniharrastuksessa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
a. käyttää viiniin liittyviä ammattikäsitteitä pääpiiteissään oikein
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita viiniin liittyvissä yksittäisissä tilanteissa
c. ratkoa tyydyttävästi viiniin liittyviä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää suppeasti viiniin liittyvää osaamista yksittäisissä tilanteissa
g. toimia oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3–4
a. käyttää johdonmukaisesti viiniin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä viinitietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa ja ratkoo hyvin viiniin liittyviä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää keskeistä viiniteitoaan johdonmukaisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
a. käyttää asiantuntevasti viiniin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa viiniosaamiseen tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutuu sujuvasti viiniin liittyvissä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksista
e. soveltaa viiniin liittyvä tietämystään monipuolisesti
g. soveltaa alan eettisiä periaatteita viiniosaamisessa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu opintojakson tehtävien suorittamiseen hyväksytysti. Arvosana muodostuu opintojakson arvioitavien tehtävien keskiarvona.
Keskustelut ja tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty, osaan saat vertaispalautetta.