Viinikoulu (3 op)
Toteutuksen tunnus: AV00ET50-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
04.11.2024 - 17.11.2024
Ajoitus
18.02.2025 - 31.12.2025
Opintopistemäärä
3 op
Virtuaaliosuus
3 op
TKI-osuus
0.5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Avoin AMK ja täydennyskoulutus
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 20
Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opettaja
- Eeva Koljonen
Vastuuopettaja
Eeva Koljonen
Ryhmät
-
VV2024-2025Valinnaiset opinnot 2024-2025
-
VV2025-2026Valinnaiset opinnot 2025-2026
Tavoitteet
Opit perustiedot viinin historiasta, puna-, valko-, rosé- ja kuohuviinin valmistuksesta ja viinin valmistuksen vaikutuksesta viinin makuun . Opit tulkitsemaan viineistä annettua informaatiota, viiniin liittyviä käsitteitä, laatuluokituksia ja viinien ympäristövaikutuksia. Opit perustiedot viinin maistamisesta ja aistinvaraisesta arvioinnista. Lisäksi opit viinin ja ruuan yhdistämisen periaatteita ja valitsemaan ja suosittelemaan viinejä eri tilanteissa.
Sisältö
Miten valko-, puna-, rosé ja kuohuviini valmistetaan?
Miten viinin valmistusprosessi vaikuttaa viinin makuun ja laatuun?
Millaisia ovat viinin laatuluokitukset?
Millaisia ovat viinin valmistuksen ympäristövaikutukset?
Miten viiniä maistellaan ja arvioidaan?
Miten ruokaa ja viiniä yhdistetään?
Opiskelumateriaali
Opiskelumateriaali on linkkeinä, opettajan kokoamana materiaalina ja luentotallenteina opintojaksoalustalla.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Viinikoulun totetustapa on Nonstop verkko100, eli opinnoissa voi edetä joustavasti oman aikataulun mukaan. Ilmoittautumisen jälkeen lähetetään ohjeet opintojaksolle liittymiseksi Xamkin Learn alustalle. Alustalla on info luento opintojakson suorittamiseksi.
Opinnot ovat itsenäistä työskentelyä, mutta tehtäviä voi halutessaan tehdä parityönä. Luennot ovat materiaaleineen tallenteina opintojaksoalustalla ja opintoihin kuuluu verkkokeskustelua ja tehtäviä.
TKI ja työelämäyhteistyö
Tehtäviä voi tehdä työelämäyhteistyönä tai omiin harrastuksiin kytkien.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Opinnot sisältävät verkkotenttejä, keskustelutehtäviä ja soveltavan vertaisarvioitavia tehtäviä. Opintojaksolle on ladittu suositussuoristusaikataulu, jota noudattamalla opinnot voi suorittaa suositusajassa. Opintojaksolla voi kuitenkin edetä oman aikataulun mukaisesti.
Kansainvälinen yhteistyö
-
Opiskelijan työmäärä
Yksi opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä, eli työmäärä tällä opintojaksolla on 81 tuntia, mikä koostuu verkkoluennoista, kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta, tehtävistä ja verkkotenteistä. .Todelliseen työmäärään vaikuttavat opiskelutaidot ja aiempi osaaminen aihepiiristä.
Toteutuksen osien kuvaus
Valko-, puna-, roséviini 1/2 op
Kuohuviini 1/2 op
Makeat viinit 1/2 op
Viinin virheet 1/2 op
Viini ja ruoka 1 op
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso sisältyy Xamkin Pulsen tarjontaan.
Tutkinto-opsikelijoille on varattu 20 paikkaa.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
a. käyttää viiniin liittyviä ammattikäsitteitä pääpiiteissään oikein
b. käyttää tiedonhaun perustekniikoita viiniin liittyvissä yksittäisissä tilanteissa
c. ratkoa tyydyttävästi viiniin liittyviä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää suppeasti viiniin liittyvää osaamista yksittäisissä tilanteissa
g. toimia oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä 3–4
a. käyttää johdonmukaisesti viiniin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä viinitietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä
c. hahmottaa ja ratkoo hyvin viiniin liittyviä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksia
e. käyttää keskeistä viiniteitoaan johdonmukaisesti
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
a. käyttää asiantuntevasti viiniin liittyviä ammattikäsitteitä
b. etsiä tietoa viiniosaamiseen tiedonhankintaprosessin mukaisesti
c. suoriutuu sujuvasti viiniin liittyvissä suunnittelu- ja tehtäväkokonaisuuksista
e. soveltaa viiniin liittyvä tietämystään monipuolisesti
g. soveltaa alan eettisiä periaatteita viiniosaamisessa
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointi perustuu opintojakson tehtävien suorittamiseen hyväksytysti. Arvosana muodostuu opintojakson arvioitavien tehtävien keskiarvona.
Tehtävät arvioidaan hyväksytty/hylätty, osaan tehtävistä kuuluu vertaispalauteen antaminen ja saaminen.