Management in nursing (5 cr)
Code: HT00DV11-3001
General information
Enrollment
08.11.2021 - 21.11.2021
Timing
12.01.2022 - 27.03.2022
Number of ECTS credits allocated
5 op
Mode of delivery
Contact teaching
Unit
Department of Social Services and Health Care
Campus
Mikkeli Campus
Teaching languages
- Finnish
Seats
20 - 40
Degree programmes
- Degree Programme in Nursing
- Degree Programme in Emergency Care
Teachers
- Merja Harmoinen
Teacher in charge
Merja Harmoinen
Groups
-
SHMI20KMNursing, part-time studies
-
SHMI20KMBNursing, part-time studies
Objective
Entrepreneurship
You have the necessary skills to act as an independent entrepreneur in health care.
You master the principles of cost-effectiveness in your own duties and are able to work economically.
Management
You are able to work according to the legislation and information guidance in force.
You understand your own role in building the reputation, brand, image of an organization and creating service experiences for customers.
You can assess the quality of nursing to develop patient care and your own work.
You understand the influence of your own work on the quality of an organization.
You can work cost-effectively, taking the environment into account and according to the principles of sustainable development.
You are able to recognize the development needs and the needs for change in your own work together with the work community.
You can participate in the development, innovation and research processes as a team member.
You are able to develop and change the work according to the changes in social and health care.
You can prioritize tasks flexibly in different situations.
You can motivate the members of the work community and give and receive feedback.
You can guide both fellow students and colleagues.
You recognize your resources, are able to seek support and use the support available.
You can communicate in a professional manner.
Content
Entrepreneurship
What are the basics of business operations in health care?
What is the meaning of business operations as part of service production?
Management
How does the norm, resource and information guidance influence the organisation of services?
How do you evaluate and develop customer-oriented services? (understanding customers, timeliness of services and organizing services near customers, informing customers about the services, patient safety as part of a successful service chain and experience)
How do you evaluate, develop and follow the quality and profitability of the services in your own field in the changing environment of social and health care? (quality control, productivity, efficiency, effectiveness, project management)
How do you work as a team member and how do you guide a team during your work shift?
How do you prioritize and organize your activities? (ability to change, leading oneself and a team)
How do you promote work wellbeing in your work community? (teamwork skills, assertative communication, constructive feedback, occupational health and safety, labour legislation)
Opiskelumateriaali
Kirja: Laaksonen, H. & Ollila, S. 2017. Lähijohtamisen perusteet terveydenhuollossa. Edita.
Lähijohtamista tai työryhmätoimintaa käsittelevät tutkimukset.
Yksilölliset oppimisväylät
Opiskelija voi tehdä lähiopintoja korvaavan laajan tehtävän lisänä ryhnmätehtäviin. Tehtävässä käytetään lähteinä tutkimuksia. Opettaja antaa tehtävän.
TKI ja työelämäyhteistyö
Opintojaksossa ei ole suunnitellusti TKI ja työelämäyhteistyötä.
Tentit ja muut määräajat
Määräajat sovitaan opintojakson alkaessa.
Kansainvälinen yhteistyö
Sairaanhoitajan johtamisosaaminen opintojaksolla on mahdollisuus soveltaa oppimistehtäviä eri kulttuureiden näkökulmista ja pohtia lähijohtamisosaamista ja kollegiaalisuutta tehtävien kautta.
Opiskelijan työmäärä
1 op = 27 h opiskelijan työtä.
Toteutuksen osien kuvaus
Opiskelu koostuu 16h lähiopetusta sekä yksilö - tai ryhmätentistä ja oppimistehtävistä. Oppimistehtävät käsittelevät lähijohtamista, tiiminjohtajan taitoja, työelämätaitoja ja työhyvinvointia sosiaali ja terveydenhuollossa. Tiimijohtamisosaamisessa on asiantuntijaluento (2h) työvuorosuunnitteluun liittyvistä seikoista (lait, asetukset ja ohjeet).
Seuraavat aiheet liittyvät läheisesti toisiinsa.
Lähijohtaminen 1 op Esimerkiksi: käsitteet, vetovoimaisuus lähijohtamisessa, monikulttuurisuus.
Tiiminjohtajan/vastuuhoitajan tehtävät 0.5 op Esimerkiksi: työyksikön toiminnan ymmärtäminen, työvuorosuunnittelu, sairauspoissaolot.
Työelämätaidot ja työhyvinvointi 0.5 op Esimerkiksi. Työhyvinvoinnin edistäminen työryhnmässä, yhteisöllisyys työryhmässä, itsensä johtaminen, oman työssä jaksamisen edistäminen.
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Arviointi perustuu tenttiarvosanaan ja essee- tehtäviin. Essee - tehtävät arvioidaan hyväksytty, täydennettävä. Hyvätasoinen essee- tehtävä voi nostaa arvosanaa.