Basics of health promotion (5 cr)
Code: HT00DT78-3027
General information
Enrollment
08.11.2021 - 21.11.2021
Timing
07.02.2022 - 31.07.2022
Number of ECTS credits allocated
5 op
Virtual portion
2 op
Mode of delivery
60 % Contact teaching, 40 % Distance learning
Unit
Department of Social Services and Health Care
Campus
Mikkeli Campus
Teaching languages
- Finnish
Seats
20 - 50
Degree programmes
- Degree Programme in Nursing
Teachers
- Aila Friis
- Sirpa Gardemeister
Teacher in charge
Aila Friis
Groups
-
SHMI21SPNursing, full-time studies
Objective
Health promotion
You can apply the theories on health promotion and evidence-based methods in nursing individuals and communities.
You can assess individuals’ and groups’ needs for health promotion.
You can direct early support for those who need it.
You understand the ethical principles of health promotion.
You know how to plan and carry out interventions for promoting health and the ability to function for individuals and groups in multiprofessional cooperation, with a customer-oriented approach.
You recognize current and new health threats and you are able to include them in the health promotion of customers/patients.
Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutrional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.
Content
Health promotion
How are health and illness defined?
What are the principles of health promotion?
What is the significance of health promotion for national health? (including prevention)
How is health promoted in different municipal fields?
What is the meaning of the norm, resource, and information guidance in health promotion?
How do the ethical principles of health promotion direct planning in social and health care?
How do you take ethics into consideration in health promotion?
What is the connection between lifestyle and health?
How can risk behavior in health issues be recognized and prevented?
How can wellbeing analytics and artificial intelligence be utilized in health promotion?
What kind of registered information and statistics can be utilized in health promotion?
How do you promote the health of a community?
How do you follow and assess health promotion?
How do you apply evidence-based information in health promotion?
Nutrition
What are the national nutrional recommendations directed at different age groups?
How do you apply the contents of nutrional recommendations in everyday food choices and eating?
How do you carry out nutrition treatment and preventive dietary advice according to the Current Care recommendations?
Opiskelumateriaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Yksilölliset oppimisväylät
Työviikkopohjainen oppimisväylä:
Terveyden edistämisen perusteet -teoriaosuudessa kontaktiopetusta on 30 tuntia sisältäen luentoja ja case -harjoituksia. Itsenäisenä tehtävänä on arvioitavia pienryhmätehtäviä. Kontaktiopetuksessa läsnäolovelvoite on 80% ja pienryhmätehtävien purkutunneilla 100%.
Ravitsemus 2 op toteutetaan verkko-opintoina. Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learn-alustalle olevien materiaalien avulla. Suoritusmuotona verkkotehtävät.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei käytössä tällä opintojaksolla.
Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit ahotoida opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa ahotoinnissa suoritat itsenäisenä tai kontaktiopetuksena puuttuvat osa-alueet.
TKI ja työelämäyhteistyö
ei sisälly tähän opintojaksoon
Kansainvälinen yhteistyö
Voi sisältää englannin kielistä materiaalia.
Opiskelijan työmäärä
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.
Evaluation scale
1-5
Assessment methods and criteria
Terveyden edistäminen:
. numeerisesti arvioitava pienryhmätehtävä
. numeerisesti arvioitava yksilötehtävä
. oppimistehtävä (verkko) hyväksytty - täydenttävä, H3 taso
Ravitsemus- ja ravitsemusohjaus (2 op):
* oppimistehtävät H3-taso
* oppimistehtävä 2 arvioidaan numeraalisesti 1-5, oppimistehtävällä 1 voi korottaa yhden numeron verran