Skip to main content

Basic health promotion and nutrition (5 cr)

Code: AV00EQ19-3003

General information


Timing

08.01.2024 - 31.03.2024

Number of ECTS credits allocated

5 op

Virtual portion

5 op

Mode of delivery

Distance learning

Unit

Open UAS and Continuing education

Campus

Ecampus

Teaching languages

  • Finnish

Degree programmes

  • Open University

Teachers

  • Haija Kankkunen
  • Sirpa Gardemeister

Groups

  • AVMISH23SPOV
    Avoin AMK, Mikkeli, Sairaanhoitaja (AMK), erillispolku verkossa
  • 08.01.2024 13:30 - 15:00, Infotunti: Terveyden edistäminen ja ravitsemus AV00EQ19-3003

Objective

Health promotion
You understand the basis and levels of health and welfare promotion.
You recognize the protective and strengthening factors of individual and community health and global health threats and challenges.
You can search and apply statistical information about the welfare of the population and draw conclusions about public health.
You understand the possibilities of welfare technology in health promotion.
You understand the consequence of health inequalities in the population and you can affect them.
You understand the ethical principles of health promotion.

Nutrition
You know how to apply Finnish nutrition and treatment recommendations for different age and target groups in preventing and nursing national diseases.
You know how to integrate nutritional care and guidance into comprehensive nursing in cooperation with a network of multisectoral experts.
You can take into account sustainable development and ethics in nutritional care and guidance.
You can assess the nutritional status of a customer/patient and refer the customer/patient in the risk of malnutrition to an expert.

Content

Health promotion
What is the basis of welfare and health promotion?
What are the levels of promotion and prevention of health?
What kind of factors protect and strenghten health?
How do you co-operate with the third sector in health and welfare promotion?
What are current global challenges and threats in health promotion?
How you can apply statistical information about the welfare of the population?
What opportunities there are in welfare analytics, health tchnology and artificial intelligence in health promotion?
What kind of consequences are in health inequality and how you can affect them?
How can you take into account ethics in health promotion?

Nutrition
What are Finnish nutrition recommendations for different age groups?
How you apply the contents of nutrition recommendations in dietary habits of the client?
How you can take into account sustainable development and ethics in dietary habits of the client?
How you apply nutrition care and preventive nutrition guidance on the basis of recommendations?

Opiskelumateriaali

Ilmoitetaan Learn-alustalla opintojakson alussa.

Yksilölliset oppimisväylät

Opintojakso toteutetaan 100% verkko-opintoina. Opintosisällöt opiskellaan itsenäisesti Learn-alustalle olevien materiaalien avulla. Suoritusmuotona ovat verkkotehtävät.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä:
Ei käytössä tällä opintojaksolla.

Työhön integroitu oppimisväylä:
Voit ahotoida opintojakson vastaavilla korkeakouluopinnoilla joko kokonaan tai osittain. Osittaisessa ahotoinnissa suoritat itsenäisinä oppimistehtävinä puuttuvat osa-alueet.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakso antaa pohjaa toimia työelämässä.

Tentit ja muut määräajat

Opintojakson numeraalinen (1-5) arviointi tapahtuu oppimistehtävillä. Hylätyksi tullut tehtävä on mahdollista täydentää. Oppimistehtävät ovat ajastettuja.

Kansainvälinen yhteistyö

Voi sisältää englanninkielistä lähdemateriaalia.

Opiskelijan työmäärä

1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso koostuu kahdesta erillisestä osiosta (terveyden edistäminen 3 op ja ravitsemus 2op), joissa molemmissa on oma opettaja.

Further information

Opintojakso on täysin verkossa toteutettava, joten se vaatii itsenäistä aikataulujen hallintaa ja aktiivista otetta työskentelyyn. Varaa työskentelylle aikaa opintojakson tavoitteiden saavuttamiseksi.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Terveyden edistäminen:
. numeerisesti arvioitava oppimistehtävä
. oppimistehtävä H3-taso

Ravitsemus- ja ravitsemusohjaus (2 op):
* oppimistehtävät H3-taso
* oppimistehtävä 2 arvioidaan numeraalisesti 1-5, oppimistehtävällä 1 voi korottaa yhden numeron verran