Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketuntemus ja -hygienia (5 op)

Toteutuksen tunnus: EL00ER77-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

21.08.2023 - 01.09.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 08.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö

Toimipiste

Kouvolan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 40

Koulutus

  • Elintarviketekniikan koulutus

Opettaja

  • Mari Järvenmäki

Vastuuopettaja

Mari Järvenmäki

Ryhmät

  • ELKV23SP
    Kehittyvä elintarviketekniikka, päivätoteutus
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 05.09.2023 09:00 - 12:00
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 12.09.2023 09:00 - 12:00
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 19.09.2023 09:00 - 12:00
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 26.09.2023 09:00 - 12:00
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 03.10.2023 09:00 - 12:00
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 10.10.2023 09:00 - 12:00
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 17.10.2023 09:00 - 12:00
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 02.11.2023 12:00 - 14:15
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 07.11.2023 09:00 - 12:00
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 14.11.2023 09:00 - 12:00
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 21.11.2023 09:00 - 12:00
  • Elintarviketuntemus ja -hygienia EL00ER77-3001 / 28.11.2023 09:30 - 12:30

Tavoitteet

Osaat elintarvikkeiden hyvän valmistus- ja säilytyshygienia ja sen merkityksen ruokaturvallisuudelle.
Osaat hygieenisen työskentelyn ja hyvän käsihygienian.
Osaat tunnistaa eri elintarvikkeita ja tunnet niiden ominaisuuksia.
Osaat ryhmitellä elintarvikkeita erilaisiin ryhmiin niiden ominaisuuksien ja erityispiirteiden perusteella.

Sisältö

Millaisia erilaisia elintarvikkeita meillä on markkinoilla? Millaisia erilaisia ominaisuuksia elintarvikkeilla on? Miten elintarvikkeita voidaan ryhmitellä niiden ominaisuuksien perusteella? Mitä tarkoitetaan ruokaturvallisuudella?

Mitä on hyvä elintarvikehygienia? Mitkä tekijät vaikuttavat hyvään elintarvikehygieniaan? Mikä vaikutus on hyvällä käsihygienialla?

Opiskelumateriaali

Opettajan Learnissa jakama materiaali
Hygieniaopas: Elintarvikehygienian perusteet. Ympäristökustannus Oy

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä: Työjärjestyksen mukaiset tunnit

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: Soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja. Itsenäiset suoritustavat

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan vierailuja/muuta työelämäyhteistyötä

Tentit ja muut määräajat

Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ilmoitetaan opintojakson alussa. Mahdollisten tenttien ajankohdat sovitaan opintojakson alussa.

Opiskelijan työmäärä

135 h, josta lähituntien lisäksi opiskelijan pitää varata riittävästi aikaa itsenäiseen opiskeluun ja oppimistehtävien tekemiseen.

Toteutuksen osien kuvaus

Elintarviketuntemus -osassa tutustut erilaisiin elintarvikeryhmiin (mm. kasvikset, viljat, liha, kalat, maito, rasvat, sokerit) ja elintarvikevalmisteisiin. Lisäksi tulevat tutuksi erilaiset kulutukseen vaikuttavat trendit kuten esim. lähiruoka, luomu, vegaanisuus.

Elintarvikehygienia -osassa perehdyt siihen mistä hyvä elintarvikehygienia koostuu. Elintarvikehygieniassa tutustut erilaisiin käytäntöihin, joilla voidaan parantaa elintarviketurvallisuutta. Keinoina voi olla esim. tilojen oikea sijoittelu ja pintamateriaalit, tilojen ja välineiden hyvä kunto ja puhtaus, hyvä työskentelyhygienia ja elintarvikkeiden lämpötilahallita.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja mahdolliseen tenttiin. Oppimistehtävien tarkemmat arviointikriteerit kerrotaan tehtävänannon yhteydessä.