Elintarviketurvallisuus (5 op)
Toteutuksen tunnus: YT00AF68-3009
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
06.11.2023 - 17.11.2023
Ajoitus
08.01.2024 - 30.04.2024
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Metsätalouden ja elintarvike- ja ympäristöteknologian koulutusyksikkö
Toimipiste
Mikkelin kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
- Ympäristöteknologian koulutus
Opettaja
- Mari Järvenmäki
Vastuuopettaja
Mari Järvenmäki
Ryhmät
-
YTMI22KPYmpäristöteknologia, päivätoteutus
- 08.01.2024 12:30 - 14:45, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 15.01.2024 12:30 - 14:00, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 15.01.2024 14:30 - 16:00, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 22.01.2024 12:00 - 14:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 29.01.2024 12:15 - 13:45, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 01.02.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 05.02.2024 12:30 - 14:45, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 12.02.2024 12:15 - 13:45, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 15.02.2024 12:30 - 14:00, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 19.02.2024 12:00 - 14:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 04.03.2024 12:00 - 14:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 11.03.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 13.03.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 18.03.2024 13:00 - 15:15, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 25.03.2024 10:00 - 11:30, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 27.03.2024 08:15 - 09:45, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 08.04.2024 12:30 - 14:00, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 15.04.2024 12:30 - 14:45, Tentti Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
- 22.04.2024 12:30 - 14:00, Elintarviketurvallisuus YT00AF68-3009
Tavoitteet
Tunnistat keskeiset elintarvikkeiden turvallisuuteen vaikuttavat tekijät pellolta pöytään.
Osaat elintarvikkeiden alkuperään, sisältöön, merkintöihin sekä käyttöön liittyviä perusvaatimuksia ja osaat valvonnan perustehtäviä.
Osoitat perehtyneisyyttä elintarvikejalostukseen liittyvään lainsäädäntöön.
Sisältö
Mitä tietoja kuluttajalle voi ja pitää kertoa elintarvikkeesta?
Mitkä tekijät vaikuttavat elintarvikkeiden turvallisuuteen ja miten voit ennaltaehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista ja ruokamyrkytyksiä?
Kuinka havainnointiharjoituksilla keräät tietoa erilaisista elintarvikkeista sekä niiden valmistamisesta ja tarjoilusta?
Miten havainnoista kirjoitetaan tarkastuspöytäkirja tai muita dokumentteja?
Opiskelumateriaali
Opettajan Learnissa jakama materiaali.
Opiskelumuodot ja -menetelmät
Työviikkopohjainen oppimisväylä: työjärjestyksen mukaiset teoriatunnit.
Opintoja nopeuttava oppimisväylä: soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja.
Työssäkäyntiin integroitu oppimisväylä: alan yrityksessä tai organisaatiossa työskentelevä voi suorittaa opintojakson osittain työpaikalla ja osoittaa osaamisensa näyttönä, edellyttää, että työssä perehdytään opintojaksolla käsiteltäviin teemoihin ja vaatii työnantajan suostumusta ohjaukseen.
TKI ja työelämäyhteistyö
Havainnointiharjoitukset tehdään oikeissa alan yrityksissä.
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Oppimistehtävien määräajat ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opiskelijan työmäärä
5 op tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Koska osaaminen osoitetaan oppimistehtävillä, niitä on runsaasti ja niiden tekemiseen tulee varata riittävästi aikaa.
Toteutuksen osien kuvaus
Kuluttajalle annettavat tiedot osassa perehdytään pakkaus- ja myyntimerkintöihin.
Elintarviketurvallisuusosassa paneudutaan elintarvikkeiden pilaantumiseen ja ruokamyrkytyksiin.
Havainnointiosuudessa tehdään käytännön harjoituksia ja kirjoitetaan niiden pohjalta erilaisia dokumentteja. Havainnointiharjoituksissa sovelletaan elintarvikealan lainsäädäntöä ja tutustutaan valvonnan yhteen perustehtävään.
Lisätietoja opiskelijoille
Varaa aikaa omalla ajalla tehtäviin pitkäkestoisiin (n. 1h) havainnointiharjoituksiin, joita tehdään opintojaksolla 1-3 kappaletta.
Esitietovaatimuksena on Elintarvikeosaamisen perusteet tai vastaavat tiedot
Arviointiasteikko
1-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arviointi tapahtuu oppimistehtävien perusteella. Arviontikriteerit kerrotaan kunkin osatehtävän kohdalla erikseen opintojakson alussa.
Esitietovaatimukset
Elintarvikeosaamisen perusteet tai vastaavat tiedot