Skip to main content

Basics of food know-how (5 cr)

Code: YT00AF57-3014

General information


Enrollment

06.11.2023 - 17.11.2023

Timing

08.01.2024 - 31.05.2024

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Department of Forestry and Environmental Technology

Campus

Mikkeli Campus

Teaching languages

  • Finnish

Seats

20 - 40

Degree programmes

  • Degree Programme in Environmental Technology

Teachers

  • Piia Rommi
  • Juho Rajala

Teacher in charge

Piia Rommi

Groups

  • YTMI23SM
    Environmental Technology, part-time studies
  • 25.01.2024 14:30 - 16:00, Elintarvikeosaamisen perusteet YT00AF57-3014
  • 09.02.2024 10:00 - 14:00, Elintarvikeosaamisen perusteet YT00AF57-3014
  • 15.02.2024 12:30 - 16:00, Elintarvikeosaamisen perusteet YT00AF57-3014
  • 23.03.2024 08:15 - 11:45, Elintarvikeosaamisen perusteet YT00AF57-3014
  • 12.04.2024 12:30 - 16:00, Elintarvikeosaamisen perusteet YT00AF57-3014
  • 03.05.2024 08:15 - 11:45, Elintarvikeosaamisen perusteet YT00AF57-3014
  • 17.05.2024 08:15 - 11:45, Elintarvikeosaamisen perusteet YT00AF57-3014

Objective

You can work in the food business so that you have basic knowledge of food hygiene and you can handle food safely .
You can describe how food is supervised and what in-house quality control means in food business.
You can establish food premises and advise entrepreneurs with plans to set up a food business.

Content

What kind of food know-how do you need, if you want to work in the business?

How to become familiar with different foodstuffs?

What does good hygiene consist of?

How to supervise food and measure temperatures in different foodstuffs?

What does food safety consist of?

What knowledge must beginner entrepreneurs have of food legislation and supervision?

Opiskelumateriaali

Opettajan jakama materiaali Learnissa.

Yksilölliset oppimisväylät

Työviikkopohjainen oppimisväylä: työjärjestyksen mukaiset teoriatunnit

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: soveltuu nopeuttajille, ei edeltävyysehtoja

TKI ja työelämäyhteistyö

Mahdollisuuksien mukaan.

Tentit ja muut määräajat

Oppimistehtävien palautuspäivämäärät ilmoitetaan opintojakson alussa. Osaaminen osoitetaan oppimistehtävillä.

Opiskelijan työmäärä

5 op tarkoittaa 135 h opiskelijan työtä. Koska osaaminen osoitetaan oppimistehtävillätehtävillä, niiden tekemiseen tulee varata riittävästi aikaa.

Toteutuksen osien kuvaus

Hygieeninen työskentely osassa perehdyt siihen mistä hyvä elintarvikehygienia koostuu.

Valvontaosassa perehdyt omavalvonnan ja viranomaisvalvonnan tavoitteisiin ja merkitykseen.

Evaluation scale

1-5

Assessment methods and criteria

Opintojakso arviointi perustuu oppimistehtäviin ja tenttiin.