Siirry suoraan sisältöön

Matkailu- ja ravitsemisalan kannattava liiketoiminta (5 op)

Toteutuksen tunnus: MR00DU60-3010

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

04.11.2024 - 17.11.2024

Ajoitus

13.01.2025 - 09.03.2025

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö

Toimipiste

E-kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 80

Koulutus

  • Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus

Opettaja

  • Tiina Tuovinen

Vastuuopettaja

Tiina Tuovinen

Ryhmät

  • MRKT23SV
    Matkailu- ja palveluliiketoiminta, verkkototeutus
  • 14.01.2025 16:15 - 17:00, Matkailu- ja ravitsemisalan kannattava liiketoiminta MR00DU60-3010
  • 21.01.2025 16:00 - 16:45, Matkailu- ja ravitsemisalan kannattava liiketoiminta MR00DU60-3010
  • 04.02.2025 16:00 - 16:45, Matkailu- ja ravitsemisalan kannattava liiketoiminta MR00DU60-3010
  • 11.02.2025 16:00 - 16:45, Matkailu- ja ravitsemisalan kannattava liiketoiminta MR00DU60-3010
  • 18.02.2025 16:00 - 17:00, Matkailu- ja ravitsemisalan kannattava liiketoiminta MR00DU60-3010

Tavoitteet

Osoitat perehtyneisyyden kustannuslaskentamenetelmiin ja kannattavuuslaskentaan matkailu- ja ravitsemisalalla.
Harjoittelet suoritekohtaisten kustannusten ja kannattavuuden selvittämistä sekä hinnoittelua erilaisia tuote- kannattavuus- ja hinnoittelulaskelmia laatimalla.
Osoitat perehtyneisyytesi taloussuunnittelun ja budjetoinnin merkitykseen tulosyksikön toiminnalle ja osaat tulkita ja seurata budjettia ja laatia esimerkkibudjetin pienelle yritykselle.

Sisältö

Mitä ovat kustannuslaskentamenetelmät ja kannattavuuslaskenta?
Miten selvitetään suoritekohtaiset kustannukset ja kannattavuus?
Miten lasketaan erilaisia tuotekalkyyleja sekä kannattavuus- ja hinnoittelulaskelmia?
Mikä on budjetoinnin merkitys tulosyksikölle?
Miten budjettia tulkitaan ja seurataan, miten se laaditaan?

Opiskelumateriaali

Opiskelumateriaalit ovat Learnissa:
- eri aihealueita käsittelevät oheismateriaaliviittaukset
- luentotallenteet
- PPT-esitykset
- esimerkkitehtävät
- laskuharjoitukset
- tallenteet laskuharjoitusten ratkaisuista.
- verkkotenttien ennakkotehtävät
- verkkotentit.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opintojakso toteutetaan verkossa. Opiskelijoille lähetetään sähköpostiin ohjeet opintojakson Learn-alustalle liittymisestä ja aloitusinfosta, joka tallennetaan. Opintojakson suoritusvaatimuksena on arvioitavien verkkotenttien hyväksytty suorittaminen opintojakson toteutusaikana. Opintojaksolla järjestetään vapaaehtoisia teemoitettuja ohjaustapaamisia ja saataviilla on tarpeen mukaan myös yksilöohjausta tehtäviin. Ohjaustapaamisia ei tallenneta. Learnin luentotallenteiden ja ohjeiden avulla opintojaksolla voi edetä omaan tahtiin. Opintojaksoon kuuluu eri aihealueisiin liittyvät ennakkotentävät (teoriaosan kysymykset ja laskutehtävät) ja ennakkotehtäviin perustuvat kaksi verkkotenttiä.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson suoritus on mahdollista integroida työelämään, jos työelämässä hankittu osaaminen vastaa opintojakson tavoitteita ja osaamisen pystyy osoittamaan opettajan kanssa sovitulla tavalla.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojaksolla voi edetä oman aikataulun mukaisesti opintojakson toteutusaikana.

Opiskelijan työmäärä

Opintojakson laajuus on 5 op eli 135 tuntia opiskelijan työtä. Työmäärä muodostuu kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta, ennakkotehtävien tekemisestä ja verkkotenttien suorittamisesta.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakson teemat:
Peruskäsitteet
Aine- ja työkustannukset
Arvonlisävero
Katetuottolaskenta
Kustannuslaskentamenetelmät
Hinnoittelu
Budjetointi

Suoritettavat oopimistehtävät:
Eri teemoja käsittelevät ennakkotehtävät ja niihin liittyvät verkkotentit 5 op (arviointi 1-5)

Lisätietoja opiskelijoille

Osaamisen tunnustaminen on mahdollista, ohjeet ovat oppimisalustalla Learnissa.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojaksolla on kaksi verkkotenttiä, jotka pohjautuvat ennakkotehtäviin. Opintojakson arvosana määräytyy tenteistä saatavan yhteispistemäärän perusteella. Arviointiasteikko on 1-5.