Siirry suoraan sisältöön

Tutkimus- ja kehittämisosaaminen (5op)

Toteutuksen tunnus: XY00EX61-3042

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
10.11.2025 - 21.11.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
12.01.2026 - 18.12.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Matkailu- ja ravitsemisalan koulutus
Opettajat
Riitta Tuikkanen
Malla Koivupiha
Vastuuopettaja
Riitta Tuikkanen
Ryhmät
MRAMI25KV
Matkailu- ja ravitsemisala, verkkototeutus
Opintojakso
XY00EX61

Toteutukselle Tutkimus- ja kehittämisosaaminen XY00EX61-3042 ei valitettavasti löytynyt varauksia. Varauksia ei ole mahdollisesti vielä julkaistu tai toteutus on itsenäisesti suoritettava.

Tavoitteet

Yhteiset osaamistavoitteet (koulutus- tai koulutusalakohtainen toteutus) 2 op 

Tunnet tutkimus- ja kehittämisprosessin yleiset vaiheet. 
Osaat hakea tietoa systemaattisesti oman alasi keskeisistä tietoympäristöistä. 
Osaat lukea, kriittisesti arvioida ja hyödyntää oman alasi kirjallisuutta ja tutkimusjulkaisuja. 
Tunnet ja osaat soveltaa tutkimuseettisiä ja luotettavuuteen liittyviä periaatteita. 
Osaat laatia omaa alaasi ja kehittämistyötäsi hyödyntävän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan. 

Koulutus- tai koulutusalakohtaiset osaamistavoitteet (3 op) 

Tunnet ajankohtaisia oman alasi tutkimuskohteita ja kehittämistarpeita. 
Tunnet ja osaat soveltaa oman alasi keskeisiä kehittämisen lähestymistapoja ja/tai tutkimusmenetelmiä sekä eettisiä periaatteita. 
Osaat raportoida tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän periaatteiden mukaan. 

Sisältö

Yhteisiä osaamistavoitteita vastaava sisältö (2 op) 

Millaisiin vaiheisiin tutkimus- ja kehittämisprosessi voidaan jakaa? 
Miten löydät, luet ja arvioit oman alasi tutkimustietoa? 
Miten laadit luotettavaa tutkimustietoa hyödyntävän ja omaan alaasi ja kehittämistyöhösi liittyvän kirjallisuuskatsauksen tieteellisen viestinnän ja eettisten periaatteiden mukaisesti? 

Koulutus- tai koulutusalakohtaisesti tarkennettava sisältö (3 op.) 
   
Mitä ovat oman alasi keskeiset tutkimuskohteet ja kehittämistarpeet? 
Mitä ovat oman alasi kehittämisen lähestymistavat ja/tai tutkimusmenetelmät ja miten sovellat niitä käytännössä oman alasi kehittämisen tarpeisiin? 
Miten raportoit tutkimus- tai kehittämisprosessista ammatillisen ja tieteellisen viestinnän sekä oman alasi eettisten periaatteiden mukaisesti? 

Arviointi

Osaat 
a. käyttää johdonmukaisesti kehittämistoiminnan ammattikäsitteitä 
b. etsiä tietoa alan keskeisistä tiedonlähteistä  
e. käyttää keskeisiä oman alan malleja, menetelmiä, ohjelmistoja ja tekniikoita 
g. perustella toimintaansa oman alan eettisten periaatteiden mukaisesti. 

Opiskelumateriaali

Eri koulutusaloille yhteinen osio (2 op): keskeinen opintojaksoon liittyvä materiaali ja materiaalilinkit löytyvät Learn-oppimisalustalta.

Matkailu- ja ravitsemisalan alakohtainen osio (3 op):
Oppikirja on Ojasalo, K., Moilanen, T. ja Ritalahti, J. 2015 tai uudempi painos. Kehittämistyön menetelmät : uudenlaista osaamista liiketoimintaan. Kirja on saatavissa Sanoma Pro Oy e-kirjana ja paperiversiona.

Muu keskeinen opintojaksoon liittyvä materiaali ja materiaalilinkit löytyvät Learn-oppimisalustalta.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opintojakson voi suorittaa itsenäisesti verkossa. Opintojaksoon kuuluu oppimistehtäviä ja muutama Teams-tapaaminen, jotka tallennetaan ja voit perehtyä niihin itsenäisesti, ellet pääse osallistumaan verkkotapaamiseen. Verkkotapaamiset eivät siis ole pakollisia.

Työviikkopohjaisella oppimisväylä: opinnot etenevät itsenäisesti verkossa opintojakson aikataulun mukaisesti.

Opintoja nopeuttava oppimisväylä: alakohtainen osio on mahdollista tsuorittaa nopeutetussa aikataulussa jo keväällä 2026. Keskustele tästä opettajien kanssa.

Työhön integroitu oppimisväylä: Opintojakson integroiminen työhön on osittain mahdollinen, jos työskentelet ammattialaan liittyvässä yrityksessä tai organisaatiossa tai ammattialaan liittyvissä työtehtävissä. Tällöin voit suorittaa opintojakson lopputehtävän työpaikallasi tai projektissa. Oppimistehtävien sisällöstä sinun tulee aina sopia opintojakson opettajan kanssa.

Voit osoittaa osaamistasi aiemmin hankitulla korkeakouluopinnoilla tai työkokemuksella, mikäli ne vastaavat opintojakson tavoitteita. Jos haet osittaista osaamisen tunnustamista (1-4 op), tai koko opintojakson osaamisen tunnustamista (5 op) tee se enen opintojakson alkamista Pepissä olevan OT-osion kautta.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla opiskellaan TKI-työssä tarvittavia tutkimus- ja kehittämistyötaitoja sekä tehdään suunnitelma työelämään tehtävästä kehittämistyöstä.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opintojaksoon sisältyy tehtäviä. Opintojakon kaikille yhteisen osion tehtävät tulee olla suoritettuna 27.10.2025 mennessä ja alakohtaisen osion tehtävät 8.12.2025 mennessä.

Kansainvälinen yhteistyö

Ei kansainvälistä yhteistyötä.

Opiskelijan työmäärä

135 tuntia opiskelijan työtä.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojakso koostuu kahdesta osiosta: Eri koulutusaloille yhteisestä osiosta ja alakohtaisesta osiosta.

Ensin suoritat eri koulutusaloille yhteisen osion, joka on laajuudeltaan 2 opintopistettä. Tämä osio koostuu kahdesta osasta, jotka ovat tiedonhankinta ja raportointi sekä tutkiminen ja kehittäminen. Sen jälkeen suoritat matkailu- ja ravitsemisalan alakohtaisen osion, joka on laajuudeltaan 3 opintopistettä.

Opintojaksolla eri aloille yhteisessä osiossa on opetusvideoihin ja materiaaleihin perehtymistä sekä testejä ja lyhyitä kirjallisia tuotoksia. Lisäksi teet opinnäytetyön analyysitehtävän. Tehtävät arvioidaan hyväksytty tai täydennettävä.

Opintojakson alakohtaisessa osiossa on opetusvideoihin ja materiaaleihin perehtymistä ja aineistoihin pohjautuvat kolme testiä. Opintojakson lopputehtävänä teet tutkimussuunnitelman tai ensimmäisen version opinnäytetyösi suunnitelmasta.

Tehtävien palautus jakautuu opintojakson eri vaiheisiin.

Opintojakson aikana on kontaktitapaamisia Teamsissa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso koostuu yleisestä osiosta (2 op) ja alakohtaisesta osiosta (3 op). Yleinen osio toteutetaan keväällä 2026 ja alakohtainen osio syksyllä 2026. Alakohtaisessa osiossa tutkimus- ja kehittämistyötä tarkastellaan matkailu- ja ravitsemisalan näkökulmasta. Tarvittaessa voit nopeuttaa opintojakson suorittamista ja tehdä myös alakohtaisen osion jo keväällä.

Opintojakso tukee opinnäytetyöprosessin etenemistä. Opintojakso kannattaa ajoittaa siten, että aloitat samaan aikaan tai ainakin samalla lukukaudella opinnäytetyön ideoinnin ja suunnittelun.

Opintojakson aikana on Teamsilla toteutettuja kontaktitapaamisia. Opintojaksolla ei ole läsnäolovelvollisuutta opintojakson kontaktitapaamisissa, mutta tutustu tapaamisten tallenteisiin. Opintojakso on mahdollista toteuttaa täysin verkon välityksellä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso sisältää tehtäviä, joista osa arvioidaan hyväksytty-täydennettävä ja lopputehtävä arvioidaan 0-5. Opintojakso kokonaisuudessaan arvioidaan 0-5. Tehtävien arviointikriteerit ilmoitetaan opintojakson alussa. Hylättyä tehtävää on mahdollista uusia kahdesti. Opintojakso arvioidaan numeraalisesti lopputehtävän perusteella.

Opintojakson arvosanan korotus on mahdollista yhden kerran. Korotus tapahtuu kokonaisuutena yksilötentillä.

Siirry alkuun