Siirry suoraan sisältöön

Matkailu- ja ravitsemisalan henkilöstöjohtaminen (5op)

Toteutuksen tunnus: MR00FD84-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
26.09.2026 - 25.10.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
26.10.2026 - 20.12.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Matkailu-, ravitsemis- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
Toimipiste
E-kampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 60
Koulutus
Matkailu- ja ravitsemisalan koulutus
Opettajat
Tuija Silfer-Karppanen
Vastuuopettaja
Tuija Silfer-Karppanen
Ryhmät
MRAKT25SV
Matkailu- ja ravitsemisala, verkkototeutus
Opintojakso
MR00FD84

Toteutukselle Matkailu- ja ravitsemisalan henkilöstöjohtaminen MR00FD84-3002 ei valitettavasti löytynyt varauksia. Varauksia ei ole mahdollisesti vielä julkaistu tai toteutus on itsenäisesti suoritettava.

Tavoitteet

Osaat hahmottaa henkilöstöhallinnon kokonaisuuden ja tunnet henkilöstöjohtamisen malleja ja työkaluja.
Tunnistat esihenkilön ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet sekä eettisyyteen liittyviä kokonaisuuksia.
Hallitset rekrytointiprosessin ja perehdytysprosessin ja osaat kehittää niitä.
Osaat hahmottaa tulevaisuuden työelämänäkymiä henkilöstöhallinnon näkökulmasta matkailu- ja ravitsemisalalla.

Sisältö

Mitkä ovat henkilöstöhallinnon osa-alueet?
Millaisia malleja ja työkaluja on henkilöstöjohtamisessa?
Mitkä ovat esihenkilön ja työntekijän vastuut ja velvollisuudet?
Mitkä ovat rekrytointi- ja perehdytysprosessien eri vaiheet ja miten rekrytointia ja perehdytystä voidaan kehittää?
Miten monimuotoista henkilöstöä johdetaan?
Mitkä asiat vaikuttavat ja miten valmistaudut esihenkilönä tulevaisuuden työelämän muutoksiin matkailu- ja ravitsemisalalla?

Arviointi

Opiskelija osaa
a. käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä eri tilanteissa.
b. arvioida käyttämiään tietolähteitä kriittisesti.
c. työskennellä tiimin jäsenenä asiantuntijatehtävissä työelämässä sekä huomata ja kuvata ammattialan ongelmia.
d. arvioida toimintaa asiakas-, käyttäjä- ja kohderyhmätilanteissa.
e. valita tarkoituksenmukaiset mallit, menetelmät, ohjelmistot ja tekniikat ja perustella valinnan.
f. edistää tiimin tavoitteellista toimintaa.
g. soveltaa kriittisesti oman alan eettisiä periaatteita eri tilanteissa.

Opiskelumateriaali

Opintojakson tietoperusta on koottu opintojakson teemoittain välilehdille. Jokaiselta välilehdeltä löytyy kyseiseen teemaan liittyvää tutkimus- ja teoriatietoa sekä useista myös opettajan kokoamat tiivistelmät ja erilaisia luentovideoita.

Opintojaksolla käytetään mm. seuraavaa kirjallisuutta:

- Joki, M.2021. Henkilöstöasiantuntijan käsikirja. Vantaa. Hansaprint Oy.
- Salminen, J.2017. Uuden esimiehen kirja Tulevaisuuden johtajalle. Helsinki. Grano Oy.
- Karlstedt, A., Mennala, H. & Helsingin seudun kauppakamari. 2024. DEI työelämässä: Opas inklusiivisuuteen. 1. painos. [Helsinki]: Kauppakamari.


Muu opiskelumateriaalit julkaistaan Learn-ympäristössä opintojakson alkaessa.

Opiskelumuodot ja -menetelmät

Opintojakso toteutetaan pääasiassa aikaan sitomattomana verkko-opetuksena, mutta se sisältää myös aikaan sidottuja etäopetuskertoja. Opintojaksolla on aloitusinfo ja kaksi täydentävää luentoa. Lisäksi pidetään oman kehittämistehtävän tueksi yksi ohjaustapaaminen. Osallistuminen etäopetuskerroille on vapaaehtoista. Luennot tallennetaan ja ne on katsottavissa myöhemmin learn alustan kautta. Ohjaustapaamista ei tallenneta.

Opiskelu tapahtuu Learn-ympäristössä. Pääsy opintojaksoalustalle aukeaa opintojakson alkamispäivänä. Etäopetuskertojen tarkat aikataulut löytyvät Learnistä. Osallistuminen edellyttää nettiyhteyden lisäksi kuva- ja ääniyhteyttä.

Opiskelua rytmittävät itsenäisesti (osittain mahdollista tehdä myös parityönä) tehtävät oppimistehtävät.

TKI ja työelämäyhteistyö

Opintojakson teemoissa voidaan hyödyntää TKI ja työelämäyhteistyötä.

Tenttien ja tehtävien ajoittuminen

Opiskelua rytmittävät itsenäisesti (osittain mahdollista tehdä myös parityönä) tehtävät oppimistehtävät. . Oppimistehtävät arvioidaan AMK-opiskelijan osaamisen arviointikehikon mukaisesti, josta kerrotaan opintojakson aloitusinfossa.

Opintojakso päättyy toteutuksen tiedoissa ilmoitettuna aikana, johon mennessä kaikki opintojakson suorittamiseen liittyvät tehtävät on oltava tehtyinä.

Opiskelijan työmäärä

1 op vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä eli 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on n. 135 t. Työmäärä kuitenkin riippuu opiskelutaidoista ja aiemmasta osaamisesta.

Toteutuksen osien kuvaus

Opintojaksolla käydään läpi henkilöstöhallinnon osa-alueet ja hahmotetaan elinkaariajattelun merkitystä eri kokonaisuuksian osalta. Lisäksi perehdytään esihenkilötyön vastuisiin ja velvollisuksiin sekä rekrytointi- ja perehdyttämispresessien eri vaiheisiin. Opintojaksolla tutustutaan lisäksi monikulttuuristen työyhteisöiden toimintaan ja johtamiseen liittyvään osaamiseen käytännönläheisesti sekä pohditaan tulevaisuuden työelämän vaatimuksia ja osaamistarpeita johtamisen näkökulmasta.

Opintojakson eri osa-alueet on koottu Learn-alustalle omille välilehdilleen.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tehdään suhteessa opintojakson osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opintojakson suoritukseen kuuluu kaikkien oppimistehtävien hyväksytty suoritus.

Osa tehtävistä arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä/hylätty. Vähintään yksi opintojakson tehtävistä arvioidaa nmeraalisesti T1-K5.


Arviointikriteerit käydään läpi aloitusinfossa.

Siirry alkuun