Vegaania ja kasvisruokaa terveellisesti ja turvallisesti (3op)
Toteutuksen tunnus: AV00DV78-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
- 16.09.2019 - 15.11.2019
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 3 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- TKI-osuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Yksikkö
- Vanha_Avoin AMK ja täydennyskoulutus (vanhettu)
- Toimipiste
- E-kampus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Avoin ammattikorkeakoulu
Toteutukselle Vegaania ja kasvisruokaa terveellisesti ja turvallisesti AV00DV78-3001 ei valitettavasti löytynyt varauksia. Varauksia ei ole mahdollisesti vielä julkaistu tai toteutus on itsenäisesti suoritettava.
Tavoitteet
Opintojaksolla perehdytään tavallisimpiin kasvisruokasuuntauksiin sekä vegaaniruokaan. Opitaan täyspainoisen vegaaniruuan koostamisen periaatteet ja tutustutaan uusiin proteiininlähteisin ja kasviruokavalioon sopiviin elintarvikkeisiin, valintaperusteisiin myös hiilijalanjäljen näkökulmasta.
Sisältö
Kasvisruokasuuntaukset ja vegaaniruoka. Miten ja millaisin elintarvikevalinnoin koostetaan täysipainoinen ja terveellinen kasvis- ja vegaaniruoka. Erityisesti tarkastelun kohteena ovat erilaiset proteiinin lähteet kasvisruokavaliossa ja niiden sopivuus eri käyttötarkoituksiin. Tutuksi tulevat papu- ja soijatuotteet, kaura- ja härkäpapuvalmisteet, sieniproteiinit ja muut uudet kasviproteiini- ja kasvimaitovalmisteet, siemenet, pähkinät ja viljatuotteet.
Arviointi
Kaksi verkkotestiä, jotka arvioidaan hyväksytty/ hylätty, voi uusia tarvittaessa.
Case tehtävä, jonka aiheen ja myös palautusmuodon voi valita, arviointi vertaispalaute ja opettajan arviointi. Koko opintojakson arviointi hyväksytty/ täydennettävä.
Opiskelumateriaali
Pääosin Moodlessa
Tenttien ja tehtävien ajoittuminen
Testit Moodlessa, myös uusintamahdollisuus avtaan Moodleen.
Opiskelijan työmäärä
Kasvissyöjän ravitsemus: luennot, materiaali ja verkkokeskustelu 1 op
Proteiinin lähteet kasvisruokavalioissa, luennot, materiali 1op
Case tehtävä 1 op
Verkkotesti
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Opiskelijalla on ajantasainen tietämys kasvisruokailuun johtavista syistä, kasvisruokailun yleisyydestä ja merkityksestä ilmatonmuutoksen ehkäisijänä ja hiilijalanjäljen pienentämisessä. Opiskelija tietää kasvisruokailuun liittyvät keskeiset käsitteet, ruokasuositukset sekä osaa koostaa terveellisiä ja turvallisia kasvisaterioita ja ruokalistoja. Opiskelija tuntee erilaiset kasvisruokavaliot, hän osaa käyttää erilaisia kasvisruokavalioihin sopivia elintarvikkeita ja proteiinivaihtoehtoja. Opiskelija hallitsee kasvisruokaan liittyvän asiakasviestinnän ja tarvittaessa pakkausmerkintöjen tekemisen.Opiskelija ymmärtää ammattikeittiöiden merkityksen uusien elintarvikkeiden käytön edistäjänä ja hän osaa arvioida, valita ja kehittää tilanteeseen sopivia keinoja ja menetelmiä kasvisruokailun edistämiseksi.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Verkkotesti hyväksytty/ hylätty saa uusia kaksi kertaa.
Verkkokeskustelu: hyväksytty/ hylätty
case tehtävä: hyväksytty/ täydennettävä/ vertaispalaute
Lisätiedot
Arviointi hyväksytty/ täydennettävä.